Η Ανθή Καραγγελή, του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, που συνόδευε τον Πάπα στην περιοδεία του, μιλά στο People για τον άνθρωπο πίσω από τον Ποντίφικα
Το ρολόι δείχνει 10.13 π.μ., Σάββατο 16 Απριλίου. Το αεροπλάνο της Alitalia προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» και προβάλλει ο προκαθήμενος της ΡωμαιοκαθολικήςEκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος (κατά κόσμον Jorge Mario Bergoglio). Παρέμεινε στη Λέσβο 5 ώρες και 11 λεπτά. Η Ανθή Καραγγελή, του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, που συνόδευε τον Πάπα στην περιοδεία του, μιλά στο People για τον άνθρωπο πίσω από τον Ποντίφικα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στη Λέσβο περίπου δέκα λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί. Τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες, σπάζοντας το πρωτόκολλο (κάτι που συνέβη αρκετές φορές κατά την επίσκεψη), επιβιβάστηκαν στο ίδιο βανάκι και ξεκίνησαν για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας, ενώ είναι η πρώτη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
«Το έκανες μέσα από την καρδιά σου;»
Ο Ποντίφικας, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο θρησκευτικούς ηγέτες, επισκέφτηκε πρώτα τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στο χώρο. Ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε ενδιαφέρον για τις ιστορίες των ασυνόδευτων παιδιών και για το πώς έφτασαν μόνα τους ως τη Λέσβο. Οι συντονιστές μαζί με τους διερμηνείς τού εξήγησαν ότι πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν χάσει τους γονείς τους στον πόλεμο, ενώ υπήρχαν και αρκετά που βρέθηκαν μόνα στην Ελλάδα, γιατί τα χρήματα της οικογένειάς τους δεν έφταναν για να κάνουν όλοι μαζί το ταξίδι προς την Ευρώπη κι έτσι οι γονείς επέλεξαν να φύγουν τα παιδιά από τη φρίκη του πολέμου, ελπίζοντας σε μια Ευρώπη που θα τα αγκαλιάσει.
Κατά την επίσκεψή του στο κέντρο ο Ποντίφικας συναντήθηκε με πολλά μικρά παιδιά, και μάλιστα αρκετά από αυτά έσπευσαν να του δώσουν ζωγραφιές, τις οποίες πήρε μαζί του. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο με ένα μικρό Αφγανό που του έδωσε μια ζωγραφιά με μια μικρή βάρκα με τέσσερις ανθρώπους μέσα και παραδίπλα μια μεγαλύτερη βάρκα, πάνω στην οποία το παιδί είχε γράψει με γαλάζιο μαρκαδόρο «Greece». Ο Πάπας, αφού επεξεργάστηκε τη ζωγραφιά μαζί με το παιδί, το ρώτησε «Αυτός είσαι εσύ;» κι ο μικρός έγνεψε καταφατικά. Στη συνέχεια, όταν του έδωσε τη ζωγραφιά, ο Ποντίφικας του είπε «Το έκανες μέσα από την καρδιά σου;».
Το τραγούδι, το ρύζι και το όνειρο…
Αν και το πλάνο της επίσκεψης είχε σχεδιαστεί από τους ανθρώπους του Βατικανού, οι οποίοι είχαν έρθει στη Λέσβο μία εβδομάδα πριν από τον Ποντίφικα, ο ίδιος επέλεξε συνειδητά να μην το ακολουθήσει κατά γράμμα. Περπάτησε ανάμεσα στους πρόσφυγες μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, κατευθυνόμενος προς τη μεγάλη σκηνή, όπου θα συνομιλούσε με τον κόσμο. Στο πίσω μέρος της σκηνής υπήρχαν τουαλέτες για τους πρόσφυγες, τις οποίες ο Ποντίφικας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει κατά την ξενάγησή του στο χώρο. Όταν όμως ολοκλήρωσε τις συναντήσεις στη μεγάλη σκηνή, θέλησε να πάει και στην πλατεία της Μόριας, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες. Εν συνεχεία ο Πάπας συνέφαγε με οκτώ πρόσφυγες ένα λιτό μενού: Ρύζι με μανιτάρια, λαχανικά, ελιές και στη συνέχεια χαλβά.
Κατά την περιήγησή του στην πλατεία πολλές φορές σταμάτησε για να δώσει την ευλογία του και να συνομιλήσει με τους ανθρώπους. Οι πρόσφυγες είχαν ετοιμάσει ένα τραγούδι στη γλώσσα τους, τα φαρσί, του οποίου ο Ποντίφικας ενδιαφέρθηκε να μάθει τους στίχους που έλεγαν μεταξύ άλλων: «Οι πρόσφυγες που βλέπετε να βρίσκονται ανάμεσά σας είναι παιδιά του πολέμου, το μόνο που ζητούν είναι ειρήνη και ελευθερία».
Ο Πάπας έφυγε από τη Λέσβο δίνοντας ελπίδα και παίρνοντας αγάπη. Πήρε μαζί του τις ζωγραφιές των παιδιών, το τραγούδι τους, τις προσευχές τους… Πήρε επίσης μαζί του και τρεις οικογένειες προσφύγων, μια τριμελή, μια τετραμελή και μια πενταμελή. Στη μία εξ αυτών ο πατέρας και ο ένας γιος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία θα αντιμετωπιστούν στη Ρώμη. Αξίζει να σημειωθεί αυτό που είπε η Νουρ, η μητέρα της τριμελούς οικογένειας: «Προχθές στον ύπνο μου είδα ένα φως να μπαίνει μέσα στο δωμάτιο, λευκό, πολύ λαμπερό. Μόλις ξύπνησα, μου είπαν ότι υπάρχει η δυνατότητα, αν θέλω, να πάω με την οικογένειά μου στο Βατικανό».
Ανθή Καραγγελή: «Κοιτούσε τους πρόσφυγες στα μάτια»
Η Ανθή Καραγγελή είναι αυτή που συνόδευε τον Ποντίφικα σε κάθε του βήμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
«Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μάς έδειξε πώς γίνεται ένας άνθρωπος να είναι τόσο ισχυρός και τόσο απλός ταυτόχρονα. Περπατούσε με τους πρόσφυγες, τους μιλούσε και άκουγε προσεκτικά τι του έλεγαν, τι του ζητούσαν. Δεν ήρθε απλά για να κάνει μια συμβολική παρουσία, ήρθε για να συμβάλει ουσιαστικά με την παρουσία του. Το επιτελείο του είχε έρθει μία εβδομάδα πριν για να προετοιμάσει την επίσκεψη και μας είχαν ζητήσει να μην του ανακόπτει κανείς την επαφή με τον κόσμο. Δεν φοβόταν τους ανθρώπους, τους ένιωθε, συνέπασχε» λέει στο People η υπεύθυνη του κέντρου.
Μια εικόνα που η ίδια συγκράτησε ήταν η συνάντησή του με ένα παιδί που υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς. «Όταν είδε σε ένα καροτσάκι ένα παιδί που είχε υποστεί εγκαύματα, είδα στο βλέμμα του τον πόνο γι’ αυτό που έβλεπε, είδα την κατανόηση που ένιωσε για όλα όσα έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι». Όπως τονίζει η Ανθή Καραγγελή, «το ταξίδι του Ποντίφικα στη χώρα μας ήταν μια επίσκεψη πίστης και ελπίδας. Δεν έχει σημασία σε τι πιστεύεις, σημασία έχει να είσαι ανθρώπινος απέναντι στον άνθρωπο και το βλέμμα του Πάπα Φραγκίσκου το έδειξε αυτό με πολλή καθαρότητα. Ο ίδιος τόνισε ότι το ταξίδι αυτό συνοδεύεται από λύπη, τη λύπη που προκαλούν ο πόλεμος, τα τείχη και τα κλειστά σύνορα».
Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE/ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ