Εργασία

06/05/2013 - 10:09

Δικαίωση εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου

Δικαίωση  εργαζομένων  Συνεταιριστικής Τράπεζςα Λέσβου Λήμνου

Πανηγυρίζουν οι απολυμένοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου, μετά την έκδοση της απόφασης από την τακτική διαδικασία του Αστικού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, χθες το πρωί. Σύμφωνα με την απόφαση, κρίνονται άκυρες οι 16 απολύσεις, καθώς εμπίπτουν στην κοινοτική οδηγία περί ομαδικών απολύσεων και η τράπεζα ανεξαρτήτα του ότι η λειτουργία της έχει ανακληθεί και βρίσκεται στη διαδικασία της εκκαθάρισης, υποχρεούται να καταβάλει κανονικά ακέραιους τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές από την ημέρα της απόλυσής τους (9 Απριλίου 2012) μέχρι σήμερα. Στους άλλους 5, που είναι κάτω του επιτρεπόμενου ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, θα γίνει άμεσα καταβολή αποζημιώσεων. 

 
 
Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος των εργαζομένων Γ. Λάγος, εγκαίρως έκανε αναφορά σε ανάλογη πανομοιότυπη περίπτωση του Λουξεμβούργου, όπου τελικά δικαιώθηκαν οι απολυμένοι, κατ εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και όχι της εθνικής.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου, που επιβάλει την διαβούλευση με τους εργαζόμενους, την παράδοση σ αυτούς του σχεδίου των προτεινόμενων απολύσεων, την αντιπρόταση των εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή απολύσεων και την άμβλυνση των συνεπειών.
 
Να σημειωθεί, πως η απόφαση αυτή, είναι η πρώτη, που αφορά τις τέσσερις συνεταιριστικές που διανύουν την ίδια πορεία.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το «βάρος» που προέκυψε για την Συνεταιριστική Λέσβου -Λήμνου, μετά την απόφαση δικαίωσης των απολυμένων, είναι 32 χιλιάδες ευρώ για κάθε μήνα.
«Η απόφαση αυτή εκτός από δικαίωση, είναι και μια συμβολική νίκη στην μισθωτή εργασία, που συνθλίβεται βάναυσα, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, των περικοπών και των συγχωνεύσεων. Δεν υπάρχει μόνο η άσχημη πλευρά των πραγμάτων, αλλά και τα ευεργετήματα του κοινοτικού δικαίου, από τα οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να επωφελούνται. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα οφείλει να καταβάλει τα ποσά στο ακέραιο και να συνεχίσει να πληρώνει τους ανθρώπους αυτούς, εκτός και αν τους απολύσει ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες- βάσει του κοινοτικού δικαίου»
 
ΣΤΗΡΙΞΗ
Να υπενθυμίσουμε ότι η τακτική διαδικασία είχε διεξαχθεί στις 29 Φεβρουαρίου και 
υπέρ των εργαζομένων είχαν καταθέσει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΟΤΟΕ Σωτ. Σαξώνης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου Αλ. Μανωλάκης, ενώ παρεμβάσεις υπέρ τους κατέθεσαν 15 σύλλογοι εργαζομένων τραπεζών, μεταξύ αυτών της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εμπορικής Τράπεζας, της Εθνικής Τράπεζας, της ALPHA και της ΑΤΤΙCΑ BANK.
 
Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ
Από την πλευρά της Τράπεζας, ως μάρτυρας είχε κατέθεσε ο ίδιος ο εκκαθαριστής Μιχάλης Ανδριώτης, ενώ νομικά υποστήριξε τα επιχειρήματά της ο δικηγόρος Εμ. Χατζηχαλκιάς. 
Όπως είχε δηλώσει ο εκκαθαριστής Μ. Ανδριώτης, προχώρησε σε αυτές τις απολύσεις, αφού δεν μπορούσε να κρατήσει προσωπικό, τη στιγμή που η Τράπεζα είναι υπό εκκαθάριση, στην ουσία δεν λειτουργεί και επομένως δεν υπάρχει αντικείμενο απασχόλησης. 
 
πηγη: Δημοκράτης

Μοιράσου το άρθρο!