Απεταξάμην τη γιόγκα ή αλλιώς ο «μεσαίωνας» τη Λέσβου
Προβληματισμό (αν όχι γέλια) για τη στάση της Εκκλησίας προκαλεί το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός». Στη Γέρα της Λέσβου η Εκκλησία και οι παπάδες έλυσαν όλα τα προβλήματα και αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γιόγκα! Αυτοί οι «φωτισμένοι» εκπρόσωποι του Θεού αντί να δώσουν κανένα πιάτο φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη ασχολούνται με όσους κάνουν γιόγκα.
της Ανδρονίκης Κουτσαβλή / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Το δίλημμα «ασκήσεις γιόγκα ή χριστιανός ορθόδοξος» έχει τεθεί εδώ και λίγες ημέρες στην περιοχή της Γέρας. Αφορμή στάθηκαν ασκήσεις γιόγκα που διοργανώνει ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος για τα μέλη του. Οι ιερείς της περιοχής, επικαλούμενοι απόφαση της Ιεράς Συνόδου, υποστηρίζουν ότι η γιόγκα δεν αποτελεί απλά ένα είδος σωματικής άσκησης, αλλά τον προθάλαμο ένταξης στην ινδουιστική θρησκεία.
Δε θα μπορούν να βαφτίζουν παιδιά, να γίνονται κουμπάροι σε γάμους και γενικότερα να συμμετέχουν στα μυστήρια της Εκκλησίας όλοι όσοι κάνουν γιόγκα. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκείνοι που ασχολούνται με τη γιόγκα και το οποίο έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό στην περιοχή της Γέρας. Σύμφωνα με τους ιερείς των χωριών όπου γίνονται μαθήματα, Παπάδου και Μεσαγρού, η γιόγκα μπορεί να φαίνεται, αλλά δεν είναι ένα απλό είδος άσκησης. Είναι ένας τρόπος μύησης σε μία άλλη θρησκεία, την ινδουιστική. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι χριστιανοί ορθόδοξοι δε θα πρέπει να υιοθετούν ινδουιστικές θρησκευτικές πρακτικές σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής τους.
Μάλιστα ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μυτιλήνης, Ιάκωβος Καραμούζης, επισημαίνει ότι η άποψη αυτή στηρίζεται σε απόφαση της Ιεράς Συνόδου που έχει παρθεί εδώ και χρόνια. Σε δήλωσή του, μάλιστα, στο «ΕΜΠΡΟΣ» σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε: «Δεν μπορεί κάποιος να είναι πιστός χριστιανός και πιστό μέλος της Εκκλησίας και να κάνει γιόγκα», τονίζοντας ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τη γιόγκα, θα πρέπει να αποφασίσουν τι τελικά θα ακολουθήσουν.
Προθάλαμος του Ινδουισμού
Κατά τους ιερείς, η θεώρηση της γιόγκα απλώς ως γυμναστικής είναι εσφαλμένη, και αυτό γιατί αποτελεί θεμελιώδες γνώρισμα του συστήματος του Ινδουισμού. Επίσης λένε πως δεν μπορεί να αφαιρεθεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας από το περιεχόμενο και το σκοπό των ασκήσεων, γιατί συνδέεται αναπόσπαστα με τις αντιχριστιανικές αντιλήψεις περί μετενσάρκωσης και γιατί αποτελεί ανθρωποκεντρική προσπάθεια αυτολύτρωσης μέσω τεχνικών και ασκήσεων.
Η ιστορία ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό, όταν ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος διοργάνωσε μαθήματα γιόγκα μετά από παρότρυνση κάποιων μελών του που ανεβοκατέβαιναν αρκετά συχνά στη Μυτιλήνη για αυτόν το σκοπό. Αυτά, απευθυνόμενα στους εκπροσώπους του Συλλόγου και προκειμένου να μειώσουν τα μεταφορικά τους έξοδα, ζήτησαν να γίνονται μαθήματα στην Γέρα. Σε ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, ξεκίνησαν τα πρώτα μαθήματα στο Μεσαγρό και πιο συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο.
Μετά από λίγο καιρό και πληροφορούμενος για αυτήν τη δραστηριότητα, ο π. Νικόλαος Καριστινός, ιερέας του Μεσαγρού, ενημέρωσε για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Τότε τα μαθήματα σταμάτησαν να γίνονται στο Μεσαγρό και όλοι όσοι ασχολούνταν με τη γιόγκα, συνέχισαν τα μαθήματά τους στον Παπάδο Γέρας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ιερέα στον Παπάδο, π. Απόστολου Μαυραντώνη, ο οποίος μετά την τέλεση θείας λειτουργίας, μίλησε για τη γιόγκα και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί προθάλαμο μιας άλλης θρησκείας. Ζήτησε δε από τους πιστούς που ασχολούνται με αυτήν, να σταματήσουν.
Διαπραγματεύσεις…
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Παγγεραγωτικού Συλλόγου και οι ιερείς για να συζητήσουν το ζήτημα που έχει προκύψει. Στόχος ήταν να λυθούν οι διαφορές που είχαν παρουσιαστεί, ωστόσο δε φαίνεται να υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Ο π. Απόστολος σε δήλωσή του, είπε: «Θέλαμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η γιόγκα δεν είναι μόνο άθληση, αλλά ολόκληρη φιλοσοφία, που συνδέεται με την ινδουιστική θρησκεία. Αποτελεί προθάλαμο του Ινδουισμού και δεν αποτελεί απλά μια άσκηση, όπως φαίνεται.»
Παράλληλα, προσέθεσε ότι η Εκκλησία θεωρεί τους ανθρώπους αυτούς που συνεχίζουν εν γνώσει τους, αιρετικούς, γι’ αυτό και δεν μπορεί να τους δεχθεί στους κόλπους της, σημειώνοντας ότι η συζήτηση δεν κατέληξε κάπου. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι του Παγγεραγωτικού Συλλόγου δε θέλησαν να σχολιάσουν το ζήτημα που έχει προκύψει. Απλά ανέφεραν ότι υπάρχει μια διαφωνία με τους ιερείς και είναι αρνητικοί με τα μαθήματα, ωστόσο αυτά μαθήματα θα συνεχίζουν να γίνονται.