Κοινωνία

03/10/2023 - 08:49

Απάντηση από την  Ένωση Δικυκλιστών Λέσβου : Ήπιαν πορτοκαλάδα με ανθρακικό στην Αγιάσο

Με διάθεση ολίγον ειρωνική η  απάντηση από την Ένωση Δικυκλιστών Λέσβου     στο δημοσίευμα του Lesvosnews.net        “ Αγώνες (ή βόλτες) με Enduro στην Αγιάσο και... όποιον πάρει ο χάρος... Η Αστυνομία υπάρχει ( ; ) “.  Αξίζει να τονιστεί ότι σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος δεν υπήρχε αναφορά ότι οι «επισκέπτες» της  Κυριακής στην Αγιάσο ήταν μέλη της ΕΔΙΛ

Στην απάντησή τους ασφαλώς παραδέχονται την παρουσία μηχανών enduro στην Αγιάσο αλλά την αποδίδουν ότι "κάποιοι"  πέρασαν από το Σταυρί Αγιάσου για να πιουν πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Μην γελάτε αυτή είναι η απάντησή τουςΣτην απάντηση  βέβαια δεν αναφέρεται ούτε πόσοι ήταν αυτοί οι κάποιοι, ούτε σε ποια σημεία του χωριού κινήθηκαν, ούτε  αν παραβίασαν διατάξεις του ΚΟΚ.

Επειδή η απάντηση αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία ίσως είναι αναγκαίες μερικές διευκρινίσεις.    Το Lesvosnews.net δημοσίευσε την επώνυμη καταγγελία αφού προηγουμένως διασταύρωσε την ορθότητα της καταγγελίας.  Όταν οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν ξαφνικά δεκάδες μηχανές enduro στο χωριό τους δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν αν ήρθαν για «πορτοκαλάδα με ανθρακικό» ή αν υπάρχει κάποια εκδήλωση ή αγωνιστική δράση. Οι κάτοικοι κατέγραψαν αυτό που είδαν.  Και αυτό που είδαν είναι  ότι ο τρόπος που κινηθήκαν στο χωριό τους δημιουργούσε κινδύνους. Ασφαλώς και κανείς δεν έχει αντίρρηση σε οργανωμένες εκδηλώσεις που υπάρχουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Σχετικά με τα λιθόστρωτα, με την απάντησή τους,  δεν διαψεύδουν το γεγονός ότι συχνά κινούνται σε λιθόστρωτα μονοπάτια αλλά ρίχνουν ευθύνες σε αγροτικά και τρακτέρ.   Αυτό όμως που έχουμε καταγράψει είναι η κίνησή τους σε λιθόστρωτα και Περιπατητικές Διαδρομές που δεν χωράνε σίγουρα αγροτικά και τρακτέρ… Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες  από περιπατητές  που ξαφνικά συναντήθηκαν με μηχανές enduro.  

Τέλος εκτός από τα «μαθήματα δημοσιογραφίας» που θέλουν να παραδώσουν ας ανατρέξουν στο λεξικό να μάθουν τι σημαίνει η λέξη «αυτοκριτική»                                             

 

Αναλυτικά η απάντηση της ΕΔΙΛ:

Η θέση της ΕΔΙΛ σχετικά με δημοσιεύματα περί αγώνων στην Αγιάσο.

Από εχθές κυκλοφορεί η <<πιασάρικη>> είδηση στα τοπικά ΜΜΕ, για αγώνες μοτοσυκλέτας στην Αγιάσο. Όλη η ιστορία ξεκίνησε από καταγγελία πολίτη και αναπαράχθηκε χωρίς να ερευνηθεί. Ο συντάκτης της καταγγελίας δημιούργησε ένα σενάριο βασισμένο σε εικασίες.  Ότι γινόταν αγώνες εντός του χωριού, ότι οι μοτοσυκλέτες είναι χωρίς άδεια ( ίσως λόγο της παρδαλής εμφάνισης), ότι οι αναβάτες αν και ευγενικοί είχαν ένα άρωμα ειρωνείας και σκεφτόταν μέσα τους διαφορά. Επίσης ο συντάκτης της καταγγελίας έτυχε κακότροπης αντιμετώπισης όταν ζήτησε τα στοιχεία οδηγού.

Αυτά τα πιθανά σενάρια καταγγέλθηκαν από κάποιον και οι αρθρογράφοι των ειδήσεων τα θεώρησαν δεδομένα και πρόσθεσαν μερικά ακόμη ατοπήματα.

Να ενημερώσουμε ότι αγώνες γίνονται μόνο από αθλητικούς φορείς και μόνο μετά από άδεια.

Η   Ε.ΔΙ.Λ δεν θα διοργάνωνε ποτέ αγώνα στην περιοχή της Αγιάσου, διότι γνωρίζει  πως είναι  περιοχή NATURA.

 Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας αγώνας. Δεν υπήρχε καμία διοργάνωση από τον μοναδικό φορέα στο νησί που μπορεί να το κάνει σύμφωνα με γ.γ. αθλητισμού. Προφανώς κάποιοι πέρασαν την κυριακάτικη βόλτα τους από την Αγιάσσο, όπου ήπιαν την πορτοκαλάδα τους στο Σταυρί. Η πορτοκαλάδα αν και ανθρακούχο δεν είναι σαμπάνια που ανοίγουν οι νικητές των αγώνων. Χρειαζόταν να πάρουν άδεια για την κυριακάτικη έξοδο τους με τα οχήματα τους?? Μάλλον όχι. Οι μοτοσυκλέτες εντούρο έχουν πινακίδα είναι ασφαλισμένες και οι οδηγοί πρέπει να τηρούν τον κ.ο.κ. Οι μοτοσυκλέτες αυτές κυκλοφορούν όπου κυκλοφορεί το κάθε όχημα.

Από την καταγγελία που δημοσιεύθηκε  δεν διαπιστώσαμε  να διαφαίνεται επικίνδυνη οδήγηση μέσα στο της Αγιάσου. Να γνωρίζετε λοιπόν ότι όσα χρόνια ασχολούμαστε  με τον συγκεκριμένο χώρο δεν υπήρξε ατύχημα που να εμπλέκεται μοτοσυκλέτα εντούρο με άλλο όχημα ή με πεζό, ποσό μάλλον με παιδιά και γέροντες.

Την θεωρία ότι ευγενικοί εξωτερικά αλλά είρωνες με υποχθόνιες σκέψεις δεν νομίζω ότι χρίζει συζήτησης.

Όσο για την κίνηση να ζητήσει κάποιος τα στοιχεία ενός οδηγού χωρίς αυτός ο κάποιος να έχει την αρμοδιότητα θα το αφήσουμε  στην κρίση του καθενός.

 Για το όψιμο ενδιαφέρον όσον αφορά  τα λιθόστρωτα  να  σας ενημερώσουμε ότι αυτά καταστράφηκαν από τις μπουλντόζες που τα έκαναν δρόμους, όπως το μονοπάτι που ενώνει το χωριό μέχρι επάνω στον Όλυμπο.  Όπως τα λιθόστρωτα πίσω από το σανατόριο που οδηγούσαν στον Ασώματο και στους αγίους Αναργύρους.

Μέσα στα δύο κύρια λιθόστρωτα της Αγιασσου, από το χωριό στην Καρύνη και από το χωριό προς τον καστανιώνα κυκλοφορούν τρακτέρ και αγροτικά.

Καλό θα ήταν η ειδησεογραφία να βασίζεται στην έρευνα και όχι στο κουτσομπολιό.

Μοιράσου το άρθρο!