Skip to main content
|

6 χρόνια μετά τον σεισμό στη Βρίσα - Πολλές υποσχέσεις , μικρό το αποτέλεσμα - Σαν σήμερα 12 Ιουνίου....

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Ήταν Δευτέρα, 12 Ιουνίου ώρα 15:28 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ (6,1 αρχική μέτρηση) συγκλονίζει τη Λέσβο.  

Το Lesvosnews.net μεταδίδει πρώτο την είδηση και λίγα λεπτά αργότερα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη Βρίσα.

 Ο σεισμός χτύπησε το χωριό με απίστευτη μανία, το πανέμορφο χωριό ισοπεδώθηκε . Οι πρώτες εικόνες είναι τρομακτικές και γεμίζουν θλίψη και αγωνία. Τα περισσότερα σπίτια κατέρρευσαν. Πολλοί τραυματίες που χρειάστηκε να τρέξουν μέσα απ’ τα σπίτια που κατέρρεαν για να σωθούν, ευτυχώς μόνο ένα θύμα. Το χωριό, γεμάτο χαλάσματα, σκόνη και μισογκρεμισμένα κτίρια εκκενώθηκε, και οι κάτοικοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε σκηνές, σε γνωστούς και φίλους ή σε ξενοδοχεία που άνοιξαν για να βοηθήσουν.
 

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ:

Πάνω από 300 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς (τα λεγόμενα «κόκκινα»).
Πάνω από 1000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές (τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίρια).
Ένα σχολικό κτίριο, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείου της Βρίσας καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ άλλα 50 περίπου υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων οκτώ (8)περισσότερο σοβαρές.
Αριθμός άνω των 25 ναών και ναϊσκων υπέστησαν ζημιές με σοβαρότερες αυτές τουναού της Ζωοδόχου Πηγής Βρίσας.
Επίσης έγιναν αυτοψίες σε 500 περίπου ακόμη κτίρια, στα περισσότερα των οποίων διαπιστώθηκαν ζημιές από τον σεισμό, που όμως η σοβαρότητά τους δεν ήταν τέτοια ώστε να απαγορευτεί η χρήση τους πριν την επισκευή τους, τα λεγόμενα «πράσινα».
Επίσης δηλώθηκαν ζημιές σε 65 εμπορικές επιχειρήσεις και αγροτικά νοικοκυριά καθώς και μεγάλος αριθμός καταστροφής οικοσκευών «κόκκινων» και «κίτρινων» κατοικιών.


Και βέβαια μία νεκρή γυναίκα, κάτοικος Βρίσας, θλιβερή παράμετρος, που υπενθυμίζει ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν πολύ τυχεροί μέσα στη μεγάλη τους ατυχία.


Ο κύριος όγκος των ζημιών αναλογεί στον οικισμό Βρίσας (περίπου σε ποσοστό 80%) και οι υπόλοιπες ζημιές αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε οικισμούς των δημοτικών ενοτήτων Πλωμαρίου και Πολυχνίτου, στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαρακτηρισμένοι σαν παραδοσιακοί.

 

Πολλές υποσχέσεις δόθηκαν... οι Κυβερνήσεις άλλαξαν και η σκληρή πραγματικότητα παραμένει: η Βρίσα ακόμη είναι ένα χωριό φάντασμα! 

 

Η ιστοσελίδα myvrissa.gr σε σχετικό αφιέρωμα είχε αναφέρει 

 

Αρκετά νέα σπίτια έχουν χτιστεί, αλλά βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, αλλά είναι στα μπετά, αλλά στα τούβλα και άλλα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι περισσότεροι περιμένουν χρήματα για να προχωρήσουν τα οποία καθυστερούν. Ακούγεται και το τρελό σενάριο, ότι για να κατατεθεί η 3η δόση στους δικαιούχους θα πρέπει να τα βάλουν απο την τσέπη τους και έπειτα θα τα πάρουν απο το κράτος.

Πολλά είναι και τα ετοιμόρροπα σπίτια που ακόμη να κατεδαφιστούν, θέτοντας σε κίνδυνο όσους βρίσκονται στο χωριό είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι, είτε δουλεύουν σε σπίτια που χτίζονται. Επίσης η μη κατεδάφιση τους, καθυστερεί ακόμα περισσότερο την κατοίκηση, καθώς δεν μπορεί να γίνει άρση της επικινδυνότητας του χωριού.

 

Η ιστοσελίδα vatera.gr  σε σημερινό της άρθρο αναφέρει:

Ότι σε έξι χρόνια θα υπάρχουν ακόμα στο χωριό  ετοιμόρροπα κτίρια που θα στέκουν πάνω από τα κεφάλια των περαστικών

Ότι σε έξι χρόνια οι ηρωικοί κάτοικοι του χωριού, που δεν το εγκατέλειψαν, και οι ελάχιστοι που γύρισαν στα καινούρια σπίτια τους, θα εξακολουθούν να κάθονται στα πεζούλια του Πλάτανου επειδή δεν θα λειτουργεί καφενείο στο χωριό

Ότι σε έξι χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε ένα ψιλικατζίδικο ανοιχτό

Ότι σε έξι χρόνια μόλις σκοτεινιάσει η ερημιά θα σκιάζει το άλλοτε πολύβουο και ζωντανό χωριό

Ότι σε έξι χρόνια θα υπάρχουν αρκετά ακόμα σπίτια και μαγαζιά στο χωριό που δεν θα έχει αρχίσει η επισκευή ή η ανακατασκευή τους

Ότι σε έξι χρόνια δεν θα έχει αρχίσει η ανακατασκευή κανενός δημοτικού κτιρίου στο χωριό

Ότι σε έξι χρόνια το κουφάρι του σχολείου μας, για το οποίο τόσο είχαν κοπιάσει και προσφέρει οι γονείς και οι παππούδες μας, θα στέκει μισογκρεμισμένο

Ότι σε έξι χρόνια στη Ζωοδόχο Πηγή θα μπαίνουμε κάτω απ’ τα υποστυλώματα με γυμνούς τους τοίχους και το τέμπλο περιμένοντας μαζί της το …ΕΣΠΑ

Ότι σε έξι χρόνια ο Άγιος Κωσταντίνος θα ψάχνει -και δεν θα βρίσκει- χρηματοδότη για τη μελέτη της επισκευής του

Αν τότε, στις 12 Ιουνίου 2017, οι κάθε λογής και απόχρωσης «γαλονάδες», που έτρεξαν να μας συμπαρασταθούν, μας έλεγαν ότι επί έξι χρόνια θα τραβήξουμε «τον έρμο μας» με την γραφειοκρατία, την αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων

Αν τότε μας έλεγαν όλα αυτά, και αν τους πιστεύαμε, σίγουρα πολλοί θα παθαίναμε …εγκεφαλικό.

Το γλιτώσαμε διότι αντί να μας πουν όλες αυτές τις αλήθειες  μας φλόμωσαν με μεγάλα λόγια και υποσχέσεις και διότι η ελπίδα δεν θα μας άφηνε να τους πιστέψουμε.

Τώρα ξέρουμε! Τώρα που ξέρουμε, περισσότερο πεισμωμένοι, περισσότερο προσγειωμένοι, χωρίς να χάνουμε τις ελπίδες μας, πρέπει με κοινή πορεία να  κάνουμε ότι μπορούμε για να ξαναζωντανέψουμε το χωριό μας.

Το μεγάλο ερώτημα: Το κάνουμε;

Η προσωπική απάντηση είναι: ΟΧΙ!

Το γιατί δεν είναι του παρόντος. Διότι σήμερα έχουμε επέτειο. Επέτειο της πρώτης μεγάλης καταστροφής. Διότι δυστυχώς ακολούθησε και η δεύτερη!

 

Φωτογραφίες ένα χρονο πριν  από νέες και ετοιμόρροπες κατοικίες του χωριού μας.

 

Φωτογραφίες: Νίκος Λαμπρίδης/ myvrissa.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις