Αφιερωμένη στην Δήμητρα της Λέσβου η «Πολύχρωμη Πορεία Ελευθερίας και Έκφρασης» (φωτο)
Εκατοντάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν σήμερα την «Πολύχρωμη πορεία Ελεύθερης Έκφρασης», αφιερωμένη στην αδικοχαμένη Δήμητρα της Λέσβου.
«Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας» ήταν το κεντρικό σύνθημα της πορείας Ελεύθερης Έκφρασης του 5oυ Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, όπου διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ, φώναξαν συνθήματα κατά της ομοφοβίας, υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα αλλά και εναντίον της βίας στις γυναίκες, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.
«Επαναδιεκδίκηση της υπερηφάνειας» το σύνθημα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο πλαίσιο του 5ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki PRIDE με εκατοντάδες μέλη της κοινότητας να δίνουν από νωρίς το παρών.
Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «Η πανδημία, όπως και κάθε κρίση του καπιταλισμού, όξυνε τις διάφορες πτυχές εκμετάλλευσης και καταπίεσης: από τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και τα αντι-εκπαιδευτικά νομοσχέδια μέχρι το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.
»Η βία ενάντια σε γυναίκες και θηλυκότητες εντάθηκε σε όλα τα επίπεδα: στην εργασία, στο οικογενειακό περιβάλλον και σε κοινωνικό επίπεδο» σημείωσαν μεταξύ άλλων.
Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές έκαναν ειδική μνεία στις επιπτώσεις της καραντίνας, όπου όπως ανέφεραν ειδικά κατά το πρώτο κύμα της «τα στατιστικά έδειξαν ότι γυναίκες και λοατκια+ άτομα δεν μπορούν να είναι ασφαλή ούτε μέσα στα σπίτια τους.
»Ενδοοικογενειακή βία, διωγμοί λόγω σεξουαλικότητας, υπερβολικά βάρη στους ώμους των γυναικών για τη φροντίδα της οικογένειας, ήταν κεντρικά στοιχεία για τις ζωές των καταπιεσμένων από πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, ειδικά όσων ανήκουν στα κατώτερα στρώματα.
»Οι κλήσεις στη γραμμή SOS 15900 για την ενδοοικογενειακή βία, που τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου ανέρχονταν σε 390 και τον Μάρτη σε 454, εκτοξεύτηκαν τον μήνα Απρίλη στις 1.769. Κι αυτό αποτελεί μια εντελώς μερική και κατά προσέγγιση καταγραφή της πραγματικής έκτασης του φαινομένου, καθώς δεν υπάρχει συγκεντρωτική βάση καταγραφής δεδομένων έμφυλης βίας.» επισήμαναν.
Στην δήλωσή τους κάνουν ειδική αναφορά και «στην καταδίκη των δολοφόνων και βιαστών στη δίκη της γυναικοκτονίας της Ελένης Τ.» ενώ αναφερόμενοι στη Δήμητρα από τη Σκαμιά της Λέσβου μιλούν για «ένα πλάσμα, από το οποίο στέρησαν την ελευθερία να εκφράζεται όπως η ίδια επιθυμούσε.»
Με πληροφορίες από Voria/TyposThes/parallaximag