Κοινωνία

12/08/2024 - 13:53

220.000 ευρώ πρόστιμα για κακοποίηση ζώων την περίοδο 2020-2024 στη Λέσβο

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, από τον Δήμος Δυτικής Λέσβου για το ύψος των προστίμων (και των εισπράξεων) για παραβάσεις της νομοθεσίας προστασίας των ζώων το διάστημα 2020-2024, στα διοικητικά όρια ευθύνης του.


Να σημειώσουμε ότι αυτά τα στοιχεία οι Δήμοι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να κοινοποιούν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στο διαδίκτυο, ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, στα πλαίσια ενημέρωσης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.


Χρειάστηκε, όμως, ένα χρόνος από την αρχική μας αίτηση (28 Αυγούστου 2023), μία επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) στον οποίο απευθυνθήκαμε μετά από ΕΠΤΑ μήνες αφού δεν είχαμε λάβει καμιά ουσιαστική απάντηση στο αίτημά μας από το Δήμο Δυτικής Λέσβου), πέντε τηλεφωνήματα του χειριστή της υπόθεσης στον ΣτΠ προς τους αρμόδιους στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, μια επιστολή υπενθύμισης του ΣτΠ, και η τελική ΔΕΥΤΕΡΗ επιστολή υπενθύμισης του Συνηγόρου του Πολίτη (23 Ιουλίου 2024) προς τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο (και τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Λέσβου) με κοινοποίηση στον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η οποία κατέληγε (και υπενθύμιζε) ότι:
«10. Λειτουργός ή υπάλληλος ο οποίος αρνείται να συνεργασθεί με τον Συνήγορο του Πολίτη με σκοπό να παρακωλύσει ή να αποτρέψει τη διεξαγωγή έρευνας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών…», ενώ τέλος: «11. Άρνηση λειτουργού ή υπαλλήλου ή μέλους διοίκησης να συνεργασθεί με τον Συνήγορο του Πολίτη κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα παράβασης καθήκοντος, για τα δε μέλη διοίκησης λόγο αντικατάστασής τους..»
Και κάπως έτσι λάβαμε, σχεδόν ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΕΞΗΝΤΑ ΜΕΡΕΣ αργότερα, τα στοιχεία που ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα έπρεπε να είχε κοινοποιήσει διαδικτυακά ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ!



Στο δια ταύτα τώρα:
Μεταξύ 2020-2024 έχουν βεβαιωθεί περίπου 220 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ σε διοικητικά πρόστιμα. Μεταξύ τους ξεχωρίζουν το πρόστιμο ύψους 180 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ευρώ στον δολοφόνο 1 αδέσποτου σκυλιού και 5 προβάτων με φόλες στην Αγία Παρασκευή Λέσβου τον Ιούλιο 2023, το πρόστιμο ύψους 26 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ευρώ στον καλό ιδιοκτήτη για την παραβίαση των κανόνων ευζωίας πέντε κατσικιών στην Αγία Παρασκευή Λέσβου τον Νοέμβριο 2023.


Προφανώς, ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών των προστίμων έχει πληρωθεί από τους παραβάτες. Αυτό όμως ΔΕΝ αλλάζει κάτι. ΟΛΟ αυτό το ποσό, αργά ή γρήγορα, θα πληρωθεί -και μάλιστα προσαυξημένο με τους τόκους. Αποτελεί χρέος προς το Ελληνικό Δημόσιο, αποστέλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ του οφειλέτη και δεν παραγράφεται!
Αν δεν το πληρώσεις, δεν μπορείς να πάρεις φορολογική ενημερότητα και έχεις πολλές επιπλέον φορολογικές περιπέτειες. Όπως ακριβώς ισχύει, δηλαδή, και για τις κλήσεις της Τροχαίας: το να σκίσεις το χαρτάκι της παράβασης που βρήκες στο παμπρίζ του αυτοκινήτου σου, δεν σημαίνει ότι «έσκισες» και το χρέος.


Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι το σύνολο του ποσού των προστίμων που εισπράττονται διατίθεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τις στειρώσεις και την εν γένει περίθαλψη των αδέσποτων ζώων που ζουν στα όρια του εκάστοτε Δήμου.

Μοιράσου το άρθρο!