Καταδικασμένο σε θάνατο το μικρότερο δελφίνι στον κόσμο
Καταδικασμένα σε θάνατο είναι τα δελφίνια του Μάουι, τα σπανιότερα δελφίνια στον κόσμο. Μόνο 55 δελφίνια του είδους έχουν απομείνει στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας, όμως σε λίγα χρόνια ο πληθυσμός τους ενδέχεται να εξαλειφθεί από την αλιεία και τις ασθένειες.
Πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας πρότεινε την επέκταση της ζώνης προστασίας σε μια προσπάθεια να σώσει τα μικροσκοπικά, ασπρόμαυρα κητώδη, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το μέτρο δεν είναι αρκετό και φοβούνται ότι τα δελφίνια θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε 20 χρόνια.
Τα δελφίνια του Μάουι είναι τα μικρότερα και σπανιότερα δελφίνια στον κόσμο και εντοπίζονται μόνο στις δυτικές ακτές του Βορείου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.
Συγγενεύουν με ένα άλλο ενδημικό είδος, τα δελφίνια του Έκτορα, ο πληθυσμός των οποίων είναι μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας το 2012, από τα 55 δελφίνια του Μάουι που έχουν απομείνει στην άγρια φύση μόνο τα 20 είναι θηλυκά.
Αυτά γεννούν ένα μωρό κάθε δυο με τέσσερα χρόνια. Η κυριότερη απειλή για τα δελφίνια του Μάουι είναι οι μηχανότρατες και τα δίχτυα αλιείας.
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την επέκταση της απαγόρευσης χρήσης διχτυών για άλλα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ώστε να προστατεύσει τον οικότοπο των δελφινιών, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ημίμετρα που καταδικάζουν τα σπάνια κητώδη σε θάνατο.
Όπως λένε, το 75% του οικοτόπου τους εξακολουθεί να μην προστατεύεται από τις μηχανότρατες και την αλιεία.
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει κατατάξει τα δελφίνια του Μάουι στα είδη που απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση και ζητά την πλήρη προστασία τους σε νερά βάθους ως και 100 μέτρων.
Την πλήρη απαγόρευση των διχτυών από τον οικότοπο των μικροσκοπικών δελφινιών ζητά και η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας.
Πέρα από την αλιεία, τα δελφίνια απειλούνται σημαντικά από τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών και κυρίως από τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή, ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δηλώνει ότι θα λάβει υπόψη της στο νέο της σχέδιο για την προστασία του είδους.
Πηγή: www.econews.gr