Skip to main content
|

Από τη Λέσβο στη Ρώμη. Τι λένε οι πρόσφυγες που πήρε μαζί του ο Πάπας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η Nour Issa είναι 30 ετών παντρεμένη με τον Hassan Zaheda με τον οποίο έχουν έναν γιο δύο ετών, τον Riad και είναι μεταξύ των 12 προσφύγων που πήρε μαζί του ο Πάπας στο ταξίδι της επιστροφής από τη Λέσβο στην Ιταλία. Οι 12 πρόσφυγες, οι οποίοι ήδη έχουν κάνει μια νέα αρχή στη Ρώμη, επελέγησαν ανάμεσα στους χιλιάδες άλλους που ζουν στους καταυλισμούς της Λέσβου, σήμερα μένουν σε κέντρο φιλοξενίας στη Ρώμη και δύο εξ' αυτών μίλησαν στο BBC για το νέο τους ξεκίνημα.

 

Η Issa περιγράφει τη στιγμή που επιλέχθηκαν, λέγοντας πως όταν τους το ανακοίνωσαν έπαθαν σοκ. Στη συνέχεια μιλάει για το ενδιαφέρον που έδειξαν τα ΜΜΕ. «Είμαστε διάσημοι τώρα» λέει γελώντας, ενώ περιγράφει τον Πάπα ως μια πατρική φιγούρα σημειώνοντας πως η επιλογή του να διαλέξει οικογένειές με παιδιά ήταν για να δείξει στον κόσμο πως οι πρόσφυγες είναι καθημερινοί άνθρωποι όπως όλοι.

«Είναι πολύ δύσκολο για μας, γιατί δεν είμαστε ούτε με το συριακό σύστημα, ούτε με τους Ισλαμιστές. Γι'αυτό έπρεπε να φύγουμε από τη Συρία. Ήμασταν στον καταυλισμό της Λέσβου και το προηγούμενο βράδυ της άφιξης του Πάπα, ήρθαν και πήραν συνεντεύξεις από διάφορες οικογένειες. Μας είπα μετά, ετοιμαστείτε, θα φύγετε μαζί με τον Πάπα. Σοκαριστήκαμε, ήταν σαν όνειρο. Ήταν σοκ για μένα, δεν ήμασταν συνηθισμένοι στα media. Τώρα, είμαστε διάσημοι», λέει η Issa, ενώ μιλώντας για τον ποντίφικα, τον χαρακτηρίζει «καλό άνθρωπο», που συμπεριφέρεται σαν πατέρας που θέλει, να σώσει τα παιδιά του.

«Κάποια στιγμή, έπρεπε να πάρω μία απόφαση, να δραπετεύσω από τη Συρία, γιατί ήθελα να σώσω την οικογένειά μου και να μείνουμε μακριά από τους τρομοκράτες», λέει ο Hassan, ο άλλος πρόσφυγας που μίλησε στην κάμερα του BBC, ενώ η γυναίκα του υπογραμμίζει πως υπέφεραν στους καταυλισμούς στη Λέσβο. «Υποφέραμε μεταξύ των συνόρων» λέει και προσθέτει πως τώρα έχουν ξεκινήσει μαθήματα ιταλικών, ενώ έχουν κάνει αίτηση για άσυλο ελπίζοντας πως στη συνέχεια θα βρουν μία δουλειά και θα μπορέσουν ενταχθούν στην ιταλική κοινωνία.

 

huffingtonpost.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις