Κοινωνία

16/06/2011 - 18:53

Σε μπιφτέκια της αλυσίδας Lidl βρέθηκε το θανατηφόρο μικρόβιο E.coli

Έξι παιδιά στη βόρεια Γαλλία νοσηλεύονται με τροφική δηλητηρίαση που συνδέεται με έναν τύπο του βακτηρίου E.coli. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, κατανάλωσαν κατεψυγμένα μπιφτέκια. Όπως ανέφεραν αρμόδιοι Γάλλοι αξιωματούχοι, ο συγκεκριμένος τύπος βακτηρίου δεν φαίνεται να συνδέεται με το στέλεχος του E.coli που έχει προκαλέσει 37 θανάτους, κυρίως στη βόρεια Γερμανία.

 Η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl στη Γαλλία απέσυρε παρτίδες κατεψυγμένων μπιφτεκιών, που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τη μόλυνση των παιδιών, καθώς ένα πακέτο από τέτοια μπιφτέκια βρέθηκαν στο σπίτι ενός από τα παιδιά.

Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, οπότε τα παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο επειδή υπέφεραν από «σοβαρές αιμορραγικές διάρροιες». Το ένα από αυτά πήρε γρήγορα εξιτήριο, όμως τα πέντε νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αν και η ζωή τους δεν κινδυνεύει. Εκπρόσωπος των Lidl από την πλευρά του δήλωσε πως το βοδινό που χρησιμοποιήθηκε για τα μπιφτέκια η αλυσίδα το προμηθεύτηκε από τη γαλλική εταιρεία SEB-CERF, η οποία με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι το κρέας αυτό προήλθε από τη Γερμανία και ότι τα προϊόντα τα προμηθεύθηκαν αποκλειστικά καταστήματα στο διαμέρισμα Νορ-Πα-ντε-Καλαί, στη βόρεια Γαλλία. «Το ύποπτο κρέας προέρχεται από τη Γερμανία. Εκεί έγινε η σφαγή (των ζώων), προτού γίνει η εισαγωγή τους στη Γαλλία από την εταιρεία μας» εξήγησε ο Γκι Λαμορλέτ, πρόεδρος γενικός διευθυντής της SEB, η οποία εδρεύει στο Σαν Ντιζιέ, στην ανατολική Γαλλία. Πάντως, ο πρόεδρος και γενικός διεθυντής της SEB εξέφρασε αμφιβολία για το αν η μόλυνση αυτή οφείλεται στα μπιφτέκια. «Από τα παιδιά που μολύνθηκαν, τουλάχιστον ένα από αυτά δήλωσε ότι δεν κατανάλωσε μπιφτέκια, αυτό θέτει και πάλι ένα ερώτημα» σημείωσε.

Στάση αναμονής τηρεί η Κομισιόν Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να διαπιστωθεί ακριβώς η αιτία της μόλυνσης του κρέατος που προκάλεσε την εισαγωγή στο νοσοκομείο έξι παιδιών στη Λίλλη, στη βόρεια Γαλλία, με αιμορραγικές διάρροιες, προτού εκδώσει μια ευρωπαϊκή προειδοποίηση, ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους εκπροσώπους της. "Η Επιτροπή ενημερώθηκε για τη μόλυνση από τις γαλλικές αρχές, αλλά η προέλευση του κρέατος δεν έχει επιβεβαιωθεί", διευκρίνισε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του Επιτρόπου που είναι αρμόδιος για θέματα Υγείας Τζον Ντάλι.

Η εταιρεία που παρασκευάζει τα μπιφτέκια αυτά, η γαλλική SEB, η οποία εδρεύει στο Σαν Ντιζιέ, στη βορειοανατολική Γαλλία, έδωσε χθες εντολή για την ανάκληση όλων των ύποπτων παρτίδων και διευκρίνισε αργότερα σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κρέας με το οποίο φτιάχτηκαν τα μπιφτέκια αυτά είχε εισαχθεί από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. "Δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης με τη (μόλυνση στη) Γερμανία, επειδή δεν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου E.coli. Είναι διαφορετική, ακόμη κι αν είναι το ίδιο μεγάλη", σημείωσε ο Βενσάν. Η Επιτροπή υπέστη μεγάλο πλήγμα από τις οικονομικές συνέπειες της προειδοποίησης που είχε εκδώσει για τα βιολογικά αγγούρια που παράγονται στην Ισπανία, τα οποία όπως αποδείχθηκε δεν αποτελούσαν την αιτία της πρόσφατης επιδημίας από στέλεχος του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία. Η μόλυνση οφειλόταν κατά πάσα πιθανότητα σε βιολογικά φύτρα φασολιών που παράγονταν στη Γερμανία. Τα μπιφτέκια για τα οποία υπάρχει υποψία ότι ευθύνονται για την εισαγωγή στο νοσοκομείο των παιδιών στη βόρεια Γαλλία είναι ένα κατεψυγμένο προϊόν της μάρκας "Steaks Country". Αυτά πωλούνται στα καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας Lidl. "Θα πρέπει να ξέρουμε με ακρίβεια πού προκλήθηκε η μόλυνση, στον τόπο παραγωγής, στην αλυσίδα διανομής ή στον τόπο διανομής", σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η εταιρεία παρασκευής SEB ανακοίνωσε ότι εισήγαγε το κρέας από τρεις διαφορετικές χώρες, το οποίο θα συνηγορούσε υπέρ μιας μόλυνσης στον τόπο παραγωγής του προϊόντος, κρίνει η Επιτροπή. Τα έξι παιδιά που νοσηλεύονται, το μικρότερο από τα οποία είναι 20 μηνών, προέρχονται από διάφορες πόλεις στη βόρεια Γαλλία και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ένα έβδομο παιδί, το οποίο είχε εισαχθεί χθες στο νοσοκομείο, μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι του στη διάρκεια της νύχτας. Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της SEB εξέφρασε αμφιβολία ότι η μόλυνση αυτή οφείλεται στα μπιφτέκια. "Στα επτά παιδιά που μολύνθηκαν, τουλάχιστον ένα από αυτά δήλωσε ότι δεν κατανάλωσε μπιφτέκια, αυτό θέτει και πάλι ένα ερώτημα", σημείωσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!