Skip to main content
|

Πρωταγωνιστούν σήμερα τα όστρακα του κόλπου Καλλονής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'

Ο κόλπος Καλλονής γνωστός για τη σαρδέλα του, την παπαλίνα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, στο βυθό του κρύβει και άλλους πολλούς θησαυρούς. Χάβαρα (άγρια μύδια), κυδώνια, καλόγνωμες, γυαλιστερές, πίνες και πετροσωλήνες είναι μερικά μόνο από τα όστρακα που ζουν στο βυθό του κόλπου. Για κάποια από αυτά επιτρέπεται η αλιεία ενώ κάποια άλλα προστατεύονται και απαγορεύεται η αλίευση τους.

Αυτή την περίοδο αλιεύονται τα χάβαρα, τα κυδώνια και οι καλόγνωμες. Υπάρχουν 2 μέθοδοι αλίευσης των οστράκων είτε με κατάδυση είτε με τα καΐκια με το λεγόμενο αργαλειό ή αλλιώς “ λαγκάμνα” όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, ένα σύστημα με δίχτυ που ανασύρει τα όστρακα από το βυθό.

Η περίοδος αλίευσης των οστράκων στον κόλπο Καλλονής ξεκινάει το Νοέμβριο και σταματάει τον Μάρτιο με αποκορύφωμα τις μέρες λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των χάβαρων, περίπου το 95% εξάγεται στην Ιταλία όπου και γίνεται μεταποίηση του προϊόντος.

Από την αλιεία στον κόλπο της Καλλονής ζούνε δεκάδες οικογένειες.

 

Ο Παναγιώτης Νανίδης πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Δυτικής Λέσβου μιλά στην κάμερα της ΕΡΤ για τα 22 διαφορετικά είδη οστράκων που παράγει ο κόλπος Καλλονής και την μοναδική σαρδέλα Καλλονής.

Απόσπασμα από την εκπομπή τςη ΕΡΤ1 και του ΕΡΤNEWS " Από τις 6" την 26/02/2023.

 

 Δείτε το εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο: 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία