Κοινωνία

19/07/2024 - 00:10

20 Ιουλίου να μην υπάρχει δρομολόγιο Μυτιλήνη - Αϊβαλι. Η πρόταση ενός επισκέψπτη

Παραθερίζοντας στη Μυτιλήνη τις τελευταίες μέρες, διαπιστώνουμε την ύπαρξη πολλών Τούρκων τουριστών, σε όλη σχεδόν τη Λέσβο. Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έκανε ένα δώρο στον Ερντογάν καταργώντας, χωρίς αντάλλαγμα, τη βίζα για επισκέψεις από την Τουρκία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Είναι κατανοητό ότι αυτός ο “έξτρα” τουρισμός ωφελεί τη δοκιμαζόμενη Λέσβο που δυσφημίστηκε άδικα παγκοσμίως με το μεταναστευτικό και τη Μόρια. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε και η πανδημία.

Το Σάββατο, 20 του μηνός, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή – κατοχή της Κύπρου. Σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής προς την ημικατεχόμενη Κύπρο,  προς τους Κυπρίους και Ελλαδιτες που έπεσαν υπερασπίζοντας την, στη μνήμη των προσφύγων της Μικρασίας, που τα παράλιά της λαμποκοπούν απέναντί της, θυμίζοντας την ιστορία μας, είμαι πεπεισμένος ότι οι Λέσβιοι και Μυτηλινιοί θα συμφωνήσουν ότι τουλάχιστον το Σάββατο 20 Ιουλίου δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τη Μικρασία προς τη Μυτιλήνη.

Για να υπερπηδηθούν οι κατανοητές δυσκολίες, προτείνω να ανακοινωθεί απεργία των λιμενεργατών Μυτιλήνης για το Σάββατο. Αλλιώς, το Σάββατο 20 Ιουλίου, η Κύπρος και η Ελλάδα θα θρηνούν,  και στα μαγαζιά του λιμανιού της Μυτιλήνης θα ακούγονται τούρκικα τραγούδια και θα χορεύουν χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι Τούρκοι τουρίστες. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. 20 Ιουλίου είναι ημέρα πένθους. Με την πρότασή μου θα συμφωνούσαν όλοι: η Σαπφώ και ο Αλκαίος, ο Εφταλιώτης, ο Βενέζης, ο Μυριβήλης, ο Ελύτης, ο Βαλέττας, ο Θεόφιλος, ο Ιακωβίδης, ο Τεριάντ (Ελευθεριάδης),  ο Βενιαμίν ο Λέσβιος και όλοι οι Λέσβιοι, που σε συζητήσεις μας διατύπωσαν την ενόχληση τους από αυτήν την άκριτη τουριστική συρροή στη Λέσβο.

Αλίμονο αν η δημοκρατία και η μεταπολίτευση δεν μπορούν να “ζήσουν” τη Λέσβο και χρειάζονται την ενίσχυση των Τούρκων. Τέλος, απόδειξη της προβληματικής προβολής και υπεράσπισης της Λέσβου, είναι ότι σχεδόν κανείς δε μιλάει για το όγδοο θαύμα του αρχαίου κόσμου, το μοναδικό και καταπληκτικό υδραγωγείο ρωμαϊκών χρόνων στη Μόρια.  

 “ένας επισκέπτης στη Μυτιλήνη”

Μοιράσου το άρθρο!