Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι της Λέσβου που κινδυνεύουν να υπαχθούν στο δυσμενές οικονομικά καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Κι αυτό γιατί όσοι είχαν τις προϋποθέσεις, έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν αποφεύγοντας εγκαίρως την εφεδρεία. Είναι γεγονός, όμως, πως η βιαστική φυγή σημαντικών αριθμητικά υπαλλήλων άφησε ξαφνικά πολλές υπηρεσίες του νησιού δίχως επαρκή στελέχωση και, το κυριότερο, με σοβαρότατο έλλειμμα σε εμπειρία. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εφορία, όπου μέσα σε περίοδο μιας τριετίας, απ’ τους 80 υπαλλήλους που αθροιστικά στελέχωναν τις ΔΟΥ Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, έχουν απομείνει μόλις 48. Οι τελευταίοι 13 αποχώρησαν εσπευσμένως το τελευταίο διάστημα υπό το φόβο της εφεδρείας, με αποτέλεσμα κάποια τμήματα να μην έχουν πλέον ούτε έναν υπάλληλο.Το πρώτο κύμα της εφεδρείας που απ’ τη Δευτέρα αδειάζει κατά 16.000 υπαλλήλους τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, δε φαίνεται να αγγίζει ιδιαίτερα τη Λέσβο. Τουναντίον μάλιστα, μόνο τρεις περιπτώσεις, όπως αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη, μπορεί να λήξουν με την υπαγωγή ισάριθμων υπαλλήλων σε εφεδρεία, αν δηλαδή δεν επιτευχθεί όπως επιδιώκεται η συνταξιοδότησή τους. Ήδη, όμως, μεγάλος αριθμός υπαλλήλων έχει οδηγηθεί στη σύνταξη μόνο και μόνο για να μη βιώσει τον οικονομικό στραγγαλισμό της εφεδρείας, με αποτέλεσμα οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του νησιού να δοκιμάζονται περαιτέρω από έλλειψη υπαλλήλων.
Τι ισχύει…Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως μας είπε ο διευθυντής του, Αντώνης Γιαννάκης, το προηγούμενο διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν, μαζί με τα κέντρα υγείας, πάνω από 20 εργαζόμενοι. Με βάση και την εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εφεδρεία, εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις, κι όπως τόνισε ο κ. Γιαννάκης υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα μπει στην εφεδρεία ένας υπάλληλος με 33 χρόνια υπηρεσία, που ενώ είναι έτοιμος για σύνταξη το σκέπτεται. «Πάντως όσοι είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και συμπληρωμένα τα χρόνια υπηρεσίας, έφυγαν», σχολίασε ο κ. Γιαννάκης.
Στο Δήμο Λέσβου, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου, ομοίως το προηγούμενο διάστημα έφυγαν με σύνταξη όσοι είχαν τις προϋποθέσεις, ενώ δε θα μπει κανείς στην εφεδρεία.
Ένας εργαζόμενος απ’ τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κατηγορίας Δ.Ε., που πληροί τις προϋποθέσεις να βγει σε σύνταξη, φαίνεται προς το παρόν να είναι ο μόνος που θα μπει σε εφεδρεία, αν στο μεταξύ δεν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης, είπε ο διευθυντής Διοίκησης, Παύλος Μιχαλακέλλης, αποκλείοντας άλλες υπαγωγές στην εφεδρεία.
«Έχει γίνει καταγραφή των υπηρετούντων και η έκδοση της διαπιστωτικής πράξης απ’ το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, ενώ δε φαίνεται κάποιος υπάλληλος απ’ το Βόρειο Αιγαίο να μπαίνει σε εφεδρεία», ανέφερε ο διευθυντής Διοικητικού - Οικονομικού τής ΑΔΑ, Βαγγέλης Καλαϊτζής, προσθέτοντας πως μόνο δύο υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πρόκειται το αμέσως επόμενο διάστημα να βγουν σε σύνταξη, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο της εφεδρείας.
«Μία μόνο υπάλληλος μπαίνει στην εφεδρεία, αλλά έχει γίνει ένσταση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αυτοδίκαιης απόλυσης και να οδηγηθεί σε σύνταξη», ανέφερε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοίκησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Έφη Ελευθερίου, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις εφέδρων.
«Ενδεχομένως του χρόνου να δημιουργηθεί κίνδυνος για έναν ή δύο συναδέλφους να μπουν στην εφεδρεία, ή, αν υπάρξει επέκταση του μέτρου της εφεδρείας, και στους προσληφθέντες το 1984, δηλαδή στους έχοντες υπηρεσία 27 χρόνια», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Μαίρη Βόμβα. Η οποία διευκρίνισε, όμως, ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν βγει σε σύνταξη οκτώ συνολικά εργαζόμενοι στα δικαστήρια της Λέσβου.
Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αν και είναι λίγοι οι γεννηθέντες πριν το 1958, που αν συνολικά έχουν μαζί με την υπηρεσία τους στο Πανεπιστήμιο 33 χρόνια εργασίας θα οδηγηθούν στην εφεδρεία. Εκφράστηκε η εκτίμηση πως το μέγιστο της εφεδρείας να είναι δύο υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Υπάρχουν υπηρεσίες του ευρύτερου δηόσιου τομέα ή ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ όπου, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει διαπιστωμένο πλεονάζον προσωπικό και έτσι δεν υπάχθηκαν στο πρώτο κύμα των εφέδρων.
Αποδυναμώθηκαν οι υπηρεσίες απ’ τις συνταξιοδοτήσεις