Αισχροκερδούν με τα απόβλητα των προσφύγων στη Λέσβο
Οι αθρόες ροές των προσφύγων τούς προηγούμενους μήνες γέμισαν με βάρκες και σωσίβια το Αιγαίο και τις ακτές της Λέσβου. Οι ποσότητες αυτές από πλαστικό είτε επέπλεαν έως ότου καταλήξουν στον αιγιαλό είτε κατέληξαν στον βυθό.
Φαίνεται όμως ότι η «πλαστική» ρύπανση αποτελεί μια ευκαιρία για αισχροκέρδεια από επιτήδειους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ποσότητες των σωστικών μέσων, όπως σωσίβια και πλαστικές βάρκες, εκμεταλλευόμενοι το δράμα των προσφύγων προς ίδιον όφελος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, o δήμος Λέσβου δέχεται αρκετά αιτήματα για επαναχρησιμοποίηση αυτών των απορριμμάτων, αλλά υπάρχουν και οι επιτήδειοι, όπως μεμονωμένα άτομα ή κάποιες οργανώσεις, που επιθυμούν, όπως ισχυρίζονται, να αναδείξουν το δράμα που έζησαν οι χιλιάδες πρόσφυγες. «Απευθυνόμενοι στους πολίτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τους καλούν να αγοράσουν ως ενθύμιο ένα σωσίβιο, ενώ άλλοι προφασίζονται ότι ετοιμάζουν σχετική έκθεση ώστε να φανερώσουν το ευαίσθητο κομμάτι της προσπάθειάς τους. Μάλιστα, για να γίνουν περισσότερο πειστικοί, φωτογραφίζονται με τα αντικείμενα προκειμένου να δείξουν τον ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται για τον καθαρισμό της θάλασσας. Έτσι λοιπόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», λέει χαρακτηριστικά στη Greenagenda.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιώργος Κατζάνος.
Τα συγκεντρωμένα απορρίμματα υπολογίζονται σε πάνω από 20.000 κυβικά μέτρα, σε τρία σημεία διαλογής που διαθέτει ο ο δήμος Λέσβου.
Οι καθαρισμοί στο βόρειο τμήμα της Λέσβου έχουν γίνει σε ποσοστό 60%, ενώ σε δύο μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού, από τη σάρωση που έγινε, δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Από την πλευρά του, ο Μάριος Ανδριώτης, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λέσβου, υπογράμμισε ότι «είχαμε προτείνει ένα project δημιουργίας μιας μονάδας μεταποίησης με τη συμμέτοχη των προσφύγων. Μάλιστα τα προϊόντα με βασική ύλη θα πωλούνταν για την αναχρηματοδότηση της μονάδας, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανταπόκριση για χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ ζητήσαμε κονδύλι και για τον καθαρισμό του βυθού».
πηγη: greenagenda.gr/ του Νίκου Αβουκάτου