«Καλή Παναγιά»: Η ευχή που έγινε μόδα... Είναι όμως σωστή;
«Η φράση καλή Παναγιά δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά» ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και τοποτηρητής της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος την Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου.
Μάλιστα δεν δίστασε να κάνει λόγο για μόδα που επικράτησε τα τελευταία χρόνια.
«Τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια μόδα που λέει Καλή Παναγιά , τι θα πει καλή Παναγιά! Λέμε καλό Χριστό; Eμείς λέμε Καλά Χριστούγεννα είναι γεγονός, λέμε Καλό Πάσχα είναι γεγονός!
Τι θα πει καλή Παναγιά; Δεν θα πει τίποτα το Καλή Παναγιά, λέμε καλό Δεκαπενταύγουστο, καλή Εορτή της Παναγίας μας, έτσι ξέρουμε από παλιά. Λέμε ποτέ καλό Χριστό; Kαλό Άγιο; Άλλο τα πρόσωπα άλλο τα γεγονότα! Το γεγονός εδώ δεν είναι η Παναγίας μας αλλά η κοίμηση της. Η φράση καλή Παναγιά δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά!» ξεκαθάρισε ο ιεράρχης.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη προσέγγιση!
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook, η ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας «το «Καλή Παναγιά» δεν έχει να κάνει με το καλός-κακός, ή με την καλή ή την… κακιά Παναγία. Δεν σημαίνει καν την ίδια την Παρθένο Μαρία — αλλά τη γιορτή της, την εορτή της Κοιμήσεως: «της Παναγιάς». Σημαίνει απλούστατα, «Με το καλό να φτάσει η μέρα του Δεκαπενταύγουστου, η γιορτή της Παναγίας, το πανηγύρι, το κατακαλόκαιρο»».