Γεύσεις

23/08/2024 - 12:57

Ένα κρασί του Βορείου Αιγαίου βρέθηκε στην 5η θέση των 100 καλύτερων του κόσμου

Είναι γλυκό κι έρχεται από τη Σάμο.

Το Samos Nectar από υπερώριμο, λιαστό μοσχάτο σταφύλι που παλαιώνει 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια «αποθεώνεται» από τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό οδηγό TASTE ATLAS καθώς κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των 100 καλύτερων κρασιών του κόσμου. Είναι δε το μόνο ελληνικό κρασί που εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα της διεθνούς αυτής κατάταξης, αποδεικνύοντας τον πολυδύναμο χαρακτήρα του μοσχάτου Σάμου και τη διαχρονική ποιότητα των κρασιών που παράγονται από Muscat Blanc à Petits Grains.

Το «κρασί των θεών» έχει χρώμα βαθύ κεχριμπαρένιο με χάλκινες ανταύγειες που μαρτυρούν την παλαίωσή του. Στη μύτη, κυριαρχούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού, καβουρντισμένης κανέλας και ξηρών καρπών. Στη γεύση ανακαλύπτει κανείς στοιχεία καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με μοναδική γλυκύτητα και «ντυμένα» με μια ξεχωριστή μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στο σύνθετο και πλούσιο αυτό οίνο που είναι «φυσικώς γλυκύς».

Στο στόμα, επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που του εξασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην ιδανική θερμοκρασία των 12-14ο C, το Samos Nectar παίρνει τον έλεγχο του ουρανίσκου και οδηγεί σε ένα ταξίδι αισθήσεων μεταξύ έντονων αρωμάτων και μεστής, απολαυστικής γλυκύτητας.

Συνθέτει ένα αρμονικό και ισχυρό σύνολο που μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά (π.χ. αγριογούρουνο με κυδώνι, πάπια με πορτοκάλι κ.ά.), «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια σοκολάτας και καραμέλας ή με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Ακόμη συνδυάζεται με έντονα τυριά όπως stilton (μπλε και λευκό),  ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά. Είναι επίσης, το καταλληλότερο για το «κλείσιμο» ενός επαγγελματικού δείπνου, ως επιδόρπιος οίνος που κουβαλά την οινική παράδοση ενός τόπου με μακραίωνη αμπελουργική σοφία.

Μοιράσου το άρθρο!