Κοινωνία

28/08/2024 - 19:00

Εγκαίνια με συναυλία στην πλατεία του Αϊ Γιάννη «του Αρμένη» την Τετάρτη 28 Αυγούστου

 Εγκαινιάζουμε «μια φωλιά για το κιρκινέτσι μας»

Με συναυλία στην πλατεία του Αϊ Γιάννη «του Αρμένη» την Τετάρτη 28 Αυγούστου, εγκαινιάζονται τα γραφεία του Συλλόγου των κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης

Τα γραφεία του Συλλόγου των κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», η «φωλιά για το κιρκινέτσι μας» όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε ο χώρος, εγκαινιάζονται την Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Ο χώρος αυτός του Συλλόγου, βρίσκεται στην εσωτερική πλατεία του παρεκκλησίου του Αϊ Γιάννη «του Αρμένη» (στην οδό Τζουμαγιάς – δεύτερος δρόμος αριστερά ανεβαίνοντας την οδό Βερναρδάκη).

Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει στις 7 το απόγευμα, μετά τον εορταστικό εσπερινό στο παρεκκλήσι. Θα ακολουθήσει στις 9 το βράδυ, συναυλία με τίτλο «Όλα όσα πήρα μαζί μου…», με το Μάνο Σιμιτσή και την ορχήστρα του

 

Τα γραφεία του Συλλόγου, χώρος που παραχωρήθηκε στο Σύλλογο από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού, επισκευάσθηκαν εκ βάθρων και η λειτουργία τους αναβάθμισε την όμορφη εσωτερική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Αρχικά απομακρύνθηκε μεγάλη ποσότητα άχρηστων αντικειμένων και μπάζων από το εσωτερικό του κτηρίου και ακολούθησε η πραγματοποίηση των απαραίτητων καθαιρέσεων. Εξωτερικά επισκευάσθηκε η στέγη του, τοποθετήθηκαν νέα ξύλινα κουφώματα και επισκευάστηκε και επιχρωματίσθηκε το σύνολο του κτίσματος συμπεριλαμβανομένου και του ναού. Ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό, σοβάδες και χρωματισμοί, κατασκευή ταβανιού και δαπέδου και κατασκευή δικτύου ηλεκτροδότησης. Ας σημειωθεί ότι το κτήριο χρειάστηκε να επιχρωματισθεί και για δεύτερη φορά εξωτερικά με έξοδα του Συλλόγου λόγω ζημιών κατά τις εργασίες της ΔΕΥΑΛ στην περιοχή. 

Να αναφέρουμε εδώ, πως για την πλατεία στη συμβολή των οδών Τζουμαγιάς και Μπιζανίου  (η οποία έχει ονοματοδοτηθεί στο παρελθόν ως «πλατεία Αρμενίας» προς τιμή των Αρμένιων προσφύγων στη Μυτιλήνη του μεσοπολέμου οι οποίοι στεγάζονταν στον παλιό ναό που τους είχε παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη Μυτιλήνη για τις λατρευτικές τους ανάγκες) ο Σύλλογος απευθύνθηκε σε εταιρεία δημιουργίας «πάρκων τσέπης» η οποία σχεδίασε έναν δημόσιο χώρο που θα τιμά την παράδοση και την ιστορικότητα της περιοχής αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των περιοίκων και των επισκεπτών. Το έργο δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε αφού η πλατεία λόγω των έργων της ΔΕΥΑΛ είχε μετατραπεί από τον εργολάβο του έργου σε εργοτάξιο. Η προσπάθεια για μια πλατεία που θα αναδείξει το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης και θα αποτελέσει ένα «καλό παράδειγμα» για τις λειτουργίες της πόλης, συνεχίζεται.

 

Ο Σύλλογος κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» θέλει να ευχαριστήσει για τη συμβολή τους στην υλοποίηση των εργασιών στη «φωλιά για το κιρκινέτσι»:

- Την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τη Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για τη χρηματοδότηση των εργασιών.

- Το Μανώλη Τζανέτο για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και τοποθέτησης των ξύλινων κουφωμάτων.

- Τη διακοσμήτρια Βάσσια Χαμάλη για τη χρωματολογική μελέτη του ανακαινιζόμενου κτηρίου

- Τα συνεργεία οικοδομικών εργασιών του Μαρίνου Κουκώνη.

- Το Γιώργο Τρυφερό για τις ξυλουργικές εργασίες.

Όλους τους ιδιώτες μέλη και φίλους του Συλλόγου που συνέδραμαν οικονομικά στην υλοποίηση του όλου έργου.

Προπάντων ευχαριστεί το Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού, για την εμπιστοσύνη τους και την παραχώρηση της χρήσης του χώρου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο και χώρος συνάντησης και ενημέρωσης των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της γειτονιάς.  

Μοιράσου το άρθρο!