Κοινωνία

21/05/2024 - 11:16

Ελαιόλαδο: Ακόμη και 26 ευρώ στα σούπερ μάρκετ - 8,5 ευρώ στη Μυτιλήνη

Σε πρωταθλητή των ανατιμήσεων εξελίσσεται το ελαιόλαδο, αφού η τιμή του αυξήθηκε σε έναν χρόνο κατά 63,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ , για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα  με ρεπορτάζ του Mega, σήμερα στα ράφια το ελαιόλαδο κοστίζει:

 

-Εξτρα παρθένο: 5,28 – 26,76 ευρώ/λίτρο,

-Κλασσικό: 12,59 – 23,68 ευρώ/λίτρο.

Σήμερα το ελαιόλαδο από τα ελαιοτριβεία της χώρας βγαίνει με τιμή:

-Κρήτη: 8 – 8,5ευρώ/λίτρο,

-Μυτιλήνη: 8 – 8,5ευρώ/λίτρο,

-Μεσσηνία: 7,70 ευρώ/λίτρο,

-Λακωνία: 8 ευρώ/λίτρο.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και μετά από περίπου ένα μήνα θα έχουμε την οριστική καρπόδεση. Και όλα αυτά υπό την αίρεση ότι ο καρπός θα αναπτυχθεί φυσιολογικά», είπε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλη Γιαννούλης.

Πάντως αν και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, υπάρχει η αίσθηση ότι η συγκομιδή θα είναι υψηλότερη από αυτή της περασμένης χρονιάς, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτασε μεταξύ 130.000-150.000 τόνων, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό.

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού, που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

«Έχουμε μια μείωση της τάξεως του 1-1,30 ευρώ το λίτρο στις τιμές παραγωγού» είπε ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε «αυτό βέβαια θα μεταφερθεί σταδιακά στο ράφι, μιας και το διάστημα που μεσολαβεί ανέρχεται σε ενάμιση με 2 μήνες».

Σήμερα  τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται από τους παραγωγούς μεταξύ 7,80 και 8,20 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από ένα μήνα οι τιμές ήταν 9,30-9,50 ευρώ το λίτρο.

«Ελπίζουμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Όλοι στον κλάδο του ελαιολάδου όπως το ελαιοτριβείο, η βιομηχανία και ο τελικός καταναλωτή, δεν είναι χαρούμενοι των πάρα πολύ υψηλών τιμών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό προήλθε αποκλειστικά από τη μεγάλη μείωση στο ισοζύγιο και την ζήτηση από την αγορά.

«Οι καταναλωτές» σύμφωνα με τον ίδιο «λόγω των υψηλών τιμών έχουν μειώσει την κατανάλωση ελαιολάδου έως και 40% και πλέον έχουν στραφεί σε άλλα είδη, όπως το σπορέλαιο κ.α.».

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης «έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα στα φυσιολογικά επίπεδα».

 

Μοιράσου το άρθρο!