Αξιέπαινη απόφαση του Λιμενικού - Αποκαθιστούν την γυναίκα και τα παιδιά του ήρωα Παπαδόπουλου
Tο διορισμό της συζύγου του αδικοχαμένου υποπλοίαρχου Λ. Σ. Παπαδόπουλου Κυριάκου, Ιγνατίας Τικέλλη στη Γ' ενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, περιλαμβάνει διάταξη νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή.
Ο αδικοχαμένος Κυριάκος Παπαδόπουλος, σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 - 2016 μέχρι να φύγει εντελώς αναπάντεχα από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβρη.
Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης είναι, με την πρόβλεψη του συγκεκριμένου κοινωνικού περιεχομένου μέτρου, αφενός να αναγνωρισθεί η προσφορά του θανόντος κατά την υπηρεσία του στο Σώμα και η συμβολή του στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και αφετέρου να υπάρξει μέριμνα για την οικογένεια του και δη τα ανήλικα σήμερα τέκνα αυτού, στα οποία παρέχεται το δικαίωμα κατά την ενηλικίωσή τους και εφόσον το επιθυμούν να εισαχθούν είτε στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είτε στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.
Ποιος ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος
Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.
Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον 'Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.
Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε».
dikaiologitika.gr