Skip to main content

Ημερολόγιο κορωνοϊού,προβληματισμοί για το άνοιγμα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Γιώργος Παππάς

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 27 Απριλίου 2020, προβληματισμοί για το άνοιγμα:

Διαρρέουν πολλά για το άνοιγμα, ας περιμένουμε έως αύριο, αλλά θα σημειώσω 2-3 πράγματα που είναι, κατά την γνώμη μου, δυσοίωνα και κινδυνεύουν να απορρυθμίσουν μια ικανοποιητική ως τώρα αντιπετώπιση. Τι με προβληματίζει, και μακάρι να διαψευσθώ πανηγηρικά;

i. η υιοθέτηση από πολλούς ότι "πάει, πέρασε": φοβάμαι για το πώς θα είμαστε στο τέλος Μαΐου, ενώ χαρούμενα θα τσακωνόμαστε για τον τουρισμό, πτήσεις εξωτερικού, θέση σε ξαπλώστρα, πόση μαύρη ζάχαρη βάζουμε στην καϊπιρίνια, και άλλα τέτοια μακροπρόθεσμα (που καλά είναι να τα σχεδιάζουμε, αλλά με φειδώ).

ii. Το ότι ανοίγει όλη η χώρα μαζί: εγκυμονεί κινδύνους, όχι τόσο για την επαρχία αλλά κυρίως για τα μεγάλα αστικά κέντρα- θεωρώ πως είναι νωρίς για να ανοίξει η Αθήνα, ειδικά εφόσον τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μεγαλύτερο ρόλο εκεί. Αν συσσωρευθούν κρούσματα σε μεμονωμένα αστικά κέντρα, θα ξανακλείσει όλη η χώρα;

iii. Τα, απαραίτητα πλέον σε αυτή τη φάση, πολλά τεστ: θα είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε και να θεραπεύσουμε περισσότερους σε πρώιμα στάδια; Ειδικά τώρα που συσσωρεύονται πληροφορίες για την αξία μιας πρώιμης θεραπείας; Θα είναι εφικτός ο κατ' οίκον περιορισμός σε ανεπιβεβαίωτα κρούσματα και ποιος θα τον επιτηρεί; Θα υπάρξει φόρμουλα ελέγχου ώστε ένα πιθανό, μα αδιάγνωστο κρούσμα, να υφίσταται ιχνηλάτηση επαφών, τώρα που ξέρουμε ότι αυτό το πιθανό κρούσμα ενδέχεται να διέσπειρε τον ιο επί 1-2 ημέρες πριν την διάγνωσή του; Θέλουμε πια περισσότερες διαγνώσεις. Και από το "ετοιμαζόμαστε, προσλαμβάνουμε" μέχρι το "ξεκινάμε την Δευτέρα" υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά εβδομάδων.

iv. Οι μετακινήσεις: θα υπάρξει περιορισμός μεταξύ νομών; Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την διαφορετική εγχώρια γεωγραφική κατανομή της πανδημίας, και να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για τις καθαρές περιοχές. Ιδανικά, ένας φοιτητής πχ, που επιστρέφει στα Ιωάννινα ή την Καρδίτσα από την Αθήνα, οφείλει να είναι περιορισμένος τις πρώτες ημέρες, τουλάχιστον 7, καθώς έρχεται από περιοχή με διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ. Έτσι κι αλλιώς δεν έγινε τέτοιος περιορισμός (γιατί υποτίθεται ότι δεν έγιναν τέτοιες μετακινήσεις...) έως τώρα, αλλά υπήρχε και περιορισμένη εξωτερική μετακίνηση που ελαχιστοποιούσε την διασπορά. Τώρα;

v. Οι παραλογισμοί: πχ τα κομμωτήρια (δηλαδή θα ανοίξουν χωρίς σεσουάρ;, ή δεν κατανοούμε τι κάνει το σεσουάρ;, μια χαρά ήταν ο Μελ Γκίμπσον στο Φονικό Όπλο Νο 1 με την χαίτη του, που το βλέπαμε τις προάλλες με τα παιδιά). Άλλος παραλογισμός: οι λατρευτικές εκδηλώσεις καθενός- και δεν μιλάω μόνο για τις πιέσεις των εκκλησιών (είναι δηλωμένη η θέση μου) αλλά μιλάω και για την δειλή ανακοίνωση περί μετάθεσης των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς: ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, οι εκδηλώσεις ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ, δεν αναβάλλονται. Ο καθένας με το ματαιωμένο Πάσχα του, τι να κάνουμε (και αν παρεξηγηθεί κανείς, ας θυμηθεί ότι σχολιάζω με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια).

vi. Θέλετε κι άλλο παραλογισμό; Ανοίγει η παραλία Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, αλλά παραμένει κλειστός ο παραλίμνιος στα Γιάννενα. Όχι λόγω αριθμού κρουσμάτων. Προφανώς λόγω διαφορετικών πιέσεων από τους τοπικούς άρχοντες. Όμως αυτά δεν έχουν λογική. Αν είναι να ανοίξουμε όλικά ως χώρα, πρέπει να εφαρμόσουμε από κοινού μια τακτική. Αν είναι να έχουμε εφαρμογή light σε ένα νομό και hardcore σε άλλο, να το ξέρουμε, να κάνουμε και συγκριτική ελεγχόμενη μελέτη, να ικανοποιηθούν και ορισμένοι. Θέλετε κι άλλους παραλογισμούς; Η εικόνα σήμερα με το ανέκδοτο των θερμομετρήσεων στα δικαστήρια: που ο μολυσμένος έχει γύρω στο 50% πυρετό, που ο ασυμπτωματικός που μεταδίδει δεν έχει, που ο εμπύρετος μολυσμένος έχει πάρει ντεπόν και του έπεσε ο πυρετός, που μπορεί να έχεις πυρετό από το δόντι, τον προστάτη, δεν ξέρω τι άλλο άσχετο. Και δημιουργεί και "ψευδή αίσθηση ασφάλειας" μια τέτοια εικόνα. Όπως και τυχόν θερμικές κάμερες, αν εγκύψουν.

vii. Για τα σχολεία δεν θα πω κάτι περισσότερο: είναι δηλωμένη η άποψή μου εναντίον του ανοίγματός τους, και θεωρώ πως δεν εξυπηρετεί καμία ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ σκοπιμότητα. Ναι, ακόμη δεν έχουν καταλήξει οι παγκόσμιες μελέτες για το πόσο επηρεάζει την εξέλιξη της πανδημίας το σχολικό περιβάλλον. Για κάθε μελέτη που αθωώνει τα σχολεία υπάρχει άλλη μία που τα ενοχοποιεί. Η απόφαση είναι πολιτική, κι αυτό πρέπει να τονίζεται.

viii. Για ιστορικούς λόγους, να αναφέρω πως μια εκτεταμένη μορφή του προσχεδίου της 6ης Απριλίου, που δουλέψαμε με φίλους, έχει κατατεθεί και στην αρμόδια επιτροπή από τις 18/4 και είναι υπό κρίση σε επιστημονικό περιοδικό (αλλά θα μας πάρει ο καιρός και δεν θα είναι ανακοινώσιμο πριν τις 4 Μαΐου). Σαφώς υπάρχουν πολλοί, και πολύ ικανότεροι επιστήμονες, που επιτυχώς διαχειρίστηκαν το πρώτο μέρος της πανδημίας (ειδικά στις ταχείες θεραπευτικές προσαρμογές), όμως σαφώς οφείλουμε να σημειώνουμε ζητήματα και κενά που ενδέχεται να αποβούν μοιραία. Τουλάχιστον ας εντείνουμε έτσι την εγρήγορση.

ix. Η φωτογραφία είναι από ένα παράξενο της Λίνα Βερτμίλερ από το 1979, με την Σοφία Λόρεν και τον Μαστρογιάννι, το "Fatto di sangue fra due uomini per causa di una vedova. Si sospettano moventi politici" (στα Ελληνικά το είχαμε πει Εκδίκηση και ησυχάσαμε).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία