Κοινωνία

05/05/2023 - 13:40

Η ΜΚΟ Mare Liberum αποχωρεί από τη Λέσβο

Η γνωστή για την υπεράσπιση των προσφύγων οργάνωση, η οποία διαθέτει το ομώνυμο πλοίο, εξηγεί ότι τη διώχνουν από τη Λέσβο η καταστολή των αρχών και η συνεχής ποινικοποίηση της δράσης της.

ρεπορταζ Γιώργος Παγούδης/ εφημερίδα των Συντακτών

 

Τη διακοπή κάθε δραστηριότητας και την αποχώρησή της από τη Λέσβο ανακοίνωσε η οργάνωση Mare Liberum, που είχε στην κατοχή της το ομώνυμο πλοίο και είχε βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο των ελληνικών αλλά και των γερμανικών αρχών.

Η οργάνωση, γνωστή για τη δράση της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ειδικότερα των προσφύγων, με μια ανακοίνωση-ράπισμα, καταγγέλλει ότι στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε μετά τη συστηματική καταστολή και ποινικοποίηση της δράσης των μελών της. Αλλά κυρίως λόγω της αυθαίρετης άρνησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτρέψει την εγγραφή της στο Μητρώο ΜΚΟ που έχει θεσπίσει και μέσω του οποίου εξασφαλίζει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο της δράσης των οργανώσεων.

«Οπως πολλές οργανώσεις, έχουμε βιώσει δολιοφθορά, παρεμπόδιση και καταστολή κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Αιγαίο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Το Λιμενικό Σώμα έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να μας εκφοβίσει, με απερίσκεπτους ελιγμούς ή μέσω ασυρμάτου, με επαναλαμβανόμενους ελέγχους και αμφισβήτηση των εγγράφων μας. Επιπλέον, μας απαγορεύτηκε η έξοδος από το λιμάνι με δικαιολογία τα μέτρα για τον κορονοϊό. Δύο φορές το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας, υπό την καθοδήγηση του Andreas Scheuer (CSU), εξέδωσε εντολή κράτησης του πλοίου μας, για να αποτρέψει τον απόπλου. Και, για να χειροτερέψουν τα πράγματα, η ελληνική αστυνομία έκανε έφοδο στο πλοίο μας, το έψαξε και τώρα μας ερευνά για κατασκοπεία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οπως εξηγούν στη συνέχεια, η νομοθεσία που επιβάλλει την εγγραφή στο Μητρώο του υπουργείου «δημιουργεί υψηλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Ολοι οι οργανισμοί πρέπει να παρέχουν πολλά επίσημα μεταφρασμένα και επικυρωμένα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών οικονομικών δεδομένων, προσωπικών δεδομένων προσωπικού και εθελοντών». Στοιχεία που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και της ελευθερίας τού συνεταιρίζεσθαι.

«Ακόμη και αν όλα τα έγγραφα ήταν πλήρη και υποβλήθηκαν με υψηλά έξοδα, το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει την εξουσία να αρνηθεί την εγγραφή ΜΚΟ και μεμονωμένων μελών ΜΚΟ για αόριστους, αυθαίρετους και επιρρεπείς σε κακοποίηση λόγους. Είναι σαφές ότι ο νόμος δεν είναι συμβατός με την Οδηγία της Ε.Ε. για την Προστασία Δεδομένων. Τρεις ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ τονίζουν, επίσης, σε επιστολή τους στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθεσία δεν είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου για προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας τού συνεταιρίζεσθαι.

»Ωστόσο, ο νόμος ισχύει και αποτρέπει προς το παρόν το έργο αλληλεγγύης επιτόπου. Ενώ προηγουμένως μπορούσαμε να αντιδράσουμε, π.χ., έπειτα από επικοινωνία με το Λιμενικό Σώμα μέσω ασυρμάτου, η αλλαγή του νόμου φέρνει τα μέλη του πληρώματος να απειλούνται πλέον με υψηλά πρόστιμα και φυλάκιση, εάν δεν ακολουθήσουν αμέσως τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος. Αυτός ο κίνδυνος δεν είναι αποδεκτός από εμάς ως ένωση. Η υπακοή - τήρηση κάθε εντολής αποχώρησης από τους τόπους του εγκλήματος δεν είναι συμβατή με την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του νόμου ήταν ανεπιτυχείς».

Στον απολογισμό της δράσης της, η οργάνωση υπενθυμίζει το πλήθος των περιστατικών παράνομων απωθήσεων από τις ελληνικές αρχές που έχει τεκμηριώσει και οι οποίες ανέρχονται στον αριθμό των 10.000 μόνο για το 2020, την εμπλοκή τόσο της FRONTEX όσο και των λιμενικών αρχών της Τουρκίας, καθώς και το ανάλογο έργο παρακολούθησης της τήρησης των δικαιωμάτων των προσφύγων στη στεριά. Να σημειωθεί ότι το πλοίο βρίσκεται εδώ και καιρό σε ναυπηγείο στη Μάλτα, στην ιδιοκτησία άλλης οργάνωσης, και πρόκειται να δραστηριοποιηθεί ξανά στο πεδίο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την ονομασία «Mare Go».

Μοιράσου το άρθρο!