Κοινωνία

03/05/2023 - 18:38

Η τέχνη της κεραμικής φέρνει κοντά παιδιά από σχολεία της Λέσβου, σε μια γιορτή αλληλεγγύης και δημιουργικότητας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, τα εγκαίνια του εργαστηρίου κεραμικής του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών, με εξοπλισμό τον οποίο δώρισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σχεδόν 100 μαθητές και μαθήτριες από τέσσερα σχολεία της Λέσβου, μεταξύ των οποίων και προσφυγόπουλα, υπό την καθοδήγηση τριών γνωστών κεραμιστριών του νησιού αλλά  και με οδηγό την παιδική τους φαντασία, δημιούργησαν μοναδικές κατασκευές από πηλό, συνεχίζοντας έτσι την πολιτιστική και καλλιτεχνική παράδοση της Λέσβου.

“Το σχολείο μας πάντα καλωσόριζε παιδιά από πολλές εθνικότητες”, τόνισε η Διευθύντρια του σχολείου, “και μέσα από αυτή τη δραστηριότητα θέλουμε να φέρουμε κοντά τους μαθητές από διαφορετικές χώρες και από διαφορετικά σχολεία”. Μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για τη στήριξή της στην υλοποίηση αυτής της δράσης που προωθεί το συνεργατικό πνεύμα μεταξύ των παιδιών και τη συνέχιση μίας σημαντικής τοπικής παράδοσης. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του χωριού των Λουτρών, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής ενώ έδωσε έμφαση στην υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων που φέρνουν κοντά τα παιδιά από πολλούς τόπους.

Οι μαθητές και μαθήτριες με τη σειρά τους εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους που μεγαλώνουν την παρέα τους, γνωρίζοντας καινούριους φίλους από άλλα μέρη του κόσμου. Όπως δήλωσε ο Ταξιάρχης, 11 ετών, από το σχολείο του Παπάδου, “έχει περισσότερη πλάκα να παίζουμε με κανονικό πηλό παρά με πλαστελίνη”, ενώ ελπίζει το σχολείο του να επιστρέψει στα Λουτρά για να χρησιμοποιήσει το εργαστήριο κεραμικής και πάλι. Παρόμοια συναισθήματα εξέφρασαν και τα παιδιά της τάξης υποδοχής Λουτρών. Η Αθηνά, 11 ετών, από το Ιράν δήλωσε ενθουσιασμένη που μπορεί να συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες και να γνωρίζει παιδιά από άλλα σχολεία της Λέσβου. Ήταν πολύ χαρούμενη που  μαζί με την καλύτερή της φίλη, τη Ντόα, 8 ετών, από τη Συρία, έφτιαξαν τα αγαπημένα τους ζωάκια από πηλό.

 

ψ

© UNHCR/Angelina Tsoukala

Η επικεφαλής τους Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο εξέφρασε τη χαρά της  που η Ύπατη Αρμοστεία συνέβαλε στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης η οποία προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη και την ένταξη. “Η τέχνη είναι μία παγκόσμια γλώσσα με την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει με έναν άλλο, χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια”, δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο που η παράδοση της κεραμικής στη Λέσβο σήμερα προωθεί την πολιτισμική εγγύτητα των μαθητών, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών.

δ

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Μυτιλήνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου των Λουτρών, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνέχιση της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου.

Μοιράσου το άρθρο!