Κοινωνία

17/07/2024 - 12:49

Ανακούφιση για ένα μήνα και με όριο 500 κιλοβατώρες

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τρία μέτρα με τα οποία θα στηριχθούν οι καταναλωτές – Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν

Τις παρεμβάσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Αρχικά για ένα μήνα, τον Αύγουστο, επιστρέφει -στοχευμένα- η κρατική ενίσχυση στους λογαριασμούς με όριο επιδότησης τις 500 κιλοβατώρες, και τα χρήματα θα προέλθουν από φορολόγηση των υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιδοτούνται πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αποφάσισαν έκτακτη επαναφορά τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, για τουλάχιστον δύο μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, σημείωσε.

Θα υπάρξει επιδότηση νοικοκυριών για τα τιμολόγια Αύγουστο 2024. Οι ανακοινώσεις για τα ποσά θα γίνουν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου για να δούμε πως θα κυμανθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής, εξήγησε.

Τόνισε ότι θα ενσωματώσουμε στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία – πρόσθετη πρόνοια για μηχανισμό παρέμβασης για στρεβλώσεις που μπορεί να έρχονται και να ξαναέρχονται.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος της επιδότησης αλλά αυτή θα αφορά πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το όριο της κατανάλωσης για οικιακούς καταναλωτές θα είναι 500 κιλοβατώρεςΗ επιδότηση θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, αλλά μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη σε όσους έχουν κοινωνικά τιμολόγια.

Η κυβέρνηση όταν υπάρχει ανάγκη παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές, το υπουργείο ενέργειας υπάρχει για να υπερασπίζεται τον καταναλωτή, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκη.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το είδος του τιμολογίου δεν είναι μαγική σφαίρα και εξαρτάται πολύ από το ενεργειακό προφίλ του χρήστη και η επιλογή του από τη διάθεση να αναλάβει κάποιος ρίσκο.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος για πρώτη φορά υπήρξε ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων. Για τους αγρότες είπε ότι αυτή τη στιγμή τους να μπουν στο ΓΑΙΑ χθες. Να μπουν μέχρι το τέλος Ιουλίου κι έτσι θα έχουν για τα επόμενα δύο χρόνια τιμές προ κρίσης.

Μοιράσου το άρθρο!