Κοινωνία

26/10/2018 - 06:00

«Λε Μοντ»: «Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας» στη Μόρια

Εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίνας Ράφενμπεργκ για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, φιλοξενεί στη χθεσινή ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Λε Μοντ».

Στο σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Πρόσφυγες στη Λέσβο: Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι με 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες τον Οκτώβριο, έναντι 5.000 του Φεβρουαρίου, στον καταυλισμό συντελείται πλέον μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του 21χρονου Αφγανού Αλί, ο οποίος έφτασε στη Μόρια τον Ιούλιο: «Εδώ είμαστε στη “ζούγκλα”. Ετσι αποκαλούμε την περιοχή που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό. Εδώ έρχονται οι “καινούργιοι”, όπως εγώ. Δεν έχουμε ούτε καν μια τέντα για να προφυλαχτούμε από τη βροχή. Διερωτώμαι: Είμαστε ακόμη ανθρώπινα όντα στα μάτια των Ευρωπαίων διοικούντων;» λέει ο Αλί, ο οποίος περνά τις δύσκολες ημέρες του ακούγοντας χαρντ ροκ μουσική και διαβάζοντας Νίτσε και Σαρτρ. Ο Αφγανός πρόσφυγας τονίζει, τέλος, ότι «ένα από τα μείζονα προβλήματα είναι οι συνθήκες υγιεινής. Εχουμε μια τουαλέτα για κάθε 70 ανθρώπους, όταν βάσει των ανθρωπιστικών κανονισμών χρειάζεται μία για κάθε 20 άτομα».

 

efsyn.gr

Μοιράσου το άρθρο!