-Τις επόμενες μέρες ο πλειστηριασμός για οφειλές ύψους 946.000 ευρώ, 150.000 ευρώ και 18.000 ευρώ!!
-Σαφής και ρητή εντολή του Υπουργείου Οικονομικών προς τις Εφορίες για είσπραξη των οφειλών ακόμα και με πλειστηριασμούς ακινήτων
Γράφει: Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"
Αντιμέτωποι με την διαδικασία πλειστηριασμών των ακινήτων τους βρίσκονται πλέον όσοι έχουν χρέη στην Εφορία, καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες καλούνται πλέον να εντείνουν για την άμεση είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Φοροκυνηγητό με κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τέλος της ανοχής σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για επιχειρηματίες που χρωστούν εδώ και χρόνια στην Εφορία χωρίς να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, μόνο από την Εφορία Μυτιλήνης προωθούνται για το αμέσως προσεχές διάστημα τουλάχιστον τρείς πλειστηριασμοί ακινήτων γνωστών επιχειρηματιών της Μυτιλήνης και μάλιστα στη μία περίπτωση, όχι για ιδιαίτερα μεγάλο χρέος. Πρόκειται για ακίνητα που δεν αφορούν κύριες κατοικίες των οφειλετών και τα οποία έχει δεσμεύσει ήδη η Εφορία από το προηγούμενο διάστημα.
Η μία από αυτές τις τρείς περιπτώσεις αφορά μέλος Ομορρύθμου Εταιρίας και το ακίνητο "βγαίνει στο σφυρί" για μεγάλο χρέος που φτάνει τις 946.000 ευρώ ενώ οι άλλοι δύο πλειστηριασμοί αφορούν Ατομικές Επιχειρήσεις (γνωστοί επιχειρηματίες και αυτοί) για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 150.000 ευρώ στη μία περίπτωση και 18.000 ευρώ στην άλλη!
Πρόκειται για επιχειρηματίες που είχαν κληθεί επανειλημμένα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και δεν το έπραξαν με συνέπεια να προχωρήσει η Εφορία στη δέσμευση των ακινήτων τους παρέχοντας τους εκ νέου εύλογο χρονικό διάστημα για να καλύψουν τις οφειλές τους μου χωρίς αυτό όμως να συμβεί. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη, η Εφορία προχωρά στον πλειστηριασμό των ακινήτων των επιχειρηματιών για να εισπράξει δια αυτής της οδού τα χρωστούμενα.
Ο Διευθυντής της Εφορίας
Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση των "Νέων της Λέσβου" ο Διευθυντής της Εφορίας Μυτιλήνης, Παναγιώτης Μπαρούτης σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «οι εντολές που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα είναι συγκεκριμένες, καθώς θα πρέπει να εισπράξουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το Ελληνικό Δημόσιο ακόμα και με πλειστηριασμούς ακινήτων. Με την ευκαιρία μάλιστα να απευθύνω και μέσω της εφημερίδας σας έκκληση προς τους οφειλέτες να έρθουν στην Εφορία ώστε να προχωρήσουμε σε ρύθμιση των οφειλών τους».
Να σημειώσουμε ότι αυτό που ακολουθούνταν μέχρι τώρα για κάποιες κατηγορίες οφειλετών του Δημοσίου ήταν η Εφορία να προχωρά στην δέσμευση της ακίνητης περιουσίας τους χωρίς ωστόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων να γίνεται το επόμενο βήμα που είναι ο πλειστηριασμός με την ελπίδα ότι θα προχωρούσαν σε ρύθμιση. Ωστόσο τώρα οι "καταστάσεις έχουν αγριέψει" από την Αθήνα, καθώς στην προσπάθεια του το Υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει ρευστό από οφειλές προχωρά πλέον στην ακραία μορφή είσπραξης των χρωστούμενων που είναι ο πλειστηριασμός των ακινήτων των οφειλετών. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων γίνονται και με καθυστέρηση, καθώς το "καμπανάκι" προς τους οφειλέτες είχε "χτυπήσει" όταν ακόμα Υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο παρελθόν ωστόσο κάποιοι που δεν είχαν ρευστότητα για να προχωρήσουν σε ρύθμιση μπορούσαν να δανειοδοτηθούν από Τράπεζες ώστε να ανακόψουν έστω και προσωρινά τη δέσμευση των ακινήτων τους. Ωστόσο στην παρούσα χρονική συγκυρία οι Τράπεζες έχουν "στεγνώσει" από ρευστό με συνέπεια να αρνούνται ακόμα και δάνεια 2.000 - 3.000 (που κάποτε τα χορηγούσαν αφειδώς για τις αγορές των γιορτών ή για διακοπές) ακόμα και σε περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος δανειολήπτης εμφανίζει "διπλούς" εγγυητές για τη διασφάλιση της αποπληρωμής.
Πλειστηριασμοί
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ", η Εφορία σε τοπικό επίπεδο έχει προχωρήσει από τα προηγούμενα χρόνια σε δεσμεύσεις αρκετών ακινήτων οφειλετών για τα οποία όπως γίνεται κατανοητό ανοίγει πλέον ο δρόμος για να "βγουν στο σφυρί" εφόσον οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση. Πάντως όπως προβλέπουν οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον η Εφορία προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου του οφειλέτη, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει με τον νόμο την υποχρέωση να βγάλει το ακίνητο στο σφυρί μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Στο διάστημα αυτό εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού και ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.
Αν ο πλειστηριασμός δεν γίνει τελικά τη μέρα που έχει οριστεί, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημερομηνία που είχε αρχικά οριστεί να γίνει ο πλειστηριασμός.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους μόνο αν το ακίνητο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης ενώ να σημειώσουμε ότι μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό ακίνητα για χρέη που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.