Skip to main content
|

Άστεγοι πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα - Ελπίδα για λύσεις από Λουξεμβούργο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Με στόχο την επίτευξη μέτρων ενεργοποίησης των μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού εσωτερικής μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται σε μια οριακή στιγμή για τη χώρα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ο αριθμός των εισερχομένων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας ήταν 46.016 και πάνω από το 70% των νεοεισερχόμενων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ (Σύροι σε ποσοστό 60%, Αφγανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι). "Οι ροές αυτές δεν προβλέπεται να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα και αυτό θέτει την Ελλάδα ενώπιον της διαχείρισης εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων, κυρίως δοθείσης της δημοσιονομικής συγκυρίας" υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός και προσθέτει: "Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο από την πρώτη στιγμή της σύστασης του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με τα μέσα που διαθέτουμε".


Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 350 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 2.000 που έφτασαν χτες σττον Πειραιά με πλοίο από τη Μυτιλήνη είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμπντούλ Νταρουίς, εκπρόσωπος της Κοινότητας Σύρων Προσφύγων.
Ο αριθμός αυτός ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερος, εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί. Όπως επισημαίνουν οι δύο εκπρόσωποι των προσφυγικών κοινοτήτων, οι εκατοντάδες αυτοί νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται προσωρινά σε σημεία γύρω από την Ομόνοια, το Πεδίον του Άρεως και την πλατεία Βικτωρίας, ενώ κάποιοι κοιμούνται ακόμα και σε γραφεία μεταναστευτικών κοινοτήτων.
"Δεν ξέρουν τι να κάνουν και έχουν τρελαθεί. Εμείς τους κατευθύνουμε σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που μπορούν να τους βοηθήσουν"παρατηρεί ο κ. Νταρουίς. "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και για εμάς είναι πολύ δύσκολο. Τη λύση πρέπει να δώσει το υπουργείο. Ωστόσο πρέπει και οι δήμοι να συμμετάσχουν στη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών" υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.
Οι υπόλοιποι από τους 2.000, σύμφωνα με τον κ. Νταρουίς, φιοξενούνται από γνωστούς και φίλους, ενώ κάποιοι διαμένουν σε ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγούν ότι η μεταφορά των νεοεισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα είναι αναγκαία, λόγω της ανεπάρκειας του προσωπικού και των χώρων για τη φιλοξενία και καταγραφή τους. "Σε αυτή τη στιγμή του απόλυτου χρηματοδοτικού κενού, το ζητούμενο είναι να βρούμε χώρους και προσωπικό" παρατηρούν. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, έχει ήδη ξεκινήσει η ενίσχυση των αστυνομικών δομών και του ιατρικού προσωπικού στα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξημένες ροές. Επίσης, σημαντικό όφελος για τη διαχείριση της κατάστασης θεωρούν ότι θα είναι η δημιουργία Διαχειριστικής Αρχής για τα σχετικά με τη μετανάστευση ευρωπαϊκά κονδύλια, που προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
"Το κέντρο της πρωτεύουσας χρησιμοποιείται απροκάλυπτα ως μια χοάνη που μέσα της επιχειρείται να χαθούν οι φόβοι, οι ελπίδες και εν τέλει τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων", επισημαίνει, ωστόσο, από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
"Τη στιγμή που οι ροές προσφύγων προς τη χώρα μας εντείνονται ακατάπαυστα, η τακτική της άναρχης και χωρίς κανένα σχέδιο διοχέτευσής τους στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται" υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Καμίνης και προσθέτει: "Η πόλη της Αθήνας δεν αντέχει άλλο αυτή τη μεταχείριση".
Ο δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει ότι υπάρχουν "άφθονοι πόροι για συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να έχουμε σχέδιο και πολιτική βούληση να τα αξιοποιήσουμε" και ζητάει να μετατραπούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και να λειτουργήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση, με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, προτείνει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό παροπλισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
 
 
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Ανεύθυνη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Λουξεμβούργο για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, η κ. Χριστοδουλοπούλου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς "τη στιγμή που η διαπραγμάτευση αυτή βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, την προηγούμενη δηλαδή της κρίσιμης συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, κάποιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδουν την ένταση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα στην πολιτική της κυβέρνησης".
Η θέση αυτή είναι ανεύθυνη, συμπληρώνει, καθώς τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει μια εξόχως κρίσιμη διαπραγμάτευση "κάποιοι στην Ελλάδα, αντί να φερθούν υπεύθυνα ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε όσο γίνεται περισσότερα στο πλαίσιο του σχεδίου εσωτερικής μετεγκατάστασης που εξαγγέλθηκε, εξασθενίζουν τη διαπραγματευτική μας θέση. Τους καλούμε λοιπόν να σταματήσουν".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις