Skip to main content
|

Ευτέρπη Παρασκευοπούλου: το φωτεινό παράδειγμα ΖΩΗΣ στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Γράφει: Γιακουμή Πέλλη/εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Μια αερογέφυρα ζωής στήθηκε χθες από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ιταλία, για τη μεταφορά οργάνων της 54χρονης Ευτέρπης Παρασκευοπούλου από τα Μιστεγνά, η οποία έφυγε από τη ζωή όταν υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο από ρήξη ανευρύσματος και η οικογένειά της αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά της για να δώσει ζωή σε άλλους ανθρώπους που υποφέρουν.

Κινητές μονάδες από νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ιταλίας ήρθαν από το πρωί στο νησί προκειμένου να παραλάβουν το ήπαρ, τα νεφρά και τους πνεύμονες της άτυχης γυναίκας. Η επέμβαση αναμενόταν να διαρκέσει πάνω από τέσσερις ώρες και να ολοκληρωθεί αργά χθες το μεσημέρι. Η Παρασκευοπούλου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το απόγευμα της Δευτέρας διαπιστώθηκε από τους γιατρούς ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Μέσα στον πόνο της, η οικογένεια της 54χρονης, όταν ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την κατάστασή της που ήταν πλέον μη αναστρέψιμη, βρήκε τη δύναμη να πάρει την απόφαση να δωρίσει τα όργανά της, κάτι που όπως είπαν γνώριζαν πολύ καλά ότι θα επιθυμούσε και η ίδια. Η καρδιά της άτυχης γυναίκας, όπως έλεγαν οι πρώτες πληροφορίες, δε θα ληφθεί για δωρεά, δεδομένου ότι αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μιστεγνών, Στρατής Σταυράκης, μιλώντας στο «Ε» δήλωσε συγκινημένος από την προσφορά ζωής της συγχωριανής του. «Είναι μια εξαιρετική οικογένεια, με μεγάλες ευαισθησίες. Χρειάζεται πολλή δύναμη για να πάρεις μια τέτοια απόφαση και το γεγονός ότι αυτή η οικογένεια έκανε αυτό το δώρο ζωής είναι δείγμα ευαισθησίας και ανθρωπιάς.»

Η τρίτηΗ Ευτέρπη Παρασκευοπούλου είναι η τρίτη γυναίκα από την οποία λαμβάνονται όργανα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που όργανα μεταφέρονται από τη Μυτιλήνη σε ασθενή στο εξωτερικό. Όπως προέκυψε, δε βρέθηκε συμβατός δότης στην Ελλάδα για τη λήψη των πνευμόνων της άτυχης γυναίκας, ενώ αντίθετα υπήρξε συμβατότητα με ασθενή της Ιταλίας, όπου και επρόκειτο να μεταφερθούν τα όργανα για να γίνει χθες το βράδυ η μεταμόσχευση. Τελευταία φορά που είχε γίνει λήψη οργάνων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ήταν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. «Είναι αξιοσημείωτο ότι και στις τρεις περιπτώσεις δωρεάς οργάνων στη Μυτιλήνη, ήταν και οι τρεις γυναίκες. Αξίζει να σφίξουμε το χέρι σε αυτή την οικογένεια, που βρήκε το θάρρος, με περίσσευμα ψυχής, να πάρει την απόφαση αυτή προκειμένου να σωθούν άλλοι άνθρωποι. Νομίζω ότι αυτό δείχνει και την ευαισθησία των Λέσβιων στο θέμα δωρεάς οργάνων, αφού είμαστε από τα πρώτα περιφερειακά νοσοκομεία όπου γίνεται δωρεά οργάνων», δήλωσε στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων, Μαρία Ζερβού.

Απαραίτητη η συναίνεση συγγενώνΗ ίδια αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν ως προς τις διαδικασίες δωρεάς οργάνων. «Παρ’ ότι έχει ψηφιστεί νόμος στη χώρα μας για τη δωρεά οργάνων, δε νομίζω ότι μπορεί να “περπατήσει” - όπως έχει γίνει και στην Ισπανία - χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών. Δεν μπορείς να πεις στους γονείς ότι πάρθηκαν τα όργανα του παιδιού τους αν δε συμφωνήσουν και οι ίδιοι. Στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων υπάρχουν σήμερα πολλές ελλείψεις προσωπικού και οι γιατροί καλούνται να βάλουν σε προτεραιότητα τους ανθρώπους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο διευθυντής τής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Ευθύμη Ζιώγα, για την ενημέρωση και την προώθηση της ιδέας δωρεάς οργάνων», κατέληξε η κ. Ζερβού.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις