Κοινωνία

22/08/2024 - 18:14

Απίστευτη περιπέτεια για έγκυο εκπαιδευτικό στη Λέσβο - Αναγκάστηκε να γίνει λαθρεπιβάτιδα σε πλοίο

Λαθρεπιβάτιδα σε πλοίο αναγκάστηκε να γίνει η Σοφία, μια έγκυος νεοδιόριστη εκπαιδευτικός, προκειμένου να φτάσει στην Αθήνα και από εκεί να συνεχίσει το ταξίδι της προς Ηράκλειο, για να μην κινδυνεύσει η μόνιμη θέση που πρόσφατα εξασφάλισε.


Ο Στέφανος είναι έξαλλος που η σύντροφός του Σοφία υπέστη τέτοια ταλαιπωρία, λόγω της ανάγκης της να παρευρεθεί στην ορκωμοσία της ως νεοδιόριστη εκπαιδευτικός στον Νομό Ηρακλείου.
 

Το ζευγάρι βρισκόταν στη Λέσβο για καλοκαιρινές διακοπές, όταν ενημερώθηκαν για την υποχρέωση παρουσίας της Σοφίας στο Ηράκλειο μεταξύ 19 και 23 Αυγούστου, χωρίς περιθώριο παράτασης.

Η μεγάλη ζήτηση εισιτηρίων και η αδυναμία εύρεσης ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών εισιτηρίων από τη Λέσβο προς την ηπειρωτική Ελλάδα έκαναν την επιστροφή τους αδύνατη.

Οι προσπάθειες επικοινωνίας, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου κατέληξαν σε επιτακτικές και αδιάλλακτες οδηγίες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εγκυμοσύνη της Σοφίας.

Η μόνη πρόταση που έλαβαν ήταν η ορκωμοσία να γίνει στη Λέσβο, χωρίς όμως να υπάρξει καμία συνεργασία από τις τοπικές υπηρεσίες.
Τελικά, η Σοφία αναγκάστηκε να γίνει λαθρεπιβάτιδα σε πλοίο για να φτάσει στην Αθήνα και να συνεχίσει προς Ηράκλειο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η μόνιμη θέση της ως εκπαιδευτικός.

Ο Στέφανος εκφράζει την οργή του για την έλλειψη ευαισθησίας των υπαλλήλων, την ανυπαρξία συνεννόησης μεταξύ υπηρεσιών, καθώς και για τη δυσκολία εξεύρεσης εισιτηρίων σε μια περίοδο που αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς.

Κλείνει την καταγγελία του με έκκληση για άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, ώστε να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά στο μέλλον και να διευκολύνονται οι επείγουσες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, ειδικά όταν οι προσωπικές και υγειονομικές συνθήκες το απαιτούν.


Ολόκληρη η καταγγελία στο neakriti.gr

«Απίστευτη ταλαιπωρία για τη νεοδιόριστη και έγκυο σύντροφό μου ως μόνιμη δασκάλα στον Νομό Ηρακλείου. Ονομάζομαι Στέφανος Κ. και η σύντροφός μου Σοφία Κ. Εκείνη είχε την τύχη να βρίσκεται στους επιτυχόντες της φετινής μονιμοποίησης εκπαιδευτικών. Είχε επίσης την ατυχία να βρίσκεται μαζί μου στον τόπο καταγωγής μου, τη Λέσβο. Θα επιστρέφαμε στην Κρήτη στις 24/8/2024, έλα όμως που το ΦΕΚ του Υπ. Παιδείας απαιτούσε σώνει και καλά οι επιλεγέντες εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στην έδρα τους το πενθήμερο 19-23/8/2024 για την ορκωμοσία τους, κάτι εντελώς ανέφικτο γιατί απλά στη Λέσβο δεν υπάρχουν εισιτήρια ούτε ακτοπλοϊκά ούτε αεροπορικά εισιτήρια μέχρι τέλος Αυγούστου για όποιον θέλει να ταξιδέψει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τη Δευτέρα 19/8 επικοινωνήσαμε με την Πρωτοβάθμια του Ηρακλείου, όπου με επιτακτικό ύφος χιλίων καρδιναλίων μας προέτρεψαν να βρούμε εισιτήριο επιστροφής, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης και πως η αδυναμία παρεύρεσής τους σήμαινε την απώλεια του μόνιμου διορισμού. Η μόνη λύση που μας άφησε η Πρωτοβάθμια Ηρακλείου ήταν να απευθυνθούμε στην Πρωτοβάθμια της Λέσβου και να γίνει εκεί η ορκωμοσία, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση εκ μέρους τους με την αντίστοιχη υπηρεσία. Βέβαια, η λύση αυτή δεν απέδωσε γιατί η Πρωτοβάθμια της Λέσβου στον ίδιο αυταρχικό και απρόσωπο τόνο θεώρησε τον εαυτό της αναρμόδιο να κάνει αυτήν την εξυπηρέτηση και πως κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει μόνο για πολύ σοβαρό λόγο, αγνοώντας την εγκυμοσύνη της συντρόφου μου.

Συνεχίσαμε να προσπαθούμε να βρούμε εισιτήρια, αλλά δεν υπήρχαν απευθείας πτήσεις Μυτιλήνη - Αθήνα - Ηράκλειο παρά μόνο μέσω Λονδίνου και Μάντσεστερ σε ανυπέρβλητο κόστος φυσικά! Αργά το μεσημέρι κατάφερα να επικοινωνήσω με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου, κ. Μπελαδάκη, ο οποίος σε πιο συγκαταβατικό ύφος από τους υφισταμένους τους, μου είπε να επικοινωνήσω με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Λέσβου, να του εκθέσω το πρόβλημα προκειμένου η ορκωμοσία να γίνει στη Λέσβο και πως αν χρειαζόταν μπορούσε να το επιβεβαιώσει ο ίδιος τηλεφωνικά. Τελικά τη λύση τη βρήκε η σύντροφός μου κάνοντας τη λαθρεπιβάτισσα, αφού κατάφερε να βρει εισιτήριο μέχρι τη Χίο, να μείνει στο πλοίο παράνομα και να συνεχίσει το ταξίδι προς Πειραιά.

Πολλά τα ερωτήματα: Προς τι η αυταρχικότητα των υπαλλήλων, οι οποίοι πρέπει να προσπαθούν να δώσουν λύση κι αν δεν μπορούν να απευθύνονται στο υπουργείο για ένα πρόβλημα που αφορά δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες εκπαιδευτικούς; Αλήθεια χρειάζεται η παρέμβαση δύο διευθυντών πρωτοβάθμιας για να λυθεί ένα τέτοιο ζήτημα; Η εγκυμοσύνη δεν είναι μια ιδιάζουσα κατάσταση που χρήζει του ενδιαφέροντος και της φροντίδας της Πολιτείας σε μία εποχή δημογραφικής πτώσης; Τι κοστίζει στις ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν τη Λέσβο να εκδώσουν 10-20 ατομικά εισιτήρια καθημερινά σε ανθρώπους που τα σχέδιά τους άλλαξαν και πρέπει επειγόντως να φύγουν από το νησί».

Μοιράσου το άρθρο!