Δεκάδες πολίτες της Λέσβου τρέχουν στο δικαστήριο για να σωθούν.... - Πάνω από 450 προσφυγές
Δεκάδες ήταν οι προσφυγές συμπολιτών μας στην εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς προκειμένου να υπαχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, όπως προβλέπει ο Νόμος 4336/2015 ή «Νόμος Κατσέλη».
Πάνω από 450 προσφυγές για το Νόμο Κατσέλη περιμένουν την εκδίκασή τους από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης. Ο αριθμός αυτός σύφμωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ αυξάνεται κάθε εβδομάδα, αφού όλο και περισσότεροι δανειολήπτες παίρνουν απόφαση πως μόνο μέσω της δικαιοσύνης μπορούν πλέον να απαλλαγούν από το βραχνά των μηνιαίων δόσεων στις οποίες δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν.
Ο δικηγόρος Χάρης Πέτσικος αναφέρει στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Παρατηρήθηκε μια έξαρση των προσφύγων στο τέλος του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται στη φημολογούμενη τροποποίηση του νόμου Κατσέλη. Είναι γεγονός πως όσο η κρίση συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται κάποια προοπτική για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν τότε η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι σχεδόν μονόδρομος. Η έκβαση της κάθε υπόθεσης εξαρτάται από τα επιμέρους στοιχεία που τη διέπουν και έχουν να κάνουν κυρίως με τα τωρινά εισοδήματα του δανειολήπτη και γενικότερα την αντικειμενική του δυνατότητα να ανταποκριθεί στα δάνεια που τον βαρύνουν, καθώς και το ύψος της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του.»
Τον Μάρτιο του 2019 θα συζητηθεί στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης μια υπόθεση η οποία θα εισαχθεί σήμερα. Πάνω από 1000 υποθέσεις εκκρεμούν προς εκδίκαση με τις 450 από αυτές να αφορούν προσφυγές για το «Νόμο Κατσέλη».
Σε όλη την Ελλάδα:
50.000 υποθέσεις δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια που είχαν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη παίρνουν φέτος το δρόμο της εκδίκασης. Οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν πως θα διαμορφωθούν οι δόσεις των δανείων τους καθώς ανησυχούν πως πλέον δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε μικρότερα ποσά.
«Είναι ένας χρόνος τώρα που είμαι άνεργη οπότε δυσκολεύομαι να δώσω κάθε μήνα 700 ευρώ που είναι το δάνειό μου»: 39χρονη δανειολήπτρια δηλώνει στο Star ότι είναι αδύνατον πλέον να αποπληρώσει το δάνειο ύψους 120.000 ευρώ που έλαβε για την κύρια κατοικία της πριν την κρίση. Το επίδομα ανεργίας κόπηκε και τώρα ζει με τη βοήθεια του συνταξιούχου πατέρα της και με το φόβο μην δει το σπίτι της στο σφυρί.
«Αυτή ήταν η αγωνία μου η καθημερινή γιατί με παίρνανε και τηλέφωνο οι τράπεζες και ακόμα με παίρνουν και με ενοχλούν, μην μείνω και εγώ και το παιδί έξω. Μην γίνει πλειστηριασμός και έρθει η τράπεζα, έρθουν τα ξένα funds και βγούμε έξω από το σπίτι» τονίζει.
Περίπου 220.000 με 230.000 δανειολήπτες έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη. Μέχρι τέλος του 2016 είχαν εκδικαστεί περίπου 25.000 αιτήματα και οι αποφάσεις ήταν σχεδόν μοιρασμένες, καθώς το 45% των αιτημάτων απορρίπτεται από τα δικαστήρια. Οι 50. 000 υποθέσεις που αναμένεται να εκδικαστούν το 2017 αφορούν σε δάνεια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει στο Star η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, όσοι έχουν τα κριτήρια να υπαχθούν στο νόμο πρέπει να το κάνουν άμεσα, διότι ως γνωστόν δεν θα υπάρχει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας και με δεδομένο ότι ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, από τον Μάρτιο όπως φαίνεται.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και σημειώνουν ότι πέρυσι ρυθμίστηκαν συνολικά δάνεια περίπου 14 δισ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα εκτιμούν ότι θα κινηθούν οι ρυθμίσεις και φέτος.
Όσοι δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές δεν φροντίσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με καταγγελία του δανείου, έκδοση διαταγής πληρωμής και πλειστηριασμό του ενυπόθηκου ακινήτου.