Skip to main content
|

Ο άρχοντας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης Ραχμί Κοτς, στη Μυτιλήνη

Ο άρχοντας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης Ραχμί Κοτς, στη Μυτιλήνη
Ο άρχοντας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης Ραχμί Κοτς, στη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Στη Μυτιλήνη βρέθηκε χθες και για λίγες ώρες ο Ραχμί Κοτς. Ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες παγκοσμίως και σίγουρα ο πιο πετυχημένος Τούρκος επιχειρηματίας.
Απλός με τους φίλους του, όπως πάντα, ο κ. Κοτς πέρασε το πρωινό του στο παλαιοπωλείο του Δημήτρη Δεμερτζή, παίζοντας με το μικρό γιο του παλαιοπώλη, πίνοντας το τσάι του με την παρέα του και διαλέγοντας παλιά αντικείμενα για τη συλλογή του, αλλά και για το «τάμα» του. Τη Μητροπολιτική Εκκλησία του Ταξιάρχη στο Μοσχονήσι, που ανακαινίζει με κόστος εννέα εκατομμυρίων περίπου τουρκικών λιρών, περί τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας εποχής, πραγματικά ο κ. Κοτς τα αναζητά εναγωνίως.
Ο 83χρονος Ραχμί Κοτς, με συνεργάτες του και το διευθυντή της μαρίνας Μυτιλήνης, Κωνσταντή Ξύδα, γευμάτιζε νωρίς χθες το μεσημέρι στην αυλή του σπιτιού του Δημήτρη Δεμερτζή στα Ταμπακαριά. Απλός, όπως πάντα, θυμήθηκε λεπτομέρειες προηγούμενων συναντήσεών μας και έδειξε ενδιαφέρον για την άποψη που έχουν οι Έλληνες - για τι άλλο; - για την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.
 
Δε δίστασε νε εκφράσει και τη δική του άποψη. «Δυστυχώς, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν αντιλήψεις αιώνων για να βγει η χώρα σας από την κρίση. Η κρίση στην Ελλάδα είναι ζήτημα ιδιοσυγκρασίας και πρέπει να περάσουν μια - δυο γενιές για να ξεπεραστεί και να ξανασταθεί η χώρα σας στα πόδια της», σημείωσε ο κ. Κοτς.
 
Με ενθουσιασμό για την ποιότητά τους, εξέτασε και τις εκδόσεις που του προσφέραμε, δημιούργημα των εκδόσεων «Αιολίδα» της εταιρείας «Επικοινωνία Αιγαίου». Η «ελληνοτουρκική» κουζίνα, οι κάρτες της ελληνοτουρκικής συμβίωσης του 19ου αιώνα, οι ήχοι του σαντουριού, οι «ελληνοτουρκικοί» μεζέδες του ούζου έκαναν τον κ. Κοτς να ζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με την όλη προσπάθεια. Εδώ ας σημειωθεί ότι επί χρόνια ο Ραχμί Κοτς εθεωρείτο ο πρύτανης της προσπάθειας για προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία. Μάλιστα, προ ετών είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, επιδιώκοντας να φέρει κοντά τους δύο λαούς με τη μέθοδο της οικονομικής συνεργασίας. Μάλιστα, στη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, οι οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών έφθασαν τα 900 εκατ. δολλάρια, από 300 εκατ. δολλάρια που ήταν πριν.
 
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι αν και τη μαρίνα Μυτιλήνης διαχειρίζονται οι συνεργαζόμενες εταιρείες Folli Follie Group του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και η τουρκική Setur Servis Turistik, μέλος του τουρκικού Ομίλου Koç, ο Ραχμί Κοτς προτίμησε να «δέσει», όπως το συνηθίζει, στο λιμάνι Μυτιλήνης, μπροστά στην Πλατεία Σαπφούς. Ο λόγος φυσικά δεν είχε να κάνει με τη μαρίνα, την οποία χαρακτήρισε «διαμάντι», αλλά με το βάθος του δικάταρτου ιστιοπλοϊκού στο οποίο επέβαινε και το οποίο δεν του επέτρεπε να δέσει στον τουριστικό λιμένα.
 
Ο Κοτς και η μαρίνα Μυτιλήνης
 
Όπως είναι γνωστό, οι συνεργαζόμενες εταιρείες Folli Follie Group του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και η τουρκική Setur Servis Turistik, μέλος του τουρκικού Ομίλου Koç, που κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση μαρίνων στα παράλια της Τουρκίας, θα διαχειρίζεται τη μαρίνα Μυτιλήνης τα επόμενα 40 χρόνια έναντι ετήσιου μισθώματος 250.000 ευρώ.
 
Με την κίνησή της αυτή, η οικογένεια Κοτς μπήκε στη «χρυσοφόρο» αγορά του θαλάσσιου τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου. Και δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η κίνηση αυτή, αφού ο ίδιος ο κ. Κοτς είχε δηλώσει στο παρελθόν πως «το Αιγαίο είναι μια θάλασσα με μεγάλες τουριστικές δυνατότητες. Μισό εκατομμύριο Τούρκοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό και αν υπήρχε μια συνεργασία, θα μπορούσαν να έρχονται και στην Ελλάδα.».
 
Τι σημαίνει αυτό. Πως πολλοί Τούρκοι από τις απέναντι μαρίνες θα αρχίσουν αν έρχονται στη μαρίνα της Μυτιλήνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
 
Ο πολυεθνικός κολοσσός Koç Group (koç στα τουρκικά σημαίνει κριάρι) περιλαμβάνει περισσότερες από 100 θυγατρικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους.
 
Ο Ράχμι Κοτς, ο υψηλός επισκέπτης που χθες έπινε τσάι στα Ταμπακαριά, μοναχογιός τού Βεχμπί Κοτς, που ίδρυσε την επιχειρηματική αυτή δυναστεία, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου στις αρχές της δεκαετίας τού ‘70, σχηματίζοντας έναν πολυεθνικό κολοσσό με δραστηριότητες που εκτείνονται από τις τράπεζες έως τη βαριά βιομηχανία, τον κατασκευαστικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό. Σήμερα ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε 30 χώρες, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2011 έφθασε τα 45,4 δισ. δολλάρια.Πλέον τα ηνία της αυτοκρατορίας έχουν αναλάβει οι τρεις γιοι του, οι οποίοι σπούδασαν σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Πρώτος τη τάξει στο τιμόνι της τουρκικής δυναστείας είναι ο 52χρονος Μουσταφά Κοτς, ο μεγαλύτερος γιος τού Ραχμί, που αποφοίτησε το 1984 από το αμερικανικό πανεπιστήμιο «George Washington».
 
Η τεράστια οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Κοτς αποτυπώνεται και στους φόρους που πληρώνουν κάθε χρόνο προς το κράτος.
 
Η Σεμαχάτ Κοτς Αρσέλ, αδελφή του Ραχμί, ούσα η πλουσιότερη Τουρκάλα, πλήρωσε πέρυσι 33,62 εκατ. δολλάρια, τους υψηλότερους φόρους στην Τουρκία. Μάλιστα, διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ μεταξύ των μελών της οικογένειας, με περιουσία που αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολλάρια, παρ’ όλο που δεν έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων.
 
Ο Ραχμί Κοτς, με περιουσία 2,9 δισ. δολλαρίων, κατέβαλε φόρους ύψους 33,57 εκατ. δολλαρίων, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη υψηλότερη θέση μετά την αδελφή του. Την τρίτη υψηλότερη φορολογική εισφορά στο κράτος, της τάξης των 25,18 εκατ. δολλαρίων, κατέβαλε η μικρότερη αδελφή του Ραχμί και της Σεμαχάτ, η Σούνα Κοτς.
 
 
 
πηγη: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ / Στρατής Μπαλάσκας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία