Η διαμάχη για τον τάφο του παπα Φώτη στη Λέσβο - Η εκταφή πριν δύο χρόνια
Έκπληκτοί οι πιστοί παρακολουθούν μια απίστευτη δια-μάχη σχετικά με τον τάφο του παπα-Φωτη. Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα πριν από ένα μήνα.... την ημέρα του Αγίου Αντωνίου.
Ας δούμε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά:
Ιαν. 2024 / Του Σεβ. Μητροπολίτη Ικονίου Θεολήπτου
Σήμερα η εορτή του Αγίου και Μεγάλου Αντωνίου, εορτάζει ο Ιερός Ναός του Τρίγωνα Πλωμαρίου της Λέσβου. Ενας ωραιότατος Ιερός Ναός εις τον οποίον ήταν εφημέριος ο πατήρ Φώτιος, ο κατά Χριστόν Σαλλός. Ο παπά Φώτης, ο καλόγερος, ο αδελφός της Ιεράς Μονής Μέγιστης Λαύρας του Αγίου Ορους, απ’ όπου ξεκίνησε τη μοναχική του ζωή. Ο ενάρετος κληρικός της Λέσβου. Ο Αγιος κατά τους κατοίκους της νήσου. Ο διορατικός. Ο ατήμων. Αυτός που όπου υπηρετούσε μόνον εκκλησίες και παρεκκλήσια έκτιζε. Ο αφιλοχρήματος. Ποτέ δεν είχε χρήματα, διότι τα μοίραζε. Ο ρακένδυτος. Αυτός που κατά τη μαρτυρία των πιστών έκανε θαύματα όντας ακόμα στη ζωή.
Ο πατήρ Φώτιος, λοιπόν, τόσο πολύ αγάπησε τον Τρίγωνα και τον Αγιο Αντώνιο που με την ιδιόχειρο διαθήκη του ζητούσε να ενταφιαστεί εις το κοιμητήριο του Αγίου Αντωνίου, που είναι δίπλα στον Ιερό Ναό. Ούτως και εγένετο. Από την ημέρα του ενταφιασμού του, ο τάφος του έγινε λαϊκό προσκύνημα. Πιστοί όχι μόνον από τη Λέσβο, αλλά απ’ όλη την Ελλάδα έρχονται να προσκυνήσουν τον τάφο του παπά Φώτη. Εγινε πανελλαδικό προσκύνημα.
Αυτή όμως η αγάπη του πιστού λαού του Θεού κίνησε τους φθονερούς ανθρώπους και μια πρωία πήγαν και ξέθαψαν τα λείψανα του παπά Φώτη και τα μετέφεραν στη Ιερά Μονή Υψηλού. Για να πηγαίνει ο κόσμος εκεί να τα προσκυνήσει κι έτσι να κερδίζει η Μονή από την κηροπωλησία κι όχι ο ναός του Αγίου Αντωνίου. Αλλά ο αγαθός παπά Φώτης έκανε και πάλι το θαύμα του. Δεν πατά κανείς στη Μονή Υψηλού, παρ’ όλες τις προσπάθειές τους. Οι πιστοί συνεχίζουν να πηγαίνουν και να προσκυνούν τον κενό τάφο του, διότι θεωρούν ότι εκεί είναι η χάρις του…
Μακαρίζω και ευγνωμονώ τον αείμνηστο μεγάλο δάσκαλό μου Ιωάννη Φουντούλη, που έγινε αιτία να γνωρίσω στο σπίτι του τον παπά Φώτη και να συνδεθώ πνευματικά μαζί του. Ο μακαριστός Φουντούλης ως καταγόμενος από τη Μυτιλήνη της Λέσβου γνώριζε από μικρό παιδί τον πατέρα Φώτιο. Και οσάκις ερχόταν στη Θεσσαλονίκη τον φιλοξενούσε στο σπίτι του. Τώρα και οι δύο βρίσκονται πλησίον του Θεού και ο αγνός κληρικός παπά Φώτης πρεσβεύει υπέρ ημών των αμαρτωλών. Ευχή και προσευχή μου είναι η Αγία μας Εκκλησία να τον κατατάξει μεταξύ των Αγίων Της. Ο δε Θεός να αναπαύει την ψυχή του Δασκάλου μας εν Χώρα Ζώντων. Αιώνια του η μνήμη!
Ο Ηγούμενος Της Μονής Υψηλού Αρχιμ. Πρόχορος Ζιμβραγουδάκης απάντησε:
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το δημοσίευμα του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεολήπτου, και μείναμε άφωνοι, μόλις το διαβάσαμε.
Ο Σεβασμιώτατος, για άλλη μια φορά επιτίθεται χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, στην Μονή Υψηλού Μυτιλήνης. Την πρώτη φορά ζήτησε εγγράφως συγγνώμη, έχουμε την επιστολή του υπογεγραμμένη, αλλά την αναίρεσε. Τώρα δεν ξέρουμε τι θα περιμένουμε. Δεν καταλαβαίνουμε το μένος του και την εμπάθεια του στο Μοναστήρι μου. Πιθανώς πιστεύει, ως Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ότι είναι και Κριτής της Οικουμένης.
Ο πατήρ Φώτιος, όντως αδελφός της Μεγίστης Λαύρας, ενεγράφη εις το Μοναχολόγιο της Μονής Υψηλού, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 414/13-1-1963 Αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου.
Μετά τον θάνατο του, και αφού πέρασε δεκαετία, η Μονή Υψηλού αποφάσισε όντως την μεταφορά των οστών του για να αποφευχθεί το “προσκύνημα” που ξεκίνησε, ώσπου η επίσημη Εκκλησία (το Οικουμενικό Πατριαρχείο που ανήκει και ο Ικονίου) αποφανθεί. Ως εκ τούτου ο κάθε καλόπιστος καταλαβαίνει ότι η ενέργεια μας, δεν είχε να κάνει το να “κλέψουμε” το παγκάρι του Ναού και να αυξήσουμε το δικό μας. Και μάλιστα όσοι έρχονται και ζητούν να “προσκυνήσουν”, τους ζητάμε αν θέλουν να κάνουν τρισάγιο εις μνήμη του. Άρα δεν πλουτίζουμε, και ας βρεθεί έστω ένας να πει πως ήλθε και προσκύνησε τα οστά του παπά Φώτη. Το ότι, σύμφωνα με τον Ικονίου “ο παπά Φώτης έκανε το θαύμα του και δεν πατάει κανείς”, να είναι ευλογημένος, όχι ο Ικονίου (αυτός άλλωστε ως κριτής ξέρει αν είναι ή όχι ευλογημένος), αλλά ο παπά Φώτης, για το καλό που μας έκανε.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
---
Χθες η εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου" σε πρωτοσέλιδο θέμα της αναφέρει: «Καταστρέψτε τον τάφο του παπά-Φώτη». Με τη φράση αυτή ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος προσπαθεί να βάλει τέλος σε κάθε δεσμό του παπά-Φώτη Λαυριώτη με τον Τρύγονα. Η εντολή και μάλιστα με προθεσμία τριών ημερών δόθηκε απο τον σεβασμιότατο σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στο προσκύνημα του άδειου τάφου του παπά Φώτη και στις δοξασίες περί θαυμάτων του επιχειρώντας να τον εμφανίσουν ως Άγιο.
Σήμερα η εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου" φιλοξενεί την παρέμβαση του Ηγουμένου της μονής του Αγίου Ιωάννου Υψηλού, π. Πρόχορου Ζιμβραγουδάκη/ Με ψύχραιμη ματιά και νηφαλιότητα ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος, ένας μοναχός του οποίου η πορεία επηρεάστηκε σημαντικά για το μοναχικό βίο από τον παπά-Φώτη Λαυριώτη ο οποίος ανήκε στη μονή Υψηλού, εξιστορεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η μητρόπολη Μυτιλήνης αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εκταφή πριν από 2 χρόνια αφήνοντας κενό τον τάφο στον Τρύγονα, αλλά και τα γεγονότα που τροφοδότησαν τη νέα παρέμβαση του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Ιακώβου όταν διαπίστωσε προσπάθεια εκμετάλλευσης και μάλιστα από εκκλησιαστικούς παράγοντες εκτός Λέσβου.
Ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος εκφράζει έμμεσα την πικρία του για τα πικρόχολα σχόλια σε βάρος της μητρόπολης και του σεβασμιώτατου που διατυπώθηκαν από πιστούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το δημοσίευμά μας, απαντώντας με μια φράση του παπά-Φώτη, ενώ υπογραμμίζει τις ρητές εντολές που είχε δώσει και στον ίδιο και σε όλους όσους βρίσκονταν γύρω του ο παπά-Φώτης πριν το θάνατό του, μέσα από τη διαθήκη του, για το τι θα έπρεπε να κάνουν.
Όπως εξηγεί ο Αρχιμανδρίτης, η εντολή του δεσπότη είναι ο τάφος να επανέλθει στην αρχική του μορφή, δηλαδή να χρησιμοποιείται και για την ταφή άλλων ατόμων (ιερέων) και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση της μητρόπολης να αποκόψει τον παπά-Φώτη από τον Τρύγονα, αλλά να προστατεύσει τη μνήμη του. Μάλιστα ο αρχιμανδρίτης δεσμεύεται ότι αν αναγνωριστεί ως Άγιος από το Πατριαρχείο ο παπά-Φώτης, ένα τμήμα του λειψάνου θα επανέλθει στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στον Τρύγονα.