Κοινωνία

26/08/2024 - 16:00

Από τη Λέσβο στις πλαγιές της Πίνδου (φωτο)

Μια Προσκοπική δράση με μοναδικές εμπειρίες

Οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι της Μυτιλήνης στις πλαγιές της Πίνδου 

Με τα σακίδια γεμάτα από εμπειρίες, γνώσεις και αναμνήσεις επέστρεψαν στη Μυτιλήνη οι Ανιχνευτές (μεγάλοι έφηβοι Πρόσκοποι ηλικίας 15 με 18 ετών) της  2ης και της 3ης Κοινότητας Μυτιλήνης, από την φετινή Θερινή Μεγάλη Δράση Υπαίθρου που πραγματοποίησαν στις πλαγιές της Πίνδου.

Μέσα σε εννέα ημέρες που διήρκεσε η δράση, οι Ανιχνευτές  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωριών. Πραγματοποιώντας μια γεωγραφική ανίχνευση στην φύση στον πολιτισμό και στην ιδιαίτερη κουλτούρα αυτών των γραφικών χωρίων. 

Οι Ανιχνευτές ξεκίνησαν από τη Μυτιλήνη με προορισμό τα Ιωάννινα και από εκεί βρισκόταν συνεχώς σε κίνηση αλλάζοντας συνεχώς τοποθεσίες. Σκοπός να γνωρίσουν όσο περισσότερο γινόταν την μοναδική ομορφιά των ζαγοροχωριών και της Πίνδου. Κολύμπησαν στις παγωμένες πηγές του Βοϊδομάτη, εκεί απ’ όπου  αναβλύζει το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης με θερμοκρασία 2 βαθμούς! Πέρασαν μέσα από φαράγγι του Βίκου  το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως! Πεζοπόρησαν μέχρι την αλπική Δρακόλιμνη και είδαν από κοντά σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας όπως Αγριόγιδο και τους Αλπικούς Τρίτωνες. Κοιμήθηκαν στην αλπική ζώνη της Τύμφης έξω από το καταφύγιο της Αστράκας κάτω από τις επιβλητικές κορυφές και τον έναστρο ουρανό.

ψψ

Εξερεύνησαν το μεγάλο και το μικρό Πάπιγκο που από φέτος αποτελεί την μοναδική εγγραφή της Ελλάδας στο κατάλογο με τα πολιτιστικά τοπία της UNESCO. Συναντήθηκαν με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη  και συζήτησαν για τα ολυμπιακά ιδεώδη,  τους στόχους και της θυσίες που καλούμαστε καθημερινά να κάνουμε.

Στην επιστροφή τους οι Ανιχνευτές έμειναν για μια ημέρα στην Αθηνά πραγματοποιώντας έρευνα στο Εβραϊκό μουσείο, προετοιμάζοντας την επόμενη τους δράση.

φ

Η φετινή θερινή μεγάλη δράση υπαίθρου των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης πλέον ανήκει στην σφαίρα  των αναμνήσεων για όλους, ανήλικα και ενήλικα στελέχη των Κοινοτήτων. Ήταν μια μεγάλη δράση που τους ένωσε ακόμα περισσότερο διδάσκοντας τους να ξεπερνάνει τα δύσκολα στοχεύοντας σε «όλο πιο ψηλά ανεβάσματα».

Η κραυγή της δράσης τα αποτυπώνει όλα:

ψψψψ

«Για Ήπειρο κινήσαμε 

χαράζοντας πορεία 

από πηγές σε κορυφές 

Κοινότητα είναι αξία».

Μοιράσου το άρθρο!