Κοινωνία

15/09/2023 - 19:26

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου : Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Εκδήλωση Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις  του Π.Δ. 304/2001 «Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου» (Α 207), έχει οριστεί η 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 περιλαμβάνουν :

ΚΥΡΙΑΚΗ  17  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 Τέλεση αρτοκλασίας στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα. Θα εκφωνηθεί πανηγυρικός της ημέρας από εκπρόσωπο του προσφυγικού συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα».

Μετά και περί ώρα 10:45 θα ακολουθήσει η «ευχή των κολύβων»  και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας ( Επάνω Σκάλα), από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους βουλευτές του Νομού Λέσβου, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Δήμαρχο Μυτιλήνης, το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, τους Διοικητές Διοικήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, Εκπροσώπους Προσφυγικών Σωματείων, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων αξιωματικών, εκπροσώπους των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Βραβεύσεις.

Τιμές θα αποδοθούν από στρατιωτικά τμήματα.

Καλούνται οι αρχές , φορείς σώματα ασφαλείας εκπρόσωποι συλλόγων και δη οι σύλλογοι Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών 'Το Δελφίνι', η Ένωση Μικρασιατών ΔΕ Καλλονής, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η Επάνω Σκάλα', ο Σύλλογος Κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης το 'Κιρκινέτσι' , ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευουσηδών - Τσεσμελήδων Μυτιλήνης 'Το Κιόστε'

Να τιμήσουν την εκδήλωση με τη παρουσία τους.

 

------

 Από το Δήμο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης, η Φιλαρμονική του Δήμου Μυτιλήνης με επικεφαλής το μαέστρο κ. Νίκο Παπανικολάου, θα παιανίσει το πρωί του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου 2023 κατά μήκος της Ερμού, κατευθυνόμενη προς το μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα.

Μοιράσου το άρθρο!