Μυτιλήνη: Η αλληλεγγύη ξανά στο εδώλιο
Νέα επεισόδια προστίθενται στο κακοσκηνοθετημένο σίριαλ της ποινικής δίωξης αλληλέγγυων πολιτών στη Μυτιλήνη.
Ο Αρειος Πάγος με απόφασή του έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει αντεισαγγελέας κατά της απαλλακτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου για την υπόθεση ERCI, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η διαδικασία για δεκαπέντε εκ των κατηγορουμένων της πολύκροτης δίκης.
Πρόκειται για 8 αλλοδαπούς και 7 Ελληνες κατηγορούμενους της υπόθεσης της παραπάνω ΜΚΟ, με συνολικά 26 άτομα να έχουν βρεθεί στο εδώλιο με κατηγορίες όπως της κατασκοπίας κ.ά., ανάμεσά τους και η γνωστή ηρωίδα Σάρα Μαρντίνι και ο Σον Μπάιντερ, που επιπλέον είχαν προφυλακιστεί, μαζί με τον διευθυντή της οργάνωσης, Νάσο Καρακίτσο.
Στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι αυτοί είχαν απαλλαγεί από τις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα πριν από έναν χρόνο, σε μια δίκη όπου αναδείχθηκαν όλα τα σφάλματα της προδικασίας, με κορυφαίο το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές αμέλησαν να μεταφράσουν τη δικογραφία στη γλώσσα των κατηγορουμένων. Γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση του συνόλου των κατηγοριών για τους αλλοδαπούς της υπόθεσης, ενώ μια σειρά από ασάφειες στη διατύπωση της κατηγορίας περί κατασκοπίας οδήγησαν το δικαστήριο κατά πλειοψηφία να απαλλάξει και τους Ελληνες. Θυμίζουμε ότι τότε και άλλες κατηγορίες εξέπεσαν λόγω παραγραφής μιας και ήδη είχε συμπληρωθεί η πενταετία από την τέλεσή τους. Σε αυτό είχε συμβάλει τα μέγιστα και το γεγονός ότι μήνες νωρίτερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο είχε αρνηθεί να εκδικάσει την υπόθεση, αφού ανάμεσα στους κατηγορούμενους διαπιστώθηκε ότι ήταν και ένας δικηγόρος και ως εκ τούτου η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Εφετείο. Το οποίο με τη σειρά του απάλλαξε τους κατηγορούμενους, κηρύσσοντας άκυρο το κλητήριο θέσπισμα.
Σε αυτήν την απόφαση άσκησε το αίτημα αναίρεσης αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι κακώς το Εφετείο απάλλαξε τους κατηγορούμενους, αφού οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι είχαν Ελληνες συνηγόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να πληροφορήσουν για το περιεχόμενο της δικογραφίας τους εντολείς τους. Οσον αφορά το σκέλος των Ελλήνων που απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της κατασκοπίας λόγω ασάφειας στη διατύπωσή της, ο αντεισαγγελέας υποστήριξε ότι ήταν σαφώς διατυπωμένη, θέση την οποία φέρεται τώρα να υιοθετεί και ο Αρειος Πάγος, διατάσσοντας την επανάληψη της δίκης για τους 7 Ελληνες.
Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο τότε διευθυντής της ERCI, Νάσος Καρακίτσος, ο οποίος πρόσφατα σε δήλωσή του στον δημοσιογράφο Ιάσονα Ραΐση και στο medium.com ενόψει αυτής της εξέλιξης ανέφερε τα εξής: «Απογοήτευση, θλίψη και θυμός!
Ενας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης που δεν λέει να τελειώσει. Κάποιοι παίζουν με τις ζωές μας δίχως ντροπή. Σε ομηρία 5 χρόνια επειδή κάποιους βολεύει. Δίχως στοιχεία, με αστεία δικογραφία, για να δικαιολογήσουν την τεράστια φούσκα που δημιούργησαν και συντηρούν γιατί έτσι θέλουν. Διώκεται η αλληλεγγύη και μαζί με αυτήν οι χιλιάδες άνθρωποι που βοήθησαν και βοηθούν τον συνάνθρωπο».
Θυμίζουμε ότι τότε, στις 13/1/2023, κατά πλειοψηφία το δικαστήριο απάλλαξε άπαντες από την κατηγορία της κατασκοπίας λόγω αοριστίας, βασιζόμενο στο ότι το αδίκημα περιγραφόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα. Ενδιαφέρον ωστόσο είχε η επισήμανση της προέδρου ότι πουθενά δεν ορίζεται ρητά πως η γνώση των θέσεων των σκαφών του λιμενικού σώματος αποτελεί κρατικό απόρρητο, είτε με τον παλιό είτε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, σε αντίθεση με μία εκ των δικαστών που θεώρησε ότι το συγκεκριμένο έπρεπε να διερευνηθεί από το δικαστήριο.
Ετσι πλέον στις 9 Ιανουαρίου και έναν χρόνο μετά την ακύρωση του κλητήριου θεσπίσματος οι 15 εκ των 26 κατηγορούμενων αναμένεται να διαβούν εκ νέου τις πύλες του Εφετείου για να δικαστούν επειδή το διάστημα 2015 έως και 2018 με τις πράξεις τους έσωσαν χιλιάδες ανθρώπους από πνιγμό, ενώ πρόσφεραν ανθρωπιά και θαλπωρή σε πολλαπλάσιους που έφτασαν σώοι στις ακτές της Μυτιλήνης.
Θυμίζουμε ακόμα ότι για το σύνολο των 26 ακόμη εκκρεμούν οι κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, μια και υπό τον κίνδυνο της παραγραφής των πλημμελημάτων λόγω παρέλευσης της πενταετίας οι δικαστικές αρχές είχαν διαχωρίσει το κατηγορητήριο. Η αλληλεγγύη ξανά στο εδώλιο!
πηγη: Εφημερίδα των Συντακτών