O αλγόριθμος για την καλύτερη κατανομή των προσφύγων - Βραβείο «Λάτση 2019» στον καθηγητή Ντ. Χανγκάρτνερ
Το βραβείο «Λάτση 2019» απονεμήθηκε στον Ελβετό πολιτικό επιστήμονα Ντομινίκ Χανγκάρτνερ, αναπληρωτή καθηγητή του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης και της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics), ο οποίος ερευνά τις επιπτώσεις της μετανάστευσης και προτείνει βελτιώσεις στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν.
Το βραβείο (National Latsis Prize) απονέμεται από το 1983 κάθε χρόνο από το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (SNSF) εκ μέρους του Διεθνούς Ιδρύματος Λάτση, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Γενεύη που ιδρύθηκε το 1975. Το βραβείο, που δίδεται σε ερευνητές έως 40 ετών και συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 ελβετικών φράγκων, θεωρείται μία από τις σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις στην Ελβετία. Η απονομή του φετινού βραβείου θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου 2020 σε τελετή στο δημαρχείο της Βέρνης.
Ο 38χρονος Dominik Hangartner δήλωσε ότι επιχειρεί «μια ψύχραιμη ανάλυση σε ένα φορτισμένο θέμα, χρησιμοποιώντας δεδομένα και στατιστική ανάλυση για να δείξουμε ποιες μεταναστευτικές πολιτικές δουλεύουν και ποιες μπορούν να βελτιωθούν».
Η έρευνα της ομάδας του Χανγκάρτνερ στο Εργαστήριο Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΕΤΗ, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές μετανάστευσης της Ελβετίας, μεταξύ άλλων εδώ και ένα χρόνο αναπτύσσει ένα αλγόριθμο που βελτιστοποιεί τη γεωγραφική κατανομή των προσφύγων στη χώρα υποδοχής. Μάλιστα ο αλγόριθμος ήδη δοκιμάζεται -σαν κλινική δοκιμή φαρμάκου- σε δύο ομάδες των 1.000 οικογενειών προσφύγων η κάθε μία, από τις οποίες η μία έχει κατανεμηθεί στα ελβετικά καντόνια με βάση τον αλγόριθμο και η άλλη με βάση τις έως τώρα κρατικές πολιτικές της χώρας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο ο αλγόριθμος «δουλεύει» καλύτερα, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ευρύτερα στην Ελβετία και σε άλλες χώρες.
Η ομάδα του Χανγκάρτνερ έχει διεξάγει έρευνα και στην Ελλάδα καταγράφοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες από τη μαζική εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και εστιάζοντας κυρίως στην μελέτη, της ανάπτυξης αντι-μεταναστευτικών αισθημάτων στους τοπικούς πληθυσμούς και της υποστήριξης περιοριστικών μεταναστευτικών πολιτικών.
Σε ένα επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θέλουν να ρίξουν φως στις μακροπρόθεσμες συνέπειες και σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του «Βραβείου Λάτση» γι' αυτό το σκοπό.
ΑΠΕ - ΜΠΕ