Κοινωνία

16/10/2024 - 06:33

Κοινοί στόχοι για τρία Περιφερειακά Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

Η διαμόρφωση ενός κοινού δικτύου υπηρεσιών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Μεταφορών, αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο της αδελφοποίησης τριών Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας επισφραγίστηκε την Τρίτη στη Μυτιλήνη.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου και το αντίστοιχο Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνεργάζονται αδιάλειπτα τα τελευταία πέντε χρόνια συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησής τους, παρουσία των προέδρων των Δ.Σ Μαρ. Τσολάκη από την Ήπειρο, Δημ. Παραδέλλη από το Κ.Κ.Π. Βορ. Αιγαίου και Αναστασία Τσαμπαζλή από το Κ.Κ.Π. Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Τα τρία Κέντρα συνεργάζονται την τελευταία πενταετία παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίας στα άτομα με ευαλωτότητα, συνδυάζοντας την ασφάλεια, την ηρεμία, την επαφή με τη φύση, συνθήκες απαραίτητες όπως αναφέρεται στο Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, για την ψυχοσωματική στήριξη των ομάδων που φροντίζουν.

Έτσι, οι διοικήσεις των τριών Κέντρων πήραν την πρωτοβουλία και στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης και συνεργασίας στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως:

«Η ανάγκη στήριξης των περιοχών τόσο στον τομέα Υγείας όσο και στην Παιδεία και εκπαίδευση, αλλά και στις Μεταφορές, είναι άρρηκτα δεμένη με την δράση των Κέντρων μας, στις περιοχές των ορεινών και θαλάσσιων συνόρων της χώρας και η ταυτόχρονη ενίσχυση των Τομέων αυτών θα δημιουργήσει δίκτυο Υπηρεσιών που θα προσελκύσει πολίτες των περιοχών που ζουν στα αστικά κέντρα, παρά την επιθυμία τους, να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους. Ετούτο πολλαπλώς ωφέλιμο στην κατεύθυνση της Κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της Οικογένειας, τόσο ως προς τους ηλικιωμένους όσο και ως προς τα ανήλικα παιδιά σε φτώχεια και κίνδυνο.

Συνδυαστικά με την πρόθεση της Πολιτείας να ενισχύσει τις παραμεθόριες περιοχές, το έργο μας είναι πολυσχιδές. Ως Φορείς  της Κεντρικής Διοίκησης οφείλουμε να γνωστοποιούμε τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες των περιοχών ευθύνης μας, προκειμένου σωρευτικά να πετυχαίνουμε την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών και το βέλτιστο κοινωνικό όφελος».

Έτσι, τα τρία Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας αναγνωρίζοντας σε αυτή την βάση τους μακρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν το Βόρειο Αιγαίο με την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, εμφορούμενοι από την πίστη στο ενιαίο και το κοινό μέλλον του Ελληνισμού και υιοθετώντας από κοινού την επιδίωξη για προαγωγή της ευημερίας των περιθαλπόμενων, των εργαζόμενων και των διοικητικών συμβούλων συμφωνούν ώστε: «Να αναπτύξουν μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης γόνιμες σχέσεις συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με γνώμονα την προαγωγή των αρχών, των αξιών και των στόχων που διέπουν την αδελφοποίησή τους, με τους κάτωθι ενδεικτικά τρόπους:

1. Την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των φορέων με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους

2. Την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων και υποβολή κοινών προτάσεων

3. Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και ιδεών

4. Την ανάδειξη του έργου που επιτελείται στους τρεις φορείς, ως κρατικές Υπηρεσίες

5. Τις κοινές εκδηλώσεις, εργασίες και δράσεις σε πολιτισμικό, επιστημονικό και τοπικό επίπεδο με κοινούς στόχους

6. Την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ Διοικητικών Συμβουλίων, προσωπικού και περιθαλπόμενων

7. Τις κοινές δράσεις και φιλοξενίες ωφελούμενων και εργαζόμενων στις Μονάδες ευθύνης τους.

8. Την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού».

Στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

https://epirusonline.gr/

Μοιράσου το άρθρο!