«Ανθρώπινες Φωνές» – Μια δυνατή Ημερίδα στη Μυτιλήνη με τους Π. Σόμπολο, Π. Φασούλα, Τ. Κουίκ, Γ. Σμαραγδή & Διακεκριμένους Ομιλητές
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω της Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Μέριμνας διοργανώνει ημερίδα με θεματική την καταπολέμηση της βίας και τίτλο «Ανθρώπινες Φωνές», την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας και υποστήριξης ατόμων που βιώνουν ή κινδυνεύουν να βιώσουν οποιαδήποτε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης ανηλίκων και ηλικιωμένων, της έμφυλης βίας, αλλά και του σχολικού εκφοβισμού.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το ευρύ κοινό και η υλοποίηση της εσπερίδας θα επικεντρωθεί:
- Στην ανάδειξη των τοπικών αναγκών και προκλήσεων που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας.
- Στη συνεργασία φορέων, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας.
- Στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις διαθέσιμες υποστηρικτικές δομές και τις νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται σε θύματα βίας.
- Στην προώθηση ενός πλαισίου δράσεων που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και ασφάλειας.
Η συντονίστρια της εν λόγω εσπερίδας θα είναι η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, κ. Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, έχοντας τους κάτωθι ομιλητές:
1.κ. Πάνος Σόμπολος (Δημοσιογράφος & Πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ).
Θεματική: «Η Βία κατά των γυναικών».
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνιστά μία από τις συστηματικότερες και συνηθέστερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
2. κ. Παναγιώτης Φασούλας (Πολιτικός & πρώην Πρωταθλητής Ευρώπης).
Θεματική: «Το φαινόμενο της βίας στον αθλητισμό».
Το φαινόμενο της «οπαδικής βίας» όπως πλέον έχει βαπτιστεί, έχει πάρει στην Ελλάδα τέτοιες διαστάσεις, που αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση, κάνοντας μια προσωπική εκτίμηση, θεωρώ ότι ο υγιής αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι και θα είναι το αντίβαρο στις δυσκολίες μας.
3κ. Τέρενς Κουίκ (Δημοσιογράφος & παρουσιαστής).
Θεματική: «Παιδική και νεανική βία - παραβατικότητα».
Η βία και παραβατική συμπεριφορά στους ανήλικους έχει γίνει μάστιγα. Δεκάδες ή εκατοντάδες τα κρούσματα που μέχρι σήμερα κανένα μέτρο είτε προληπτικό είτε κατασταλτικό δεν έχει αποδώσει.
4κ. Αντώνης Πρέκας (Δημοσιογράφος - παρουσιαστής & συγγραφέας).
Θεματική: «Βία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Η βία είναι διαχρονικό φαινόμενο στην ανθρώπινη ιστορία από την βιβλική εποχή του Άβελ και του Κάιν. Με εξάρσεις και υφέσεις ανάλογα τους καιρούς. Το ερώτημα είναι αν τα τελευταία χρόνια, υπάρχει όντως έξαρση της βίας και αυτή είναι ποσοτικά διαφοροποιημένη ή ποιοτικά. Τι ρόλο παίζει στο περιβάλλον η αλλαγή αξιών παγκοσμίως και οι νέες υπό διαμόρφωση κοινωνικοπολιτικές και γεωστρατηγικές συνθήκες... Σε συνάφεια με την Κυριαρχία των σόσιαλ μίντια και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
5.κ. Γιάννης Σμαραγδής (Σκηνοθέτης Κινηματογράφου).
Θεματική: «Η Ελλάδα αναζητεί το φως».
Θέτοντας σε κίνηση τα καλύτερα στοιχεία του Ελληνικού πολιτισμού θα μπορέσουμε να κάνουμε την επανεκκίνηση της κοινωνίας, καθώς η τέχνη είναι το βασικότερο κομμάτι επικοινωνίας, εξέλιξης και καλλιέργειας των ανθρώπων, ώστε να φτάσουμε να εξαλείψουμε αυτή την παγκόσμια μάστιγα της βίας σε κάθε μορφή και έκφρασή της.
6.κ. Σωτήρης Τριανταφύλλου (Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ).
Θεματική: «ΒΙΑ κατά των δημοσιογράφων».
Σε μία εποχή όπου η πρόσβαση στην πληροφορία είναι ζωτικής σημασίας, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι έχουν ενταθεί.
7. κ. Μάνος Σταραμόπουλος (Α ́αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ - Αναλυτής Διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων, Αρχισυντάκτης Discoveryfootball.com, Europacalcio.it).
Θεματική: «ΒΙΑ ένα από τα πλέον σύνθετα και πολυδιάστατα φαινόμενα».
Η Βία αποτελεί μάστιγα της εποχής μας σε παγκόσμια κλίμακα και πρέπει να λάβει τα μέτρα της η κοινωνία.
8.κ. Μιχάλης Ονουφριάδης (Εκδότης - Διευθυντής της επιθεώρησης «Συγκοινωνιακού Δικαίου» - Τ.Ν.Π. «Ο Σόλων»).
Θεματική: «Η επίδραση της βίας στην οδική συμπεριφορά».
Η πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
9. κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου (Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ - Δικαστικός - Γραφολόγος - Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ - πρώην Δ/ντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).
Θεματική : «Η Βία στον Κυβερνοχώρο».
Ο άνθρωπος του σήμερα βιώνει 2 ταυτόχρονες πραγματικότητες, την φυσική και την εικονική και αντίστοιχα αντιμετωπίζει προκλήσεις που καλείται να τις διαχειριστεί. Η Βία στον Κυβερνοχώρο απαιτεί δεξιότητες σε επίπεδο τεχνολογίας και επιπλέων δεξιότητες.
Επίσης, θα πλαισιώσει καλλιτεχνικά την εκδήλωση ο κ. Νίκος Γραίγος, ερμηνευτής & επιμελητής μουσικών παραγωγών, μαζί με δύο εκλεκτούς μουσικούς. Ο κ. Γραίγος θεωρεί πως «η μουσική, που είναι η 7η τέχνη εμπεριέχοντας μέσα στις 7 επιστήμες, είναι η μορφή, η ανθρώπινη ύπαρξη γύρω μας για την ουσιαστική επικοινωνία των ανθρώπων, που συνοδεύει, παρηγορεί, εξυψώνει τους λαούς και λειτουργεί ως παράλληλη ιστορία τα γεγονότα των κοινωνιών, με κέντρο τον άνθρωπο και την αλήθεια». Θέλοντας να μας υπενθυμίσει πως η μουσική και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς λειτουργεί ως ένδειξη της τρυφερότητάς μας και της αλληλεγγύης, καθώς η απουσία αγάπης παραχωρεί την θέση της στην βία. Έτσι, λοιπόν, φωτίζοντας τον Ελληνικό μουσικό πολιτισμό θα ερμηνεύσει έναν κύκλο κορυφαίων καλλιτεχνικών πονημάτων των μεγάλων μας Ελλήνων συνθετών των τελευταίων 50 χρόνων, μέσα από ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο.
Τέλος, ο κ. Οδυσσέας Τουσουνίδης, πολυβραβευμένος γλύπτης σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα μιλήσει για την κατασκευή του γλυπτού, που απεικονίζεται στην αφίσα και το οποίο αποτελεί έργο του.
Συγκεκριμένα, οι Δρυάδες συνόδευαν τους Ολύμπιους Θεούς. Η απώλεια της διαφορετικότητας στην έκφραση, των γυναικείων προσώπων στις Δρυάδες θυμίζει σύγχρονους πολίτες, μιας μοντέρνας αλλοτριωμένης, καπιταλιστικής κοινωνίας, όπου τα μάτια παύουν να αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής. Το φως αποκαλύπτει τα χαρακωμένα σώματα των γλυπτών, σκοτεινά μονοπάτια μιας πολυδαίδαλης ανθρώπινης πορείας.