Κοινωνία

21/01/2013 - 16:26

100α γενέθλια και βασιλόπιττα των προσκόπων της Λέσβου

100α γενέθλια και βασιλόπιττα των προσκόπων της Λέσβου

100α γενέθλια και βασιλόπιττα των προσκόπων της Λέσβου

100α γενέθλια και βασιλόπιττα των προσκόπων της Λέσβου

 

Η μεγάλη αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή να χωρέσει τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους και τους Ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους τους αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων αρχών έκοψαν χθες Κυριακή τη βασιλόπιτα τους. Και γιόρτασαν τα 100 χρόνια από τη «γέννηση» των προσκόπων της Λέσβου.

Η εκδήλωση συμβολική σε αυτήν την αίθουσα που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο μια και εκεί πριν από 100 ακριβώς χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 1913 ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της πρώτης Ομάδας προσκόπων στη Μυτιλήνη.

100 χρόνια μετά, την ίδια μέρα και ώρα, Κυριακή 20 Ιανουαρίου πρωί όπως και τότε, και πολλές δεκάδες παιδιά και ενήλικοι υποδέχτηκαν μια μεγάλη τούρτα με το θυρεό των Προσκόπων της Λέσβου που βγήκε μέσα από μια σκηνή στην άκρη της αίθουσας! Με τους ήχους του γνωστού τραγουδιού «We are the world we are the children» κι ενώ οι τοίχοι της ιστορικής αίθουσας πλημύριζαν από εικόνες της 100χρονης τοπικής προσκοπικής ιστορίας σβήστηκε ο κέρινος αριθμός 100 ενώ ακολούθησαν τραγούδια από Λυκόπουλα και Προσκόπους.

Ο καλός φίλος της Προσκοπικής Κίνησης Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κύριλλος Συκής ευλόγησε τη βασιλόπιττα και μίλησε με θερμά λόγια για τις Αξίες του Προσκοπισμού ενώ σημείωσε την αξία της συμμετοχής νέων ανθρώπων σε εθελοντικές οργανώσεις.

Παραλαμβάνοντας το κομμάτι του Δήμου Λέσβου ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος με την ιδιότητα του παλιού Προσκόπου και βαθμοφόρου μίλησε συγκινημένος για την προσφορά των Προσκόπων της Λέσβου στην ιστορία του νησιού ενώ τίμησε τη σημαία της Περιφερειακής Εφορείας με τα μετάλλια της πόλης της Μυτιλήνης και των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού.

Το τελευταίο κομμάτι κόπηκε για έναν απόντα, τον παλιό βαθμοφόρο και μέλος Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης Βασίλη Παπαδόπουλο που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Το κομμάτι αυτό του δόθηκε μετά από ένα συγκινητικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μπαρμπα Βασίλη παρέλαβε ο γιός του Γιώργος.

Ακολούθησε ο απολογισμός του έργου της Περιφέρειας Προσκόπων Λέσβου το χρόνο που έφυγε και η απονομή του μεταλλίου των Φίλων του Προσκοπισμού στο Νίκο Καλιαμβάκο για την εδώ και πολλά χρόνια συμβολή του στην επιτυχία του έργου της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης.

Στη μεγάλη γιορτή συμμετείχαν εκτός από τους προαναφερθέντες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Βογιατζής και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων βορείου Αιγαίου Παντελής Πατερέλλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θόδωρος Βαλσαμίδης, ο Ταξίαρχος Υποδιοικητής και ο Επιτελάρχης του Στρατιωτικού Σχηματισμού στο νησί, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, εθελοντικών οργανώσεων και του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και άλλοι.

 

Μοιράσου το άρθρο!