Skip to main content
|

Δώσε αίμα και... το Φεβρουάριο εθελοντικές αιμοδοσίες στη Λέσβο

Δώσε αίμα και... το Φεβρουάριο εθελοντικές αιμοδοσίες στη Λέσβο
Δώσε αίμα και... το Φεβρουάριο εθελοντικές αιμοδοσίες στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :
έως

Εθελοντικές Αιμοδοσίες για το Φεβρουάριο  από τους  αντίστοιχους φορείς Εθελοντών Αιμοδοτών σε συνεργασία με τον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο είναι:
 

  •     ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΔΑΦΙΑ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
  •      ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΙΓΡΙΟΥ, ΠΡΩΙ.
  •      ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΕΝΟΥ, ΠΡΩΙ.
  •      ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΠΡΩΙ.

Το αίμα, όπως είναι γνωστό, δεν παράγεται σε κανένα εργαστήριο και δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστατο γι’ αυτό. Δεν υπάρχει τεχνητό αίμα. Μοναδική πηγή είναι ο άνθρωπος. Αναπόφευκτα προκύπτει η ανάγκη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ως Εθελοντική Αιμοδοσία ορίζουμε την εθελοντική, μη αμοιβόμενη προσφορά αίματος και παραγώγων αυτού. Κάθε υγιής ενήλικας από 18 έως 65 ετών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Οι άνδρες δύναται να αιμοδοτούν με απόλυτη ασφάλεια κάθε τρεις μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε τέσσερις μήνες.

Πολλοί “μύθοι” ακούγονται γύρω από αυτόν τον ευαίσθητο χώρο. Η μετάδοση ασθενειών στον αιμοδότη μέσω των αναλώσιμων υλικών (βελόνες κλπ) ή στο λήπτη μέσω μολυσμένου αίματος, αναφερόμενες επιπλοκές από την “απώλεια” συστατικών του αίματος ή τη μείωση του όγκου πλάσματος είναι μερικά  χαρακτηριστικά παραδείγματα αποπροσανατολισμού και άγνοιας.

Η πραγματικότητα ευτυχώς είναι διαφορετική. Η αιμοληψία γίνεται με απόλυτη ασφάλεια. Εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατάλληλοι χώροι και αποστειρωμένα, μίας χρήσεως, υλικά εγγυώνται την ασφάλεια μας. Επιπλέον, της αιμοληψίας προηγείται λήψη ιστορικού και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και της αιμοσφαιρίνης, από την οποία προκύπτει ο αιματοκρίτης πολλαπλασιάζοντάς τη επί τρία. Εφόσον όλα τα παραπάνω συνάδουν με την απόλυτη ασφάλεια τόσο του αιμοδότη όσο και του λήπτη, τότε και μόνον τότε ακολουθεί η αιμοληψία.

Η αιμοληψία διαρκεί μόλις 5-10 λεπτά. Λαμβάνονται 350-450 cc αίματος, δηλαδή μόλις το 1/12 – 1/15 περίπου του συνολικού αίματος στον οργανισμό μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα ερυθροκύτταρα αποκαθίστανται πλήρως σε 30 ημέρες, ο χαμένος όγκος υγρών αναπληρώνεται μόλις σε δέκα λεπτά, ενώ ο όγκος πλάσματος μόλις σε 12 με 24 ώρες.

Μετά την αιμοληψία, ο αιμοδότης παραμένει για άλλα δέκα λεπτά στο χώρο της αιμοδοσίας, πίνει ένα χυμό και τρώει αλμυρά μπισκότα, ώστε να γίνει γρήγορη αναπλήρωση των υγρών. Τέλος, παρακαλείται για την επόμενη μία ώρα να μην καπνίσει και να μην οδηγήσει.

Η μετάδοση ασθενειών από τον αιμοδότη στο λήπτη είναι άλλο ένα θέμα συζήτησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα είναι το πραγματικά ασφαλές αίμα. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι συνειδητοποιημένος, ενήμερος για όλες τις παραμέτρους γύρω από την Εθελοντική Αιμοδοσία και δίνει πάντοτε ειλικρινές ιστορικό διότι δεν προσφέρει αίμα “εν θερμώ”, όπως ο συγγενής ενός ασθενούς που επειγόντως χρειάζεται αίμα. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την αιμοληψία ακολουθεί μοριακός έλεγχος για μεταδοτικές ασθένειες, όπως AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, ιός HTLV και σύφιλη και έτσι η πιθανότητα μετάδοσης κάποιας ασθένειας έχει περιοριστεί.

Όπως τονίσαμε και πιο πάνω, η ασφάλεια του αιμοδότη και του λήπτη είναι η θεμελιώδης αρχή της αιμοδοσίας. Γι’ αυτό το λόγο αρκετοί υποψήφιοι εθελοντές αιμοδότες αποκλείονται προσωρινά ή μόνιμα, ανάλογα με την αιτία. Τα πιο συχνά αίτια αποκλεισμού είναι η λήψη φαρμάκων, όπως ασπιρίνης ή αντιβιοτικών, η προσωρινή αδιαθεσία, οι πρόσφατες επεμβάσεις, η κατανάλωση αλκοόλ, χρόνια νοσήματα, όπως νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες κ.α.

Γιατί όμως κάποιος να γίνει εθελοντής αιμοδότης; Το συναίσθημα της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, αλλά και η ευεξία που νιώθει ο αιμοδότης μετά την αιμοληψία είναι η καλύτερη απάντηση.  Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μία σειρά αξιόπιστων μελετών που δείχνουν ότι οι αιμοδότες παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών συμβαμάτων, διότι αποφεύγουν μέσω της αιμοδοσίας την υπερφόρτωση σιδήρου.

Χιλιάδες συνάνθρωποί μας χρειάζονται καθημερινά αίμα. Η ζωή τους, το μεγαλύτερο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό, εξαρτάται από όλους εμάς, τους εθελοντές αιμοδότες. Δε χωράει αμφιβολία λοιπόν ότι η αξία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας είναι ανεκτίμητη.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις