Γεύσεις

26/06/2024 - 09:33

Στο Μεσότοπο... Εκεί που η Γεύση, συναντά την Παράδοση

ΔΕΗ

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου ξεκίνησε σαν ιδέα το 1996, για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Παρέμβασης Μεσοτόπου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια ώστε η ιδέα αυτή να ριζώσει στο Μεσότοπο. Τον Δεκέμβριο του 1998, ιδρύεται ο Συνεταιρισμός με τη συνεργασία της Κοινωνικής παρέμβασης Μεσοτόπου, εικοσιπέντε γυναικών και της Γεωργικής υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. 

Με πολύ μεράκι, και όρεξη για δημιουργία, τα μέλη ρίχτηκαν στην δουλειά. 

Ως αντικείμενο εργασίας επιλέχθηκε η παρασκευή γλυκών κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδων, λικέρ, χειροποίητων ζυμαρικών και άλλων εδεσμάτων. Για να έχουν όμως τα προϊόντα  την δική τους προσωπική ταυτότητα, όλα τα μέλη επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δουλέψουν με σεβασμό και συνέπεια, πάνω σε παραδοσιακές συνταγές – χωρίς προσθήκη συντηρητικών.

Με την πάροδο του χρόνου άνθρωποι από τη Λέσβο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος επισκέπτονται το Μεσότοπο με σκοπό να γευτούν και να προμηθευτούν τα προϊόντα του Συνεταιρισμού. 

Το 2005 ο συνεταιρισμός δημιούργησε, με τη βοήθεια αναπτυξιακών νόμων, έναν πανέμορφο πολυχώρο παραγωγής, έκθεσης και πώλησης αγροδιατροφικών προϊόντων, με κύριο αντικείμενο την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, αλλά και πλήθος πολλαπλών δραστηριοτήτων. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να απασχολεί ικανοποιητικά τις 36 γυναίκες μέλη του, αναπτυσσόμενος συνεχώς, ενώ παράλληλα έχει συμπαρασύρει το χωριό στην άσκηση περιφερειακών επαγγελμάτων ή δραστηριοτήτων.

δ
"Στον επαρχιακό δρόμο Άγρας – Ερεσού, μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση στον συνεταιρισμό μας,για να δείτε τι καινούργιο έχει να σας φιλέψει το χωριό μας!"

 

Τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγει ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου είναι τα εξής:

  • Γλυκά Κουταλιού: Αντζούρι, αχλάδι, βράσμα (πετιμέζι), βύσσινο, καρπούζι, κεράσι, κίτρο, κολοκύθι, κυδώνι, μήλο, νεράντζι, περγαμόντο, σταφύλι, σύκο, σύρκο, τοματάκι.
  • Μαρμελάδες: Ακτινίδιο, βανίλια, βερίκοκο, καρότο, καρότο-πορτοκάλι, κορόμηλο, μήλο, ροδάκινο, πορτοκάλι, σύκο, φράουλα.
  • Ηδύποτα: Βανίλια, βατόμουρο, βερίκοκο, βύσσινο, δυόσμος, μανταρίνι, πικραμύγδαλο, ρόδι, βυσσινάδα, σουμάδα, κερασάδα, πετιμέζι.
  • Ζυμαρικά: Τραχανάς (χάχλες & τριφτός), φιδές, χυλοπίτα, μαργαρίτα, στριφτό, κοχυλάκι, κουσκουσάκι.
  • Γλυκά Ταψιού: Αμυγδαλόπιτα, αμυγδαλωτά αέρος/φούρνου, καρυδόπιτα, κέικ, κολοκυθόπιτα, κουλουράκια μεθυσμένα, μπακλαβάς, παξιμαδάκια γλυκανίσου, παστέλι, ραβανί, ταρτάκια, τυπλούδια.
    σ

Μοιράσου το άρθρο!