Ακόμη πιο κοντά οι ακτές του Αιγαίου! Υπόμνημα στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας
Πραγματοποιήθηκε χτες (Πέμπτη 26.2.15), στο Αιβαλί, η ετήσια συνάντηση αντιπροσωπειών της «Συνύπαρξης» και της αντίστοιχης τουρκικής οργάνωσης «Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στην οποία εξετάστηκαν θέματα περαιτέρω προώθησης της φιλίας και της συνεργασίας στις δύο ακτές του Αιγαίου, σε επίπεδο πολιτών. Η 20μελής αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης» αποτελείτο από μέλη της κίνησης, εκπροσώπους φορέων της Λέσβου (Τοπ. Αυτοδιοίκησης – Στράτος Γεωργούλας , Επιμελητήριο – Θράσος Καλογρίδης, Ένωση Ξενοδόχων- Περικλής Αντωνίου) και προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση όπως ο τέως Βουλευτής Παύλος Βογιατζής, ο τέως αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, Αλέκος Ευαγγελινός, καθώς και εκπρόσωπος του συλλόγου «Φωκαέων Πολιτεία» από τη Φώκια Αττικής. Αντίστοιχα από Τουρκικής πλευράς, εκτός απ’ τα μέλη της Τουρκικής οργάνωσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπ. Αυτοδιοίκησης και προσωπικότητες από διάφορες πόλεις καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του Αιβαλιού με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ραχμί Γκεντσέρ, ο οποίος φιλοξένησε με άψογο τρόπο τη συνάντηση σε πολιτιστικό χώρο του Δήμου.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Δήμαρχος Αιβαλί και ακολούθησαν ο Μπουλέντ Τανίκ τ. Δήμαρχος Τσάνκαγια της Άγκυρας και ο Στρατής Πάλλης, αντιπρόεδρος της Συνύπαρξης - τ. Δήμαρχος Μυτιλήνης, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως στις προοπτικές που ανοίγονται για προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας μετά την πολιτική αλλαγή που επήλθε στην Ελλάδα. Γενικά στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκαν κι άλλοι τούρκοι και έλληνες ομιλητές, τονίζοντας, ότι η λογική και η μετριοπάθεια πρέπει να διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προς τούτο μάλιστα η συνάντηση ενέκρινε ψήφισμα για θέσπιση εξάμηνου «Μορατόριουμ» στις στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να διακόπτονται αμοιβαία κατά την τουριστική περίοδο.
Άλλα ζητήματα που απασχόλησαν την συνάντηση για τα οποία εγκρίθηκε η αποστολή υπομνημάτων στις δύο Κυβερνήσεις ήταν:
-- Η λήψη μέτρων για τη θεώρηση βίζας, ώστε να διευκολύνονται οι κινήσεις των πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου και να προωθηθεί περαιτέρω ο τουρισμός και το εμπόριο.
-- Η έκκληση προς τις δύο Κυβερνήσεις να υπάρχει μόνιμη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο ακτοφυλακών, ώστε να αποτρέπονται οι πνιγμοί μεταναστών στο Αιγαίο. Δυστυχώς οι συχνοί πνιγμοί μεταναστών στη μεθόριο του Αιγαίου, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία των πολιτών.
-- Κάλεσμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να συστήσει Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελληνο-τουρκικής φιλίας, γιατί – όπως ειπώθηκε- δεν είναι λογικό να υπάρχουν αντίστοιχες επιτροπές της Ελλάδας με τις πιο μακρινές χώρες της Αφρικής ή της Ασίας και να μην υπάρχει επιτροπή που να συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων ειρήνης και φιλίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς.
-- Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη ανάληψης δράσεων με στόχο τους νέους ανθρώπους, δράσεων που θα φέρουν κοντά νέους και από τις δύο πλευρές με βάση και τα ενδιαφέροντά τους (τέχνη, αθλητισμό, κλπ.)
Τέλος, συμφωνήθηκε να γίνει σύντομα και νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στη Μυτιλήνη.