Εστάλησαν στη Λέσβο μηνύματα από το 112;
«Εγκαίνια» με μηνύματα προς τους πολίτες των περιοχών με δείκτη επικινδυνότητας 5, έκανε σήμερα το 112, αλλά τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα προκάλεσαν την απορία των κατόχων την κινητών.
Συγκεκριμένα, από το πρωί που άρχισε επίσημα η «ενδιάμεση λύση» για την αποστολή ειδοποιήσεων από τα δύο κέντρα του 112 που πλέον λειτουργούν κανονικά, 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα, εστάλησαν τρεις και τέσσερις φορές μηνύματα που καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.
Η Λέσβος δεν είναι στις περιοχές του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς και ως εκ τούτου δεν εστάλησαν μηνύματα σε όσους λαμβάνουν σήμα από τις κεραίες της Λέσβου. ( Μικρή εξαίρεση ίσως αποτέλεσαν περιοχές της Δυτικής Λέσβου που παροδικά μπορούν να λαμβάνουν σήμα από περιοχές εκτός νησιού)
Οι περιοχές που έλαβαν μηνύματα είναι Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια) Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Για την επαναληψιμότητα των προειδοποιητικών μηνυμάτων που έλαβαν οι πολίτες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει τα εξής:
Ανάλογα με τις μετακινήσεις του κάθε πολίτη το τελευταίο 24ωρο, πριν την αποστολή του προειδοποιητικού SMS, και τον αριθμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εντοπίσει το σήμα του, προκύπτει και ο αριθμός των μηνυμάτων που θα πάρει από το σύστημα.
Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης είχε κινηθεί από χθες έως σήμερα, έστω οριακά σε τρεις διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (περιοχές) και έχει εντοπισθεί το σήμα του κινητού του από τρεις διαφορετικές κεραίες, τότε αναμένεται να λάβει τρία μηνύματα.
-----
«Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ζωή και η περιουσία των πολιτών» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την επίσημη έναρξη σήμερα, της ενδιάμεσης λύσης του 112 και τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων SMS και CB (Cell Broadcast), ένα μήνα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «η προσπάθεια αυτή είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) και όλων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας με την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του Ειδικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γεώργιου Μάριου Καραγιάννη».
Και συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας σήμερα τη λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης, αποδεικνύουμε και έμπρακτα ότι δεν στεκόμαστε μόνο στα λόγια, αλλά προχωράμε σε έργα προς όφελος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, που είναι το πρωταρχικό μας μέλημα».
Υπενθυμίζεται ότι η «ενδιάμεση λύση», η οποία τίθεται σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο, λειτουργεί από σήμερα σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να αποστέλλει μηνύματα σε όσα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται εντός των περιοχών ενδιαφέροντος, προκειμένου οι πολίτες να προστατευθούν από μία φυσική καταστροφή.
ΑΠΕ - ΜΠΕ