Γεύσεις

18/07/2024 - 15:38

Στο Κάβο Ντόρο στο Σίγρι της Λέσβου φτιάχνουν την καλύτερη λακέρδα

Το Σίγρι βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, κι όσοι φτάσουν ως εκεί θα ανταμειφθούν με παραλίες μοναδικές και τους μερακλίδικους μεζέδες στου Σούλιου. Δεν ξεχνώ ποτέ την ιωδιούχα νοστιμιά που έχουν τα φαγητά εκεί.

Οι τηγανητές πλατιές με αμυγδαλένια σκορδαλιά, το συκώτι πεσκανδρίτσας, το ξυδάτο χταποδάκι και οι χταποδοκεφτέδες μάλαμα.

Μεζέδες που αρέσουν στους ψαράδες και τους ναυτικούς που βγάζει το Σίγρι.

Τα καΐκια του Σιγρίου δένουν σχεδόν έξω από την πόρτα του ουζερί και ό,τι μπαίνει στην κουζίνα είναι κυριολεκτικά σπαρταριστό, ολόφρεσκο.

Ξεκίναμε με ούζα, μια γύρα λακέρδα και παστές σαρδέλες δικές τους.

Κι ύστερα κουκιά βραστά και χόρτα βουνίσια, χουχλίδια και καβουράκια πιλάφι, όστρακα και σβιρνιές, ανάλογα με την εποχή και με τα βρισκούμενα.

Η ουσιαστική ψαρόσουπα από ολόφρεσκα πετρόψαρα ημέρας κάνει θραύση, τα κολοκυθολούλουδα τα σπάνε, οι γκιουζλεμέδες πεντανόστιμοι και έκτακτο είναι το σαλάχι βραστό με κάπαρη και ελαφροσκορδάτη βινεγκρέτ.

Τα τελευταία χρόνια που στην κουζίνα του ουζερί μπαινοβγαίνει και η Βιβή, η κόρη του Σούλιου, μπορεί να πετύχουμε και πιο μοντέρνα πιάτα όπως κριθαρότο με γαρίδες και πορτσίνι, μακαρονάδες με κωλοχτύπα, ραβιόλια με γαρίδες, λαδοτύρι σχάρας με τσάτνεϋ τριαντάφυλλο.

g

Σίγρι, Λέσβος, Τ/22530-54.221

 

https://www.gastronomos.gr/ Νικολέτα Μακρυωνίτου

Μοιράσου το άρθρο!