Κοινωνία

13/10/2021 - 15:57

Δύο περιπτώσεις καρκινοπαθών στη Λέσβο στο έλεος της τοπικής κοινωνίας....

Διπλό χτύπημα της μοίρας για 57χρονο που έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο και τώρα δίνει την προσωπική του μάχη ενώ είναι άνεργος//// Με σοβαρή μορφή καρκίνου στο Μεταξά μία μάνα, με την Κοινότητα της Αγιάσου να αναζητά οικονομική βοήθεια ή ένα δανεικό διαμέρισμα στην Αθήνα για να μην εγκαταλείψει το παιδί της τις σπουδές του

 από την εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου / Στρατής Σαμιώτης 

Δύο περιπτώσεις καρκινοπαθών του τόπου μας ακουμπούν στην κυριολεξία στο έλεος της τοπικής κοινωνίας για βοήθεια. Μία κοινωνία που έχει δείξει και το αποδεικνύει διαχρονικά ότι στην ανάγκη του συνανθρώπου είτε πρόκειται για ντόπιο, είτε για αλλοδαπό στέκεται χωρίς δεύτερη σκέψη στο ύψος των περιστάσεων.

Στη μια περίπτωση πρόκειται για έναν 57χρονο άνδρα με καταγωγή από την Αγιάσο, κάτοικο της Μυτιλήνης, ο οποίος μετά από 4ετή μάχη με την επάρατη νόσο πρέπει λόγω μετάστασης να χειρουργηθεί στην Αθήνα και χρειάζεται οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να ταξιδέψει και να καλύψει τα κόστη τόσο των μετακινήσεων, όσο και των εξετάσεων που χρειάζεται να γίνουν. Μέσα σε όλη την ατυχία που είχε ο άνθρωπος αυτός με την υγεία του τα τελευταία χρόνια έχει μείνει  και άνεργος, με συνέπεια να αντιμετωπίζει ακόμα και ζήτημα βιοπορισμού. Πόσο δε μάλλον να κάνει το ταξίδι στην Αθήνα για να υποβληθεί στο αναγκαίο χειρουργείο, το οποίο για κάποιους άλλους μπορεί να θεωρείται αυτονόητο, για έναν άνθρωπο όμως που δεν έχει χρήματα μοιάζει με βουνό.

  

Τραγικά χτυπήματα της μοίρας

Δυστυχώς για τον 57χρονο το χτύπημα της αρρώστιας δεν ήταν το μόνο στη ζωή του, ούτε η ανεργία. Καθώς ο ίδιος πάλευε τα προηγούμενα χρόνια με την επάρατη νόσο, στην ίδια κατάσταση βρέθηκε και η σύζυγός του, η οποία έχασε πριν από 16 μήνες τη μάχη για τη ζωή στην ηλικία των 58 ετών και από την ίδια μορφή καρκίνου! Έχοντας αποχωριστεί τη γυναίκα του και παλεύοντας για τέσσερα περίπου χρόνια με τον καρκίνο ο 57χρονος βρίσκεται τώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του και σε αυτόν τον ανηφορικό δρόμο ο αγώνας γίνεται ακόμα δυσκολότερος, όταν δεν έχεις έστω τη στοιχειώδη οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθείς ακόμα και σε βασικές ανάγκες που είναι το ταξίδι, η διαμονή και η διατροφή σε μία άλλη περιοχή.

Ο Κοινοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγιάσου, Παναγιώτης Κορομηλάς, απηύθυνε έκκληση στην τοπική κοινωνία σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «συγχωριανός μας, 57 ετών, είναι καρκινοπαθής και πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί στην Αθήνα.

Επειδή είναι άνεργος και το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την εξειδικευμένη εγχείρηση υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές του δυνατότητες, διενεργείται άτυπος έρανος για τη συγκέντρωση του ποσού.

Για το σκοπό αυτό στην Αγιάσο έχουν τοποθετηθεί δυο κουμπαράδες στα καταστήματα του Γιάννη Ορφανού (Αγορά) και του Παναγιώτη Κασκαμπά (Καμπούδι) και παρακαλείται όποιος συνάνθρωπός μας θέλει να καταθέσει την οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια.

Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και στη Μυτιλήνη όπου οι ενισχύσεις κατατίθενται στο Block café (πρώην «Βυζαντινό»), Οδυσσέα Ελύτη 13 στον κ. Κώστα».

Όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν και να μιλήσουν με τον ίδιο τον ασθενή στο τηλέφωνο 698 037 0476.

Την περίπτωση του συγκεκριμένου ανθρώπου προσπαθεί όσο μπορεί να στηρίξει και η Πρόεδρος της κοινότητας Αγιάσου, Διαμάντω Ρουγκέλη, η οποία μάλιστα συναντήθηκε χθες το πρωί μαζί του στη Μυτιλήνη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου η κ. Ρουγκέλη επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πραγματικά μία από αυτές που αξίζει κανείς να βοηθήσει γιατί υπάρχει πραγματική ανάγκη και όχι «διόγκωση των αναγκών».  

«Έχουμε έναν άνεργο συγχωριανό μας που πραγματικά δεν έχει την παραμικρή οικονομική δυνατότητα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μετάβασης στην Αθήνα και πρέπει όποιος από εμάς μπορεί, να σταθεί με όποιο ποσό κι αν διαθέτει, όσο μικρό κι αν είναι. Δεν έχει σημασία το ποσό, έχει η πράξη, ώστε όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε αυτό το περιστατικό για να μπορέσει να φύγει το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα, καθώς όπως γνωρίζετε σε αυτές τις παθήσεις οι καθυστερήσεις πρέπει να αποφεύγονται», είπε η Πρόεδρος. 

 

Το δεύτερο περιστατικό

 Την ίδια ώρα όμως η Κοινοτάρχης στην Αγιάσο προσπαθεί και για μία δεύτερη περίπτωση καρκινοπαθούς μητέρας από το χωριό της, η οποία είναι στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά και δίνει αγώνα, με την ελπίδα να καταφέρει να κερδίσει πίσω τη ζωή της, αν και η κατάσταση είναι σοβαρή.  Πρόκειται για πάμπτωχη οικογένεια με πολλά οικονομικά προβλήματα, υπάρχει όμως μία ιδιαιτερότητα. Το  παιδί της γυναίκας έχει εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο και σπουδάζει χωρίς να έχει την δυνατότητα οικονομικής βοήθειας από τους γονείς του

Όπως τονίζει η κ. Ρουγκέλη για τη συγκεκριμένη οικογένεια «το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να βρεθεί ένας φιλάνθρωπος να διαθέσει ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα για να μπορέσει αυτό το παιδί να σπουδάσει και να μην εγκαταλείψει τις σπουδές του. Πέρυσι που ήταν κλειστά τα Πανεπιστήμια λόγω του κορονοϊού μπορούσε να παρακολουθεί μέσω του διαδικτύου από το χωριό, φέτος όμως που απαιτείται η φυσική παρουσία των σπουδαστών στα Πανεπιστήμια θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει, αν δεν μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε. Δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθεί το ενοίκιο και είναι κρίμα».

 

Ζητούνται άνθρωποι

Υπάρχουν διαμερίσματα στην Αθήνα που έχουν χορηγηθεί από την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία σε Συλλόγους ή ακόμα και άλλα αναξιοποίητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να μην χάσει το παιδί της καρκινοπαθούς μάνας τις σπουδές του. Στο ερώτημα γιατί με τέτοια οικτρή οικονομική κατάσταση δεν εξασφαλίστηκε στο παιδί φοιτητική εστία, την απάντηση την δίνει η πρόεδρος του χωριού.  «Δυστυχώς δεν έχει γίνει φορολογική δήλωση από τον γονέα και για αυτό το λόγο δεν μπορεί το παιδί να ευνοηθεί για τις σπουδές του ώστε να φιλοξενηθεί σε εστία, κάτι που θα ήταν το βέλτιστο», είπε η κ. Ρουγκέλη στα Νέα της Λέσβου. 

Ενδεχομένως και με παρέμβαση των δομών πρόνοιας του Κράτους ή και των τοπικών πολιτικών παραγόντων στην Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Οικονομικών να γίνει κάποια εξαίρεση και να εξεταστεί διαφορετικά η συγκεκριμένη περίπτωση για να χορηγηθεί ένα κρεβάτι σε εστία για το παιδί της καρκινοπαθούς. Μια τέτοια απόφαση θα είναι η στοιχειώδης βοήθεια που θα μπορέσει να παράσχει το Κράτος σε μία μάνα που δίνει αγώνα για τη ζωή της και το παιδί θα πρέπει να σπουδάσει.

 

Κι όμως, η κοινωνία μας ξέρει 

Οι δύο ανθρώπινες αυτές ιστορίες πραγματικά συγκλονίζουν και μετά βεβαιότητας μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι οι μόνες σε μία εποχή που η επάρατη νόσος ξεκληρίζει οικογένειες. Ένας άνδρας που χάνει τη γυναίκα του από καρκίνο την ώρα που παλεύει και ο ίδιος για τη ζωή του και μένοντας άνεργος σηκώνει τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας για οικονομικούς λόγους να ανταποκριθεί. Και μία μάνα που υπομένει σκληρές θεραπείες στο Μεταξά με την ελπίδα να μπορέσει να επιβιώσει έχοντας στο νου το παιδί της, που πρέπει να σπουδάσει αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα, ακόμα και για την αναγκαία στέγη.

Όμως σε κάθε τέτοια περίπτωση η τοπική κοινωνία ξέρει. 

Οι κουμπαράδες και το τηλέφωνο του καρκινοπαθούς αναφέρονται στο δημοσίευμά μας, ενώ για τις σπουδές του παιδιού της καρκινοπαθούς που χρειάζεται στέγη μπορούν να επικοινωνούν, όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, με την ίδια την Κοινοτάρχη Αγιάσου κ. Ρουγκέλη στο τηλέφωνο 6932830312.

Μοιράσου το άρθρο!