ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενα κοντέινερ γεμάτο με ιατροφαρμακευτικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό ξεκίνησε από το Πόρτλαντ του Μέιν με προορισμό τη Λέσβο. Παραλήπτης αυτού του κοντέινερ αγάπης ήταν το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, το οποίο τους τελευταίους μήνες και εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, έχει κληθεί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει και τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει να περιθάλψει χιλιάδες ανθρώπους, ντόπιους και πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.
Χρειάσθηκε ένας μήνας για να διασχίσει τον ωκεανό και να φτάσει στον προορισμό του, τη Μυτιλήνη. Κι έφτασε τελικά την περασμένη εβδομάδα, την Ημέρα των Ευχαριστιών για την Αμερική, όπου ξεκίνησε η εκφόρτωσή του, η παραλαβή και το άνοιγμα των δεκάδων κιβωτίων.
Πρωτεργάτες της ιερής και φιλάνθρωπης αυτής προσπάθειας ήταν τα μέλη, Ελληνες και φιλέλληνες, του Ελληνικού Συλλόγου (Hellenic Society) του Πόρτλαντ, το οποίο μάλιστα έχει αδελφοποιηθεί με την πόλη της Μυτιλήνης. Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν οι φιλέλληνες Mary Snell και ο σύζυγός της καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο του Νοτίου Μέιν, κ. Irwin Novak, οι οποίοι εξέφρασαν τη βαθιά ικανοποίησή τους στον «Εθνικό Κήρυκα» για την ευόδωση της προσπάθειας.
Αμφότεροι, όπως και άλλοι από τον σύλλογο τους λατρεύουν κυριολεκτικά το νησί της Λέσβου στο οποίο περνούν τα καλοκαίρια τους κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Ο καθηγητής κ. Irwin Novak είπε, πως «είμαστε θερινοί κάτοικοι της Λέσβου για παραπάνω από 25 χρόνια και έχουμε δει την οικονομική κρίση η οποία σιγά-σιγά έχει εισχωρήσει στη ζωή των κατοίκων της Μυτιλήνης και την έχει δυσκολέψει. Οταν το νησί έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης πέρυσι και οι κάτοικοί του ανταποκρίθηκαν δίνοντας όλο και περισσότερα, καταλάβαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι».
Ο σύλλογος συνεργάστηκε στην προσπάθεια αυτή με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Partners for World Health, η οποία συγκεντρώνει και δωρίζει χρησιμοποιημένο νοσοκομειακό εξοπλισμό και καινούργια ιατροφαρμακευτικά υλικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για την κάλυψη των εξόδων αποστολής ο σύλλογος απευθύνθηκε στην ευρύτερη Κοινότητα και κατόρθωσε να συγκεντρώσει από δωρεές Ελλήνων και φιλελλήνων το απαιτούμενο ποσό των 20.000 δολαρίων για την πραγματοποίηση της αποστολής.
Ελαβαν πάνω από 90 συνεισφορές, πολλές από το Μέιν και τη Μασαχουσέτη, αλλά και μερικές από μακριά όπως τη Γαλλία τη Νορβηγία οι οποίες κυμαίνονταν από 10 δολ. μέχρι 6.000 δολ.
Τον περασμένο Ιούλιο η κυρία Mary Snell με τον σύζυγό της κ. Irwin Novak, μετέβησαν στη Λέσβο και συζήτησαν την πρωτοβουλία εκτενώς με τους υπευθύνους φορείς. Η κυρία Snell είπε ότι «η συνεργασία, τόσο με τον πρώην Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου κ. Βασίλη Μουζάλα, όσο και με τη νέα επικεφαλής κυρία Αννα Ζερβού, ήταν εξαιρετική. Επίσης, καθοριστική ήταν η βοήθεια των ιατρών κ. Χρήστου Θεοδώρου και κ. Παναγιώτη Προβέτζα».
Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, το οποίο τονίζεται ότι είναι το μοναδικό σ’ ολόκληρο το νησί, συζήτησαν λεπτομερώς για τις υπάρχουσες ανάγκες σε ιατρικά όργανα και υλικό γενικότερα. Η κυρία Snell είπε πως «είμαστε πολύ ευγνώμονες σε όλους τους ανθρώπους που προσέφεραν με τόση γενναιοδωρία τις απαραίτητες δωρεές, κι αυτό μας χαροποίησε πάρα πολύ διότι μας εμπιστεύθηκαν να φέρουμε σε πέρας το έργο».
Η γενική πρόξενος κυρία Ιφιγένεια Καναρά, η οποία υποστήριξε σθεναρά εξ αρχής αυτή την πρωτοβουλία, μετέβη στο Πόρτλαντ τον Οκτώβριο, κατά την φόρτωση του κοντέινερ, συνάντησε και ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου και έδωσε ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Southern Maine σχετικά με την προσφυγική κρίση και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπισή της.
Η κυρία Καναρά δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «πρόκειται πράγματι για μια αξιέπαινη προσπάθεια, προϊόν της μεγάλης αγάπης που έχουν οι άνθρωποι αυτοί για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Μυτιλήνη». Οπως διευκρίνισε η κα Καναρά, «η προσπάθεια για τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να αντιμετωπισθούν εγκαίρως τυχόν γραφειοκρατικά ζητήματα».
Συμπλήρωσε πως «το κοντέινερ παραδόθηκε χωρίς προβλήματα και από πλευράς μας είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη βοήθεια και πάνω από όλα για τον φιλελληνισμό των κατοίκων του Μέιν»