Κοινωνία

13/04/2023 - 10:47

Επιτάφιος και Ανάσταση στην Κουρνέλα Πλωμαρίου - Μοναδική εμπειρία

Στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Κουρνέλα τη Μεγάλη Παρασκευή και ώρα 4.00 μ.μ

θα γίνει Ακολουθία και περιφορά Επιταφίου.

Το Μεγάλο Σάββατο και ώρα 9.00μ.μ

Θα ψαλλεί η Ακολουθία της Αναστάσεως.


Η Κουρνέλα είναι ένας ημιορεινός οικισμός του νησιού της Λέσβου σε υψόμετρο 380 μ. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού, Βόρεια του Πλωμαρίου.

Κρυμμένη στην αγκαλιά ενός ορεινού όγκου ξεπροβάλλει άξαφνα στα μάτια του επισκέπτη, με τις λιτές φιγούρες των μικρών πέτρινων κτισμάτων του,να ξεχωρίζουν μέσα στο απέραντο πράσινο της περιοχής.

 Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική του Αγ.Ιωάννου Προδρόμου που χρονολογείται απο το 1863. Κατηφορίζοντας τα στενά σοκάκια που άλλοτε έσφιζαν απο ζωή και αγναντεύοντας απέναντι το Παλαιοχώρι και την Μελίντα, ορθώνεται μπροστά μας επιβλητικός ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος. 

 Ο επισκέπτης αξίζει να δει και το παλιό ελαιοτριβείο το οποίο λειτουργούσε ώς το 1963,αφού η κύρια ασχολία ήταν η ελαιοσυγκομιδή. Στη Κουρνέλα ζούσαν πενήντα οικογένειες από τις οποίες ελάχιστες πια είχαν μείνει το 1980-1985. 

Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί ωστόσο τον οικισμό επισκέπτεται περιστασιακά ένας αριθμός ατόμων, φυσιολάτρες που θέλουν να εξερευνήσουν τον τόπο αλλά και κάποιοι που διαμένουν για μεγάλο διάστημα και προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό!

 

Μοιράσου το άρθρο!