Ήρθαν και στη Μυτιλήνη .... οι εικόνες Αγίων που δακρύζουν
Είναι συχνό φαινόμενο να διαβάζουμε άρθρα ότι σε διάφορες εκκλησιές, στην Ελλάδα και στον εξωτερικό, δάκρυσε η εικόνα κάποιου Αγίου.
Σήμερα παρόμοιο σκηνικό έχουμε και στην Μυτιλήνη, στην εκκλησία του Αγίου Εφραίμ στη Μυτιλήνη.
Στην ιστοσελίδα nealesvou.gr διαβάζουμε:
"Κατά δεκάδες συρρέουν σήμερα από το πρωί οι πιστοί στον ναό του Αγίου Εφραίμ στη Μυτιλήνη στην περιοχή του γηπέδου μετά την πληροφορία που διαδόθηκε από άλλους πιστούς στην εκκλησία για δάκρυα στη μεγάλη εικόνα του. Αυτό φαίνεται να έγινε σήμερα στις 8:00 το πρωί κατά τη Θεία Λειτουργία και μάλιστα ο ιερέας διέκοψε όταν κλήθηκε από τους πιστούς να εξηγήσει το φαινόμενο."
Σε όλες τις περιπτώσεις παρόμοιων περιστατικών πάντα υπήρξε η επιστημονική εξήγηση! Εξήγηση - που για όσους σκέπτονται - βοηθάει την πίστη τους, μιας και δεν γίνονται θύματα τυχόν εκμετάλλευσης.
Για το περιστατικό στην πόλη μας , η Μητρόπολη Μυτιλήνης δεν έχει παρά να καλέσει τους επιστήμονες για να αναλύσουν το θέμα.
Επειδή ζούμε στο 2023 διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από σχετικό άρθρο από τα ellinikahoaxes.gr/
Οι εικόνες που δακρύζουν
Εικόνες και αγάλματα που αναφέρεται ότι δακρύζουν εντοπίζονται, εκτός από την Ορθόδοξη, και στην Καθολική Εκκλησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που δηλώνεται είναι ότι η Παναγία κλαίει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όσες αναλύσεις έγιναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι ερευνητές βρήκαν έλαια σε συνδυασμό με αρωματικές ουσίες, καθώς τα έλαια δεν εξατμίζονται δίνοντας έτσι την εικόνα υγρού που ρέει ακατάπαυστα. Τα αποτελέσματα αυτά βρέθηκαν και στο άγαλμα της Παναγίας που βρίσκεται στην καθολική εκκλησία της Παναγίας της Γουαδελούπης στο Νέο Μεξικό και είχε γνωρίσει μεγάλη δημοσιότητα το 2018, καθώς διαδιδόταν ότι το άγαλμα “δάκρυσε”. Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, στο άγαλμα βρέθηκε έλαιο με αρωματική ουσία.
Ένα παρόμοιο περιστατικό έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο Αργυρούπολης. Σε χημική ανάλυση που έγινε στο υγρό από την εικόνα του Αγίου Φανουρίου, που αναφερόταν ότι “μάτωνε”, διαπιστώθηκε ότι το υγρό ήταν βυσσινάδα.
Ακόμη, σε έρευνα που έγινε σε Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στο Τορόντο του Καναδά, και δημοσιεύθηκε το 2019, διαπιστώθηκε πως τα “δάκρυα” σε εικόνα ήταν απάτη. Σε δείγμα που πάρθηκε αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για έλαιο.