Δράσεις Προσκοπικών Συστημάτων Μυτιλήνης
Ανιχνευτές και Ανιχνεύτριες των Κοινοτήτων 2η και 3η Μυτιλήνης την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν μια ολοήμερη δράση αφιερωμένη στην ιστορία του τόπου με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη της Μάχης της Καλλίπολης. Ένα ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία αλλά και φυσικά την ιστορία της περιοχής.
Με τη βοήθεια λοιπόν μελών του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου και της τοπικής Κοινότητας Λουτρών καθάρισαν το εγκαταλειμμένο Συμμαχικό (Γαλλικό) νεκροταφείο και το κατεστραμμένο μνημείο που τμήμα του ακόμα υπάρχει.
Όπως είναι γνωστό η Σκάλα Λουτρών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη νεώτερη ιστορία ως ασφαλές αραξοβόλι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποιήθηκε ως αγκυροβόλιο του Συμμαχικού και ιδιαίτερα του Γαλλικού Στόλου και συγχρόνως ως σταθμός ανεφοδιασμού των Σενεγαλέζικων αποικιακών στρατευμάτων του συνταγματάρχη Δερβιέ. Σε αυτά που πολεμούσαν τότε στην Καλλίπολη.
Το μεσημέρι οι Ανιχνευτές κινήθηκαν προς τη Σκάλα Λουτρών. Καθ’ οδόν ερεύνησαν και βρήκαν το «καστρί». Μια πρόχειρη, οχυρή κατασκευή από ασβεστόπετρα, έναν περίβολο μήκους 15 μέτρων, πλάτους 4,5 μέτρων (όση και η κορυφή) και ύψους δυο μέτρων. Προς τη μεριά του όρμου, με την απέραντη θέα, είχε 16 παραλληλόγραμμες πολεμίστρες, 0,30 επί 0,35 μ.. Ένα οχυρωματικό έργο, ίσως πολυβολείο, της εποχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που επιτηρούσε τις εγκαταστάσεις των Συμμάχων στη Σκάλα.
Στη Σκάλα Λουτρών, οικισμό που έχτισαν πρόσφυγες από τη Μικρασία επισκέφθηκαν το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού που λειτουργεί στο παλιό σχολείο από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι». Αφού περιεργάστηκαν τα εκθέματα συζήτησαν για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις αλλαγές που επέφερε αυτή στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία. Η δράση των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης ολοκληρώθηκε με την ανάβαση στο παρεεκκλήσι της Παναγίας της Αψηλής, το παρεκκλήσι των προσφύγων στο λόφο πάνω από τη Σκάλα Λουτρών.
--------------------
Δράση γνωριμίας με την Πασχαλιάτικη φύση της ανατολικής Λέσβου πραγματοποίησαν οι Πρόσκοποι μέλη της 3ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης.
Τη Λαμπροβδομάδα με κέντρο το παλιό Δημοτικό σχολείο της Κώμης όπου και διέμεναν γνώρισαν την Πηγή και την Κώμη ενώ πραγματοποίησαν και εκδρομή στο όρος Ταύρος.