Skip to main content
|

Ιδρύεται κέντρο του ΟΚΑΝΑ στη Μυτιλήνη-Μεγάλο το πρόβλημα των ναρκωτικών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Τη δημιουργία 17 κέντρων χορήγησης υποκατάστατων σε νοσοκομεία όλης της χώρας, ανακοίνωσαν την Τετάρτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την πεποίθηση ότι – οι νέες μονάδες – θα απορροφήσουν τους 5.200 χρήστες, οι οποίοι είναι σήμερα στις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ.

Οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ τόνισαν ότι πρωταρχικός στόχος του προγράμματος υποκατάστασης ήταν, είναι και θα είναι η πλήρης απεξάρτηση του ασθενή και από το υποκατάστατο.

Γεγονός είναι, όμως, ότι ο πληθυσμός, που προσέρχεται στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, έχει τουλάχιστον μία αποτυχημένη προσπάθεια απεξάρτησης στο ενεργητικό του ή/και είναι άνω των 35 ετών.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το ΕΚΤΕΠΝ από το Δίκτυο Δείκτη Αίτησης Θεραπείας για το 2008, ο μέσος όρος ηλικίας όσων απευθύνονται στο πρόγραμμα υποκατάστασης είναι τα 36,5 έτη και άρα οι ενδιαφερόμενοι έχουν ιστορικό μακροχρόνιας χρήσης οπιούχων που συνοδεύεται από αντίστοιχες βλάβες στην υγεία και σε κάποιο βαθμό και κοινωνική δυσλειτουργία.

Ο ΟΚΑΝΑ διαθέτει 25 Μονάδες Υποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες 7 βρίσκονται στην Αθήνα, 5 στη Θεσσαλονίκη και 13 στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σύνολο των θεραπευομένων στο πρόγραμμα υποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2010, 5.000 άτομα.

Από αυτά τα 2.200 άτομα βρίσκονται σε Μονάδες της Αττικής και τα 1.185 σε Μονάδες της Θεσσαλονίκης. Στον προγραμματισμό του ΟΚΑΝΑ είναι η δημιουργία 17 νέων Μονάδων, 4 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και από μία (1) σε Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ρέθυμνο.

Λίστα αναμονής

Στην πορεία, από το 1996 - που λειτούργησαν οι πρώτες Μονάδες Υποκατάστασης - μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός των αιτούμενων θεραπεία αυξήθηκε με ρυθμό γρηγορότερο από την αντίστοιχη αύξηση των θέσεων θεραπείας στο πρόγραμμα υποκατάστασης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μακράς λίστας αναμονής.

Το Σεπτέμβριο 2010, βρίσκονταν στη λίστα αναμονής 5.232 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Η υψηλότερη συγκέντρωση της λίστας αφορά την Αττική, όπου αναμένουν ένταξη 3.530 άτομα και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 876 άτομα. Γι’ αυτό εξάλλου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΚΑΝΑ, πρόκειται να δημιουργηθούν 4 νέες Μονάδες στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη.

Με τη δημιουργία νέων θέσεων θεραπείας και την απορρόφηση ενός σημαντικού τμήματος της λίστας αναμονής, εκτιμούμε ότι θα περιοριστεί και το πρόβλημα της κοινωνικής όχλησης, για το οποίο έχει αναπτυχθεί έντονος δημόσιος διάλογος το τελευταίο διάστημα.

Κέντρο

Ο ΟΚΑΝΑ διενήργησε έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2010 με θέμα 'Εξαρτημένα Άτομα και Ιστορικό Κέντρο'.

Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της ομάδας 'streetwork' του ΟΚΑΝΑ σε 11 σημεία του κέντρου της πόλης, όπου παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση χρηστών (πιάτσα), προκύπτει ότι το 85% των χρηστών, που βρέθηκαν στις περιοχές της έρευνας, δεν είναι σήμερα σε κανένα πρόγραμμα, ενώ μόλις το 15%, 40 δηλαδή άτομα σε σύνολο 275 ερωτώμενων, είναι ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα, 23 από αυτά σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και 17 σε άλλα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης

Άρθρα απο την ίδια κατηγορία

Συμβαίνει στη Λέσβο

Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις