Φρίκη στη Λέσβο! Το 2020 πετάξαμε στα σκουπίδια τουλάχιστον 251 κουτάβια και 68 γατάκια
Όπως δυστυχώς είχε φανεί ήδη από το καλοκαίρι, το 2020 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία αναφορικά με τις εγκαταλείψεις ζώων στη Λέσβο: τουλάχιστον 251 κουτάβια και 68 γατάκια, πεταμένα από τους "κηδεμόνες" τους, για να πεθάνουν ή να καταλήξουν αδέσποτα, πάνω από 1.500 από το 2014... Πότε επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία θα νομοθετήσει την υποχρεωτική στείρωση (ή το τέλος διατήρησης αστείρωτου) ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ κατοικίδιου ζώου;
Σε αυτό το διάγραμμα θα παραθέτουμε τον αριθμό των ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ κατοικιδίων που βρέθηκαν πεταμένα στα σκουπίδια, κλεισμένα μέσα σε πλαστικές σακούλες, παρατημένα στη μέση του πουθενά, στη Λέσβο, κάθε μήνα. Είναι σημαντικό να σημειώσετε δύο στοιχεία:
(1) ΔΕΝ είναι κουτάβια ή γατάκια που γέννησαν κάποια αδέσποτα ζώα και απλώς τα βρήκαμε: είναι ζωάκια τα οποία πετάχτηκαν σαν σκουπίδια από τους ιδιοκτήτες τους: από κυνηγούς που έκριναν ότι η νέα γέννα «δεν κάνει για κυνήγι», από κτηνοτρόφους που «χρειάζομαι μόνο 2 νέα σκυλιά, τι να τα κάνω τα υπόλοιπα», από «φιλόζωους» της κακιάς ώρας που ήθελαν το ζώο τους «να γεννήσει, γιατί αυτή είναι η φύση του» -αλλά δεν ήθελαν τα «παραπανίσια» κουτάβια/γατάκια-, από τον συρφετό εκείνων των ιδιοκτητών που αφήνουν τα δικά τους ζώα να κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα, και όταν η σκυλίτσα ή η γάτα τους και μείνει έγκυος πετάνε τα μωρά- και την ξανα-αμολάνε στους δρόμους.
(2) Είναι ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ πραγματικός αριθμός: είναι εκείνα τα πεταμένα κουτάβια/γατάκια για τα οποία μάθαμε εμείς στην ΚΙΒΩΤΟ, επειδή κάποιοι επικοινώνησαν μαζί μας ζητώντας βοήθεια: μπορείτε να φανταστείτε πόσα είναι τα νεογέννητα ζωάκια που πετάχτηκαν στο δρόμο και για τα οποία δεν μάθαμε ποτέ τίποτα.
Πρέπει ο καθένας από εμάς να καταλάβει ότι ο γείτονας, ο γνωστός, ο φίλος, ο θείος στο χωριό, που αφήνει το σκυλί ή τη γάτα του να γεννοβολάει και μετά παρατάει τα κουτάβια/γατάκια «για να βρουν το δρόμο τους», είναι εγκληματίες που δεν σέβονται ούτε τα ίδια τα ζώα ούτε εμάς. Και ως εγκληματίες πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Μην κλείνετε λοιπόν τα μάτια, μην σκέφτεστε «δε θέλω να μπλέξω», μη λέτε «δεν είναι δική μου δουλειά», γιατί έτσι απλώς αφήνετε τη δική τους εγκληματική συμπεριφορά να γίνεται το δικό μας πρόβλημα.